x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oprescu strică ploile în PSD

Oprescu strică ploile în PSD

de Lavinia Dimancea    |    10 Apr 2008   •   00:00
Oprescu strică ploile în PSD
Sursa foto: Lucian Tudose/

Pesediştii s-au împotmolit din nou în nominalizarea can­didatului la Primăria Ca­pitalei, după ce Sorin Oprescu a declarat că ia în calcul să candideze ca indepen­dent. Vădit dezavantajat în cazul în care se va întîmpla acest lucru, Miron Mitrea bate în retragere.

Pesediştii s-au împotmolit din nou în nominalizarea can­didatului la Primăria Ca­pitalei, după ce Sorin Oprescu a declarat că ia în calcul să candideze ca indepen­dent. Vădit dezavantajat în cazul în care se va întîmpla acest lucru, Miron Mitrea bate în retragere.

În urma lansării pe surse a candidatului-surpriză, în persoana lui Miron Mitrea, Sorin Oprescu, favorit al grupării Iliescu, a sărit la bătaie şi i-a ameninţat pe li­derii PSD cu soluţia unei candidaturi independente (o teză, de altfel, mai veche a acestuia) dacă CEx va aproba mîine altă variantă pentru postul de edil-şef. Conştienţi că acest lucru ar însemna ruperea voturilor PSD, Mircea Geoană şi Miron Mi­trea, prezenţi din nou ieri la se­diul de campanie, s-au arătat terifiaţi de o asemenea posibilitate şi şi-au exprimat speranţa că lucrurile nu vor lua o asemenea turnură. Geoană s-a declarat astfel dispus să discute cu Oprescu “ca între colegi”. “Pînă la urmă, cred că nu e nimeni atît de orbit de politică încît să nu îşi dea seama că interesul partidului trebuie să primeze”, l-a săgetat totuşi Geoană pe Oprescu, transminţîndu-i că ar avea un loc al lui în echipa social-democraţilor, “eventual să susţină campania pe Bucureşti”. Mai mult, liderul PSD a insistat pe ideea că cel mai bun candidat va fi cel care are susţinerea organizaţiei Bucureşti (n.r. – la acest moment, Marian Vanghelie) şi, întrebat ce va face partidul dacă Oprescu va insista să candideze, a răspuns ironic: “Dacă şi cu parcă...”

 

SCHIMBARE DE PLANURI. Ferm, Miron Mitrea a spus foarte clar că Geoană şi conducerea PSD trebuie să rezolve problema candidaturii independente a lui Oprescu pentru că partidul nu poate să meargă cu doi candidaţi la Primărie. “Eu sînt convins că PSD nu va avea doi candidaţi. Nu putem merge cu două candidaturi. Nu cred că un om serios se poate juca astfel cu candidaturile”, a declarat Mitrea, adăugînd că el este convins că “Sorin se va gîndi serios şi va rămîne în echipă”. Deşi Mitrea nu a spus-o oficial, surse din partid au declarat pentru Mediafax că acesta a anunţat că va renunţa la candidatură dacă Geoană nu îl va convinge pe Oprescu să nu candideze ca independent. Asta deşi, spun sursele citate, Mitrea a dat deja drumul la pregătiri şi a început să tatoneze cîteva posibile sloganuri electorale, el aflînd, dintr-un sondaj pe care l-a comandat la nivelul Bucureştiului, că ar deţine 20% din opţiunile electoratului. De altfel, Mitrea nu a renunţat ieri să-şi afişeze postura de potenţial candidat, declarînd că el poate să ţină piept oricărui candidat, pentru orice funcţie, întrucît este “un politician serios” şi ştie să se bată.

 

Întîlniri confirmate şi neconfirmate

PSD este din nou prins în febra scenariilor şi zvonurilor, de­clanşate de lupta pentru de­sem­narea candidatului partidului la Primăria Capitalei. Unul dintre zvonuri este acela că Van­ghe­lie nu s-ar fi îm­pă­cat deloc cu ideea de a-i ceda lo­cul lui Mitrea şi că ar fi ame­nin­ţat că îşi va da de­­misia dacă nu va fi nominali­zat drept candidat. Mulţi pesedişti comentau de altfel că pri­ma­rul de la 5 nu se va lăsa şi va merge pînă în pînzele albe cu in­trarea în cursă. În plus, au apă­­rut informaţii legate de pre­su­­puse discuţii Bla­ga-Mitrea şi Vi­deanu-Vanghelie în care s-ar fi bătut palma, dar nimeni nu a con­firmat că ar fi avut loc ase­me­nea întîlniri. Lideri din PSD recunosc însă că circulă in­for­maţii potrivit cărora pe­se­diş­tii şi democrat-li­beralii ar fi ajuns la o înţelegere, astfel încît să se creeze “culoar liber lui Blaga la primărie, în schimbul unor avantaje”... O întîlnire a fost totuşi confirmată între Mitrea, Hrebenciuc şi candidatul PIN la Primăria Capitalei, Coz­min Guşă. Acesta din urmă a de­cla­rat însă că discuţia nu a avut o finalitate, neoferind alte detalii.


 

 

Ilie Sîrbu îl atacă pe Geoană

Vicepreşedintele PSD Ilie Sîrbu a declarat ieri pentru NewsIn că nu va participa la CEx-ul de mîine, în care se va decide candidatul la Primăria Capitalei, pentru că a fost convocat de Mir­cea Geoană fără a consulta Biroul Permanent. “E o ruşine pentru noi ca partid ca la ora asta să nu ştim ce se întîm­plă în partid, cine este candidatul pentru Bucureşti şi ce ar trebui să votăm vineri. (...) Acest CEx e ilegal pentru că nu a fost convocat de BPN”, a spus Sîr­bu, acuzîndu-l pe Geoană că îi tra­tează cu indiferen­ţă pe vice­pre­şedinţi şi că ia decizii aproape de unul singur, BPN-ul devenind “o adunătură nici nu ştiu de ce să spun, din for statutar ales de congres.”


lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd geoană mitrea oprescu