x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mulți români nu au putut vota pe liste suplimentare. În București nu s-a putut vota în alt sector. Stupoare la secțiile de votare

Mulți români nu au putut vota pe liste suplimentare. În București nu s-a putut vota în alt sector. Stupoare la secțiile de votare

de Diana Scarlat    |    06 Dec 2020   •   22:45
Mulți români nu au putut vota pe liste suplimentare. În București nu s-a putut vota în alt sector. Stupoare la secțiile de votare
Sursa foto: Lucian Alecu

Mulți români care nu s-au putut deplasa, ieri, la secțiile de votare pe ale căror liste figurau, conform domiciliului, au aflat că nu-și pot exercita dreptul de vot. Pe listele suplimentare nu s-a putut vota decât în condiții speciale și doar cu viză de flotant, în altă localitate.

 

 

Potrivit art. 51 alin. 2 din Legea 208/2015, pe listele electorale suplimentare, alegătorii pot vota în altă localitate, fără să aibă viză de flotant, cu condiția ca această localitate să fie în județul de reședință - situație care nu a fost valabilă pentru București.

Prin Decizia nr. 85/23.11.2020, privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot, s-a stabilit că „alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă”. Conform aceleiași decizii, au putut vota pe listele suplimentare din Capitală doar persoanele care au atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti, dar numai la secția de votare la care este arondată strada unde îşi au reşedinţa, dacă au fost înscrise pe lista electorală suplimentară.

Zeci de mii alegători din Capitală, trecuți pe aceste liste

 

Până la ora 17.00, în București votaseră 435.282 de persoane, dintr-un total de 1.803.787 de alegători înscriși în listele electorale permanente. Peste 12.233 de persoane au votat, până la aceeași oră, pe listele suplimentare, iar 2.400 de cetățeni au solicitat și obținut urna mobilă.

Față de turul I al alegerilor prezidențiale din anul 2019, prezența pe listele suplimentare este net inferioară, atunci fiind înregistrați, numai în Capitală, 129.492 de cetățeni care au votat pe astfel de liste. Sociologic, această diferență uriașă este explicabilă doar prin faptul că persoanele care nu dețin documente de reședință în Capitală nu au putut vota aici, iar persoanele care au dorit să viteze la altă secție decât la cea care erau arondate nu au putut face acest lucru, fără documente justificative.

Reamintim că la ultimele două scrutinuri din 2019, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale (primul tur), în București, USR a avut cel mai mare scor pe țară - în jur de 40 de procente. De asemenea, la alegerile locale din 27 septembrie, a fost solicitată, din partea USR-PLUS, facilitarea obținerii vizei de flotant pentru cetățenii care nu locuiesc în București, dar care lucrează sau studiază în Capitală.

Un scandal-monstru are legătură cu votul din străinătate, prin corespondență, unde din cele 38.000 de plicuri, 14.000 nu vor fi luate în calcul la numărătoare, pentru că au ajuns după data de 3 decembrie. Preponderent, votul din străinătate s-a dovedit a fi în favoarea USR. (Ion Alexandru)

×