x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului

Orban: Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2024   •   22:45
Orban: Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului

Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului, a declarat joi preşedintele partidului, Ludovic Orban.

Mandatul actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, a expirat pe 26 iunie.

"Renate Weber este menţinută în funcţia de Avocat al Poporului de majoritatea parlamentară PSD-PNL, deşi mandatul ei de 5 ani a expirat în 26 iunie 2024. (...) Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor Permanente declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului pentru a pune punct cât mai repede acestei negre perioade în care această instituţie s-a transformat într-o slugă a puterii", a scris Orban pe Facebook.

El a susţinut că actualul Avocat al Poporului "a depăşit în slugărnicie şi partizanat politic" până şi pe predecesorul ei, Victor Ciorbea.

"Weber a fost îngerul păzitor al specialilor, atacând la CCR legile adoptate de Parlament în timpul gurvernării mele de desfiinţare sau de supraimpozitare a pensiilor speciale. Timp de 3 ani nu a deranjat cu nimic guvernele Ciucă şi Ciolacu. Ultimul cadou oferit PSD şi PNL de Weber a fost refuzul de declanşare a controlului de constituţionalitate pe ordonanţa comasării, în ciuda sesizării de către noi a neconstituţionalităţii mai multor articole, similare cu articole din alte ordonanţe, care au fost declarate anterior ca fiind neconstituţionale. Timp de peste 5 ani Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului, ci avocatul PSD şi PNL, protectorul abuzurilor guvernamentale împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Am fi putut să oprim mai repede această stare de fapt şi să readucem această instituţie fundamentală în democraţie la dispoziţia cetăţeanului", a mai spus liderul Forţa Dreptei.

Orban a menţionat că în anul 2021 a reuşit să coaguleze o majoritate parlamentară care a luat decizia de revocare din funcţie a lui Renate Weber dar, din păcate, Curtea Constituţională, "dominată de politrucii PSD", a repus-o în funcţie. 

×