x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oamenii lui Iliescu, în colegiul lui Băsescu

Oamenii lui Iliescu, în colegiul lui Băsescu

de Lavinia Dimancea    |    08 Noi 2008   •   00:00
Oamenii lui Iliescu, în colegiul lui Băsescu

Traian Băsescu se loveşte şi la parlamentare de Ion Iliescu. Deşi senatorul PSD nu mai candidează, un fost şi un actual consilier al acestuia au intrat în cursă fix în colegiul în care şeful statului votează. Tăriceanu are parte de Vadim, iar Vadim de Lavinia Şandru.

Ca şi la alegerile trecute, preşedintele Băsescu va vota şi în acest an la Liceul Xenopol din Sectorul 2 al Capitalei, unde este arondată strada pe care locuieşte, Ştefan Mihăileanu. Asta înseamnă, potrivit împărţelii făcute de Guvern, că şeful statului va fi alegător în colegiul 9 la Camera Deputaţilor şi în colegiul 4 la Senat. Că-i place sau nu, aici, şeful statul va avea să aleagă, pentru a fi reprezentat în Parlament, dintr-o listă în care se regăsesc şi cei doi oameni ai lui Iliescu. La deputaţi, unde sunt înscrişi în competiţie şapte pretendenţi, candidează astfel, din partea Alianţei PSD+PC, Ionuţ Vulpescu, consilier al fostului şef al statului, avându-i ca principali adversari pe ambasadorul rechemat de Băsescu pentru fi candidatul PD-L, Theodor Paleologu, precum şi pe liberala Mariana Câmpeanu. Al doilea apropiat al lui Iliescu care va apărea pe buletinul de vot al lui Băsescu este la Senat. Este vorba despre Şerban Nicolae, senator PSD şi fost consilier la Cotroceni, acesta candidând şi el, alături de alţi cinci competitori, împotriva unuia dintre apropiaţii lui Băsescu, pedelista Anca Boagiu.

COLEGIILE POLITICIENILOR
Ion Iliescu va vota în colegiul 2 la Cameră şi tot în colegiul 2 la Senat, în Sectorul 1. Senatorul PSD are, în cursa pentru Senat, de ales între Răzvan Theodorescu (PSD+PC), un politician foarte apropiat acestuia, pedelistul Ionuţ Popescu, liberalul Crin Antonescu, penegistul Ion Dichiseanu şi alţi patru candidaţi ai PRM, UDMR, PPPS şi ai Verzilor. La Cameră, Iliescu îi are în lista care numără opt candidaţi pe democrat-liberala Anca Constantinescu (“ciocu’ mic”), pesedistul Ion Nicolae şi liberalul Daniel Stamate Budurescu. De altfel, aceşti candidaţi vor fi şi în “atenţia”  liderilor PSD Mircea Geoană şi Adrian Năstase, precum şi a primarului general, Sorin Oprescu, pentru că şi aceştia votează în cele două colegii cu numărul 2, în timp ce democrat-liberalul Theodor Stolojan îşi va alege reprezentanţii în Parlament în colegiul în care se află şi Băsescu. Premierul Tăriceanu, candidatul PNL refugiat în Ilfov, îşi va exercita în schimb dreptul de vot în colegiul 28 pentru Cameră şi în colegiul 12 pentru Senat, la Bucureşti. Pe lista lui Tăriceanu de aspiranţi la funcţia de senator se află, printre cei opt candidaţi, “bunul” său critic, Corneliu Vadim Tudor (PRM), care la rându-i îşi are “clienţii” lui. În colegiul 22 pentru deputaţi candidează, alături de alţi şase competitori, fostul său coleg de partid, Corneliu Ciontu (PSD+PC), şi Lavinia Şandru (independent),  în timp ce în colegiul 10 de la Senat, Vadim îi are pe Gheorghe Udrişte (PD-L) şi pe Ecaterina Andronescu (PSD+PC), într-o listă de şase candidaţi.

×
Subiecte în articol: basescu politic colegiul