x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban, despre Legea Bugetului de Stat: Bătaie de joc și abuz. În curând va fi secret de stat

Orban, despre Legea Bugetului de Stat: Bătaie de joc și abuz. În curând va fi secret de stat

21 Dec 2021   •   20:00
Orban, despre Legea Bugetului de Stat: Bătaie de joc și abuz. În curând va fi secret de stat
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, spune că Legea Bugetului de Stat este dovada „bătăii de joc și a abuzului”. El acuză că legea nu a putut fi analizată și că în curând va fi declarată „secret de stat”, iar banii „cheltuiți pe ascuns”.

„Legea bugetului este dovada bătăii de joc și abuzului la care e dispusă majoritatea toxică PSD-PNL. Este pentru prima dată când Guvernul adoptă proiectul legii bugetului de stat, fără a avea în vigoare Legea pentru aprobarea plafoanelor cadrului fiscal bugetar. Este o încălcare explicită a legii privind finanțele publice și a legii responsabilității fiscal-bugetare”, spune Ludovic Orban.

Potrivit fostului președinte PNL, este o premieră faptul că bugetul de stat se aprobă fără întrunirea CSAT, care are obligația legală de a aviza bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

„Legea de funcționare a CSAT este dincolo de orice dubiu: orice hotărâre adoptată trebuie să aibă loc printr-o ședință convocată a CSAT. În schimb, probabil pentru a ascunde de ochii publicului majorările de 20-30% ale bugetelor unor servicii, au inventat o „procedură de lucru” care nu are niciun fel de bază legală. Nu a existat în niciun an un termen atât de scurt, doar de câteva ore, pe care să-l aibă parlamentarii la dispoziție pentru a citi proiectul de lege și pentru a formula amendamentele pe care le consideră necesare. O altă încălcare grosolană a legii, respectiv a Regulamentului Camerei Deputaților și Senatului, care stabilește un termen de 5 zile”, mai spune Orban.

Președintele Forței Dreptei acuză că exista o obligație legală pentru consultare publică, care impunea minimum 10 zile în care legea bugetului de stat să poată fi analizată de orice parte interesată, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Mai rămâne ca, în curând, legea bugetului de stat să fie declarată oficial secret de stat și banii acestei țări să fie cheltuiți pe ascuns, fără constrângeri, fără ca cineva să mai poată avea ceva de spus”, spune Orban.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban