Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi soţia sa Brigitte au vizitat, joi seara, alături de şeful statului român, Klaus Iohannis, şi soţia acestuia, Carmen, Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", unde au admirat ceramică de Horezu, ouă încondeiate, costume populare şi au ascultat muzică din Teleorman şi piesa "La vie en rose" interpretată la nai.
Preşedintele Franţei şi soţia sa au fost întâmpinaţi la Muzeul Satului de Klaus şi Carmen Iohannis.
Primul obiectiv vizitat a fost Casa de Şanţ din Bistriţa-Năsăud. La ieşirea din casa gătită cu covoare tradiţionale, cei doi preşedinţi şi soţiile acestora s-au oprit la atelierul de ceramică de Horezu, unde primele doamne au primit cadou din partea meşterului câte trei farfurii frumos decorate.
La Biserica de lemn Dragomireşti din Maramureş cei patru au admirat ouă încondeiate. Preşedintele Franţei a ales un ou de struţ încondeiat, iar soţia sa trei ouă de găină. Şi la atelierul de icoane, cele două prime doamne au primit cadouri.
Între Biserica de lemn Dragomireşti din Maramureş şi o casă din Teleorman, înalţii demnitari s-au deplasat fără a fi însoţiţi de presă. Lângă casa din Teleorman, primele doamne s-au oprit la atelierul de cusut unde au admirat costume populare, iar cei doi preşedinţi au mers direct la locuinţa tradiţională, unde taraful "Lăutarii din Teleorman", condus de Gelu Voicu, a interpretat mai multe cântece din zonă. Nu au lipsit nici dansurile populare, care i-au încântat pe oaspeţi.
După piesa "Hai la brâu, la brâu şi la seceră de grâu", cei din ansamblul popular au aruncat cu căciulile de pământ. "Bravo! Foarte bine! Mulţumim", a exclamat Macron, în limba română.
Cei patru au vizitat ulterior atelierul de prelucrare a blănurilor, unde preşedinţii Franţei şi României au primit din partea meşterului opinci.
La Casa de la Jurilovca din Tulcea aceştia au fost întâmpinaţi cu muzică la nai interpretată de Cornelia Tihon, elevă a maestrului Gheorghe Zamfir. Preşedintele Macron a fost încântat să asculte "La vie en rose" la nai şi a aplaudat interpretarea artistei.
La final, preşedintele Franţei a arătat că vizita la Muzeul Satului a fost extraordinară. "A fost important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul preşedinte şi soţiile noastre în această zonă tradiţională. A fost o mare oportunitate şi o mare plăcere. (...) A fost extraordinar. Noi avem aceleaşi tradiţii. Am descoperit patrimoniul cultural", a spus Macron.
El a promis că va reveni în România în 2018 pentru sezonul cultural şi pentru a planta un stejar.
Întrebat ce a învăţat în limba română, preşedintele Franţei a răspuns: "Bună ziua!".
Preşedintele Franţei efectuează, joi, o vizită oficială în România. AGERPRES