x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noi emoţii pentru Geoană

Noi emoţii pentru Geoană

de Lavinia Dimancea    |    09 Ian 2008   •   00:00
Noi emoţii pentru Geoană

PSD • Talibanii agita apele înainte de Consiliul Naţional
După un an de tensiuni şi eşecuri, actuala conducere a PSD urmează să îşi testeze "forţele" în faţa Consiliului Naţional. Mircea Geoană ar putea avea din nou motive de îngrijorare pentru că planurile de debarcare a sa din funcţie nu au fost îngropate.


PSD • Talibanii agita apele înainte de Consiliul Naţional
După un an de tensiuni şi eşecuri, actuala conducere a PSD urmează să îşi testeze "forţele" în faţa Consiliului Naţional. Mircea Geoană ar putea avea din nou motive de îngrijorare pentru că planurile de debarcare a sa din funcţie nu au fost îngropate.


La finele anului trecut, pesediştii au decis să convoace în ianuarie Consiliul Naţional al partidului, în care să facă o analiză a rezultatelor slabe înregistrate de unele filiale la alegerile europarlamentare, să-şi stabilească strategia pentru acest an electoral şi să elaboreze oferta pentru alegerile locale şi parlamentare. Între timp, reuniunea a fost  împinsă în februarie, liderul PSD, Mircea Geoană, declarând că data exactă depinde de perioada în care se reiau lucrările Parlamentului: dacă acestea încep la 27 ianuarie cu sesiune extraordinară, atunci Consiliul va fi organizat în primele zile ale lui februarie, dacă începe la 4 februarie, Consiliul va avea loc undeva în jur de 8-10 februarie.


PESTE STATUT. Indiferent care va fi data exactă, conducerea actuală a PSD vine în faţa acestui for după ce anul trecut a evitat să facă acest lucru. Deşi statutul partidului prevede că acest organism se întruneşte anual sau de câte ori este nevoie, acest lucru nu s-a întâmplat, punându-se totul pe seama temerilor lui Geoană de a-şi pierde scaunul de lider. Scenariul privind debarcarea acestuia din funcţie a apărut după eşecul înregistrat de PSD la referendumul privind demiterea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi a continuat o dată cu decizia luată la Bran de depunere a unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu. La acel moment a fost lansată ideea organizării unui Consiliu Naţional a cărui miză ar fi fost convocarea unui congres extraordinar pentru îndepărtarea lui Geoană, în spatele ideii regăsindu-se gruparea Iliescu-Năstase-Mitrea. Planul nu s-a pus în aplicare, însă teoria Congresului extraordinar a fost reluată după europarlamentare, tonul fiind dat de Iliescu (din cauza "celui mai slab scor" obţinut vreodată de PSD) şi preluat de Nicolae Văcăroiu sau Adrian Năstase.


DE LA CAPAT. Subiectul s-a stins şi atunci, însă ideea înlăturării din funcţie a lui Geoană este reluată acum. Potrivit unor surse din partid, în teritoriu continuă să existe o stare profundă de nemulţumire faţă de prestaţia echipei conduse de Geoană şi se aşteaptă o lămurire a situaţiei partidului la Consiliul Naţional. Sunt şi voci care susţin că ar urma să fie repus pe tapet planul privind îndepărtarea lui Geoană din funcţie, o dată cu numirea unei conduceri interimare a partidului. Teoria unui interimat la vârful PSD a fost lansată anul trecut de Adrian Năstase, când fostul premier a propus o formă de conducere colectivă a partidului, însă aceasta a fost respinsă de pesedişti. Acum, Năstase se află într-o adevărată campanie de lobby, el anunţându-şi în mod repetat deschiderea de a candida din partea PSD la Preşedinţia României. În perioada următoare sunt aşteptate discuţii în rândul opozanţilor lui Geoană pe marginea situaţiei din partid, acest gen de discuţii având loc şi anul trecut în binecunoscuta formulă Iliescu-Năstase-Mitrea-Oprescu.

 

 CUVANTUL LUI ILIESCU
"Sunt convins că vom reuşi un proiect de revigorare, de întărire a ceea ce înseamnă, până la urmă, spectrul politic de stânga. Din acest punct de vedere, PSD va avea un rol important, iar domnul Iliescu va şti să îşi spună cuvântul mai puternic, sper, în luna ianuarie şi în continuare în viaţa politică românească"
Adrian Năstase - deputat PSD
ECHIPA CU NASTASE
"O analiză de fond se impune. Va fi un Consiliu Naţional. Că va fi Congres, asta e altă treabă. Dar e nevoie de o analiză şi o clarificare de fond, pentru ca partidul să devină mai credibil. (...) Cu Adrian Năstase, cu Mircea Geoană... Cu toată lumea... toţi pot fi utili într-un asemenea proces de reconstrucţie şi de clarificare"

Ion Iliescu - preşedinte de onoare al PSD






×
Subiecte în articol: politic psd geoană