x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea de cenzură pe Codul Muncii, citită în Parlament

Moţiunea de cenzură pe Codul Muncii, citită în Parlament

09 Mar 2011   •   09:40
Moţiunea de cenzură pe Codul Muncii, citită în Parlament

155444-untitled.jpgUPDATE 10:30

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care este prezentată moţiunea de cenzură a Opoziţiei, introdusă ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Codul muncii, a început.

La şedinţa prezidată de liderul Senatului, Mircea Geoană, participă membri ai Cabinetului Boc, printre care se numără miniştrii Ioan Botiş, Traian Igaş, Gheorghe Ialomiţianu şi Valeriu Tabără, şi 281 de parlamentari. Premierul Emil Boc nu este însă prezent la plenul dedicat prezentării moţiunii de cenzură.

În balcoane asistă sindicalişti şi reprezentanţi ai confederaţiilor patronale, precum Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903. Textul moţiunii este citit de deputatul PNL Mariana Câmpeanu.

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei, introdusă ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Codul muncii, este prezentată astăzi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, urmând ca pe 16 martie să fie dezbătută şi votată.

Opoziţia a depus, ieri, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", semnată de 210 parlamentari social-democraţi, liberali şi conservatori, iniţiatorii criticând în text "modul abuziv în care Executivul încearcă să treacă noul Cod al muncii".

"A tăia cu neruşinare, pe de o parte din drepturile de asigurări sociale, din cele de asistenţă socială, din salariile şi aşa de batjocură ale cetăţenilor români (...) şi a orienta, pe de altă parte, resursele astfel obţinute către firme de stat şi private clientelare reprezintă esenţa politicii guvernamentale PDL, caracterizată prin corupţie, furt, evaziune fiscală, clientelism, restrângerea drepturilor şi libertăţilor democratice ale cetăţenilor. Aţi chinuit inutil, domnilor guvernanţi, un popor întreg sub deviza prostească conform căreia 'nu există alte căi de ieşire din criză', pentru ca astăzi să realizăm cu toţii că, dimpotrivă, există şi alte măsuri posibile, dar care deranjează clientela politică şi cumetria din acestă ţară", afirmă semnatarii textului moţiunii.

În moţiune se mai arată că noile prevederi ale Codului duc la o creştere a instabilităţii salariaţilor români pe piaţa muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de muncă pe durată determinată şi a celor de muncă temporară, dar şi a măririi perioadei de probă la angajare.

"Această moţiune de cenzură este una specială, având în vedere că exprimă nu doar poziţia noastră, a opoziţiei parlamentare, ci de data aceasta, în mod oficial, are şi girul tuturor marilor sindicate şi confederaţii sindicale din România şi a majorităţii confederaţiilor patronale. Este o moţiune de cenzură pe care o depunem în numele unei semnificative părţi din societatea românească, atât în ceea ce priveşte angajatorii, cât şi angajaţii", se arată în moţiune.

Reprezentanţii partidelor de opoziţie fac apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze moţiunea de cenzură, afirmând că în acest mod au ocazia să îl înlăture pe Emil Boc, nu prin 'maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate'.

"Stimaţi colegi din PDL, (...) ştim că aţi conştientizat, chiar dacă mai târziu, faptul că oricâte privilegii, funcţii sau demnităţi v-ar oferi, prezenţa lui (Emil Boc - n.r.) în fruntea Guvernului nu poate şterge ruşinea aruncată asupra partidului dumneavoastră de către proasta şi neperformanta sa guvernare. Aveţi acum ocazia să îl înlăturaţi pe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise şi maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate, în numele a milioane de cetăţeni pe care politica sa i-a nedreptăţit", mai spun semnatarii documentului.

Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul va fi demis. În caz contrar, noul Cod al muncii se consideră adoptat.

×