x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Misiunea Elena". Tati face să fie posibil!

"Misiunea Elena". Tati face să fie posibil!

09 Iun 2009   •   00:00
"Misiunea Elena". Tati face să fie posibil!
Sursa foto: /AP

O fiică a preşedintelui cu experienţă politică destul de modestă se poate baza pe organizaţiile de partid ale tatălui său, iar partidul concurent PSD recurge, după toate aparenţele, la cumpărarea de voturi. Alegerile europene din România par să fi fost, oricum, numai curate nu, se afirmă într-un comentariu publicat pe site-ul postului german de televiziune ARD.



Fiica de 29 de ani a preşedintelui român, Elena Băsescu, mai are de învăţat când vine vorba să-şi parcheze Jeep-ul masiv. În rest, însă, fostul model se simte pregătit din toate punctele de vedere pentru Bruxelles şi pentru noua sa misiune de parlamentar european. O carieră fulminantă, de la podiumul de modă, la conducerea organizaţiei de tineret a partidului prezidenţial şi până în Parlamentul European.

'Pentru fiica preşedintelui s-a pus în mişcare o uriaşă maşinărie de partid', susţine ARD citând un jurnalist român. Acesta, împreună cu un coleg al său, au sunat la mai multe filiale judeţene ale Partidului Democrat-Liberal, dându-se drept reprezentanţi de la centru ai partidului lui Traian Băsescu. Astfel au aflat ei de la şefa de campanie din Satu Mare că, în ceea ce o priveşte pe Elena, totul va decurge conform planului: 'Fiecare organizaţie locală şi-a ales persoanele de încredere care o vor vota', a explicat amabil doamna. La faţa locului se ştie, în fond, cel mai bine în cine poţi avea încredere cu această misiune delicată.

Un răspuns la fel de angajant au primit reporterii sub acoperire şi de la filiala judeţeană Vrancea. 'S-a vorbit cu fiecare preşedinte de organizaţie. Ei trebuie să aibă în vedere pentru fiecare secţie un minim de 10 voturi /pentru Elena Băsescu/. Toţi preşedinţii trebuie să fie pregătiţi pentru 'Misiunea Elena'. Acolo unde primarul este de-al nostru, vor fi şi mai multe voturi.' Din cele 17.000 de secţii de votare din întreaga Românie s-au strâns suficiente voturi, încât Elena Băsescu să poată intra în Parlamentul European.

Mai degrabă stridenta decât frumoasa Elena Băsescu a trebuit în cele din urmă să treacă drept candidată independentă. Membri de seamă ai Partidului Democrat-Liberal au protestat atunci când tăticul-preşedinte a vrut să-şi trimită în cursă fiica neexperimentată pe locul cinci. Însă la fel de penibilă este şi frauda electorală dezvăluită - şi asta în cazul unui partid care până acum s-a evidenţiat în general pozitiv în lupta împotriva corupţiei, comentează postul ARD pe site-ul său.

Reporterul român l-a criticat şi pe Traian Băsescu, care, înaintea apropiatelor prezidenţiale, a prilejuit un veritabil scandal pentru care există modele istorice. 'Comparaţia cu Nicu Ceauşescu, răsfăţatul fiu al fostului dictator, este la îndemână: Elena Băsescu, prinţesa alintată, nu numai că este susţinută de nomenclatura de partid, ba chiar partidul este dispus, într-un moment critic, să se jertfească'.

'Misiunea Elena' desfăşurată în secret ar putea chiar să fi costat partidul prezidenţial victoria în alegerile europarlamentare. În cele din urmă, social-democraţii au trecut, la limită, primii, linia de sosire şi au obţinut un mandat în plus la Bruxelles. Însă, după ce Elena Băsescu s-a întors, chiar în seara alegerilor, în sânul Partidului Liberal-Democrat şi a fost întâmpinată cu felicitări de premierul Emil Boc, s-a instaurat din nou egalitatea. Egalitate din orice punct de vedere, deoarece şi social-democraţii ar fi fraudat alegerile europarlamentare în stil mare.

Două reportere sub acoperire de la o publicaţie românească s-au dat drept ajutoare de campanie ale PSD. Misiunea lor: să mobilizeze cât mai mulţi studenţi pentru social-democraţi. Pe internet se poate vedea şi auzi cum un reprezentant al PSD, în tricou roşu de campanie, le explică celor două reportere ce au de făcut: 'Deci, să trecem la subiect: cum procedăm? Primiţi câte 50 de lei pentru fiecare vot. Totul este legal. Vă plătim ca să aduceţi oamenii la urne. Asta este un alt fel de campanie electorală. În loc să vă oferim pixuri sau tricouri, vă dăm bani'.

Şi cum se va putea dovedi că studenţii şi-au meritat banii? Şi pentru aceasta omul PSD are o soluţie: 'Să facă o fotografie cu telefonul mobil a buletinului de vot', le explică el reporterelor. 'Însă atenţie, să închidă sonorul la telefon, ca să nu se audă click-ul din cabina de votare. În cabină eşti intangibil. Nici măcar poliţia nu are voie să intre. Faceţi fotografia, vă primiţi buletinul înapoi şi asta e tot.'

În România, cumpărarea de voturi este pedepsită penal cu închisoare de la şase luni la cinci ani. În ultimii ani au fost făcute public mereu astfel de cazuri. Până acum însă nu a fost nimeni condamnat, conchid reporterii de la  ARD, citaţi de Agerpres. (V.A.)

×
Subiecte în articol: basescu politic elena