Insuficienta fundamentare a actelor normative adoptate de guverne a generat, de-a lungul anilor, instabilitate legislativă, greutăți în aplicarea lor, precum și costuri de conformare ridicate pentru companii și cetățeni, recunoaște Executivul în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre care a fost pus în dezbatere publică. De asemenea, despre evaluarea ex-post a actelor normative, ceea ce înseamnă elaborarea unor rapoarte ulterioare implementării actelor normative, nici nu poate fi vorba, în condițiile în care domeniul este complet nereglementat acum.
Cadrul metodologic este insuficient dezvoltat astfel încât să permită ministerelor și celorlalte autorități ale administrației publice centrale să realizeze cu mai mare ușurință analize în scopul fundamentării legislației.
din proiectul de Hotărâre al Guvernului
Ce rol va avea consiliul
Deoarece majoritatea proiectelor de acte normative prezintă încă un nivel scăzut de fundamentare, mai multe organisme internaționale au recomandat României, începând cu anul 2018, înființarea unei structuri care să evalueze calitatea instrumentelor de prezentare și motivare elaborate în scopul fundamentării proiectelor. Pentru realizarea acestui obiectiv, Guvernul vrea acum înființarea unui Consiliul consultativ pe lângă Secretariatul General al Guvernului. El va avea ca sarcini prioritare analizarea calității instrumentelor de prezentare și motivare care însoțesc proiectele de acte normative și analizarea calității studiilor de impact și a rapoartelor privind implementarea actelor normative, identificarea priorității de reformă în domeniul unei reglementări mai bune și al evaluării impactului reglementărilor.
Muncă patriotică în folosul Guvernului
Potrivit proiectului de hotărâre, Consiliul este format din minimum 5 membri cu experiență și expertiză relevante în economie, afaceri, asistență socială, mediu, educație, cultură, administrație publică și afaceri europene. Membrii lui vor fi reprezentanți ai mediului științific și academic, iar recrutarea lor se va face pe baza unei proceduri de selecție. Spre deosebire de sinecuriștii partidelor care sunt răsplătiți regește prin tot felul de CA-uri ale companiilor de stat, specialiștii care sunt cooptați în acest consiliu vor face muncă patriotică, pentru că nu sunt remunerați. Vor avea un mandat de 4 ani, iar numirea și demiterea lor se va face prin decizie a premierului.