x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mita electorală, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Mita electorală, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

22 Iun 2011   •   11:55
Mita electorală, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Senatul a adoptat astazi un proiect legislativ care aduce o serie de modificari in ceea ce priveste legislatia actuala in domeniul prevenirii si sanctionarii mitei electorale. Documentul stabileste ce materiale promotionale vor putea fi oferite de candidati in timpul campaniei electorale.

Potrivit textului adoptat de Senat, "oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase, in timpul campaniei electorale, de catre un candidat sau prin intermediari, in scopul determinarii alegatorului sa voteze un anumit candidat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare".

De asemenea, senatorii au redus pedeapsa prevazuta de actuala lege - de la 6 luni la 5 ani - la o pedeapsa privativa de libertate de maximum 3 ani, anunta Agerpres.

Pe de alta parte, in varianta senatorilor, nu doar cei care ofera "mita electorala", ci si cel care primeste risca pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda si au mentinut prevederea potrivit careia se pedepseste inclusiv tentativa.

Senatorii din Comisia de administratie publica au definit, de asemenea, bunurile si foloasele care nu vor mai putea fi date in campania electorala ca fiind "materiale de propaganda electorala cu valoare semnificativa, precum si marfuri alimentare sau nealimentare, cum sunt: produse alimentare, alcoolice sau nealcoolice si din tutun".

Sunt exceptate afisele, pliantele, cartile postale, ilustratele, brichetele, pixurile, sepcile, fularele, tricourile, esarfele inscriptionate cu insemnele partidului sau aliantei politice, aliantei electorale sau organizatiei apartinand minoritatilor nationale, ori a celor continand insemne ori fotografii ale candidatilor, "care au valoare simbolica".

Initial, Raportul comisiei de administratie publica si proiectul legislativ au fost respinse, insa votul a fost reluat, mai multi senatori, atat din partea Opozitiei, cat si a Puterii, invocand faptul ca exista un consens in privinta proiectului legislativ, asa cum a fost amendat in comisie.

La reluarea votului, Raportul a intrunit 105 voturi pentru, unul impotriva si patru abtineri iar proiectul legislativ a fost adoptat cu 104 voturi pentru, doua voturi impotriva si doua abtineri.

×