x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - Zi scurta la buget

Parlament - Zi scurta la buget

de Lavinia Dimancea    |    19 Noi 2005   •   00:00
Parlament - Zi scurta la buget

Sedinta din Parlament dedicata dezbaterii bugetului pe 2006 s-a suspendat ieri dupa o ora si jumatate. Pretextul? Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a parasit dezbaterile pentru a merge la sedinta CSAT.

Deputatii si senatorii nu s-au obosit nici ieri cu dezbaterea proiectului de buget pe 2006. Ei au avut rabdare sa stea in sala de plen doar o ora si jumatate, dupa care sedinta s-a suspendat.

MINISTRU LIPSA. De data aceasta, din cauza faptului ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a parasit lucrarile pentru a merge la sedinta CSAT. Imediat dupa plecarea ministrului, deputatul PSD Valeriu Zgonea a sarit la microfon si a explicat ca bugetul nu poate fi discutat in absenta ministrului si, ca atare, sedinta trebuie suspendata. Interventia pesedistului i-a dat curaj si senatorului PRM Gheorghe Funar, care si-a informat colegii ca nu este cvorum. "In momentul in care derapati foarte rau, trebuie sa va atrag atentia. Cvorumul de 235 a functionat", l-a intrerupt presedintele de sedinta, Teodor Melescanu. Funar a tinut-o insa pe a lui, cerand sa se strige catalogul si sa se ia masuri disciplinare impotriva senatorilor si deputatilor puterii.

ABSENTII. Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvaz n-a fost de acord, spunand ca este "deplasat" sa se verifice cvorumul in conditiile in care ministrul Finantelor lipseste. "Este posibil (n.r. - parlamentarii) sa fi iesit pentru ca au considerat ca nu au interlocutor", a sustinut Duvaz, induplecandu-l astfel pe Melescanu sa anunte suspendarea sedintei. Era putin dupa ora 11:00. Debutul dezbaterilor a fost insa ca si pana acum. S-a facut apel nominal. Dar inainte de asta, deputatul PSD Ioan Munteanu a venit la microfon sa isi verse naduful despre cum presa vorbeste de absentismul de la dezbaterile bugetului din Parlament. El a dat citire titlurilor din presa si s-a aratat intrigat de afirmatii precum "chiulangii", "harababura", "haos" sau "greva in Parlament". "Cred ca nu e normal si nu fac deosebire de culoare politica, dar membrii Biroului Permanent ar trebui sa faca ceva pentru a nu mai fi etichetati astfel, unii sa fim prezenti aici, si altii la afaceri", a spus Munteanu. (Lavinia Dimancea)

MAJORARE
Parlamentarii au adoptat ieri un amendament care prevede majorarea fondurilor alocate pentru proiectul "Sibiu, capitala culturala a Europei 2007", de la 100 miliarde lei vechi la 150 miliarde lei vechi. Comisiile de cultura si deputatul PNL Raluca Turcan depusesera un amendament prin care cereau 200 miliarde lei vechi. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus insa ca Guvernul ofera 150 de miliarde de lei, urmand sa mai aloce si alte fonduri in cursul anului viitor, in functie de lucrari. Toate grupurile parlamentare s-au aratat de acord cu varianta ministrului, conditia pusa de deputatul PNL Mona Musca fiind ca in prima jumatate a anului viitor sa se mai acorde alte 50 miliarde de lei vechi.

×
Subiecte în articol: politic