x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL:"Dăm premierul, mergem cu oricine"

PNL:"Dăm premierul, mergem cu oricine"

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    02 Dec 2008   •   00:00
PNL:"Dăm premierul, mergem cu oricine"

După o noapte în care unii au sărbătorit, iar alţii au întors ipoteticul rezultat al alegerilor, estimate de exit-poll-uri, pe toate părţile ca să vadă ce formulă de guvernare le-ar ieşi, politicienii şi-au impus ieri o zi de abstinenţă a negocierilor. Mai ales că rezultatele oficiale, care schimbau o dată la câteva ore ierarhia partidelor, le tot dădeau calculele peste cap. De la agonie la extaz nu mai era loc de vreo discuţie serioasă, aşa că toată lumea a amânat negocierile pentru azi.



Ora 8:30 / Băsescu se întreabă
Traian Băsescu se lasă aşteptat în a comenta rezultatele alegerile. "Este foarte clar că uneori speranţele şi exigenţele românilor au luat-o înaintea posibilităţilor pe care le aveam, de modernizare rapidă şi poate că votul din 30 noiembrie poate fi o realitate în care ne putem descifra. Dacă intră în Parlament oameni despre care ştim lucruri rele, va trebui să ne întrebăm: Oare de ce românii care sunt exigenţi cu clasa politică în viaţa de zi cu zi le-au dat un nou mandat? Ştiu eu", spune, într-un final, şeful statului la RRA.

Ora 9:00 / Întâlnire de noapte
Zvonul dimineţii a fost cel despre o întâlnire Tăriceanu – Băsescu, la Cotroceni, duminică noaptea, pe la ora 23:00. Cu lideri PNL şi PD-L. Întâlnirea e negată de toată lumea. Ca şi stabilirea guvernului PD-L – PNL. Argumentul forte al liberalilor e că nu s-ar fi lăsat aşa uşor convinşi.

Ora 10:00 / Ocupaţi cu calculele
Pe nimeni nu preocupă formarea guvernului. Unii au probleme să-şi ia mandatul. Tăriceanu merge la redistribuire. "Baronul" Fenechiu merge şi el. Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, nu prinde Parlamentul. Ministrul Eugen Nicolăescu are şi el noroc cu redistribuirea. În Bucureşti, nici o vedetă a partidului n-a obţinut 50% din voturi în colegiu. Crin Antonescu, Ludovic Orban, Bogdan Olteanu ies toţi pe locurile doi-trei în colegiile lor. Aritmetica politică, bine calculată înainte de alegeri, le asigură însă câte un mandat la redistribuire. La PSD, liderii se adună la sediul central. Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea... Miron Mitrea face numărătoarea paralelă. O ţine la secret, că pe cine întrebi nu ştie nimic. Geoană este însă sigur în continuare că PSD va face guvernul.

Ora 11:00  /  Geoană e ghinionist
Protagoniştii pseudoîntâlnirii din noaptea trecută, Tăriceanu şi Băsescu, se întâlnesc la parada militară de 1 Decembrie. Nu-şi vorbesc. Normal, să nu se prindă lumea că se iubesc! Mai mult, l-au pus între ei pe Lucian Bolcaş de la PRM. Geoană ar da orice însă pentru un salut de la Traian Băsescu. N-are noroc. Şeful statului nu-l bagă în seamă şi dă mâna doar cu Ilie Sârbu. Geoană nu-şi poate masca dezamăgirea.

Ora 12:00 / Iliescu nu-i Mafalda
Se spune că prin Kiseleff ar fi tristeţe mare. Până şi Hrebenciuc, cel care paria pe o guvernare PNL-PSD, nu ar mai fi aşa optimist. Va negocia PSD? Cu cine? "Mâine (n.r. – astăzi) vedem ce şi cum", răspunde un lider al PSD. Iliescu vine şi el la sediu, zice că nu e "Mafalda" să ştie pe cine va desemna Băsescu premier şi  că atunci când a spus că şeful statului nu va numi premier de la PSD nu a făcut decât să repete ceea ce a spus Băsescu. Soseşte şi Adrian Năstase, care indică ca parteneri de negocieri toate cele trei variante – PDL, PNL şi UDMR.

Ora 14:00 / Guvern de doi ani

Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, intră într-o conferinţă online pe site-ul de ştiri Hotnews.  Care e profilul premierului? "O persoană competentă şi de încredere." O să avem anticipate? "Posibil să nu avem o guvernare de patru ani, ci de doi ani." Tehnocrat? "Eu cred că tre-buie să fie un premier «politic» (adică dintr-un partid)." E greu însă de spus, o afirmă tot el, "cum va fi configurată majoritatea, pentru că nu e clar deznodământul." Mai e cineva fraier în PNL să meargă cu PD-L? "PNL este foarte neomogen în interior când vine vorba de coaliţii la guvernare. Ca şi PSD. Cred că toată lumea aşteaptă să vadă care va fi candidatul desemnat la funcţia de premier."

Ora 14:30 / La PSD se dă mandat
Geoană anunţă că a primit mandat de la membrii conducerii PSD, într-o şedinţă informală, pentru a "antama" discuţiile cu celelalte partide parlamentare în vederea formării majorităţii. Nu îşi dezvăluie preferinţele. Şi-a propus să aştepte finalul numărătorii oficiale. Surse din partid declară că Geoană are mandatul de a obţine cel puţin postul de premier, şefia unei Camere a Parlamentului, preferabil Senatul, şi trei ministere-cheie: internele, externele şi justiţia. Unii pesedişti se crucesc. "Ce mandat? Ce posturi? Cine i-a dat acest mandat? Nici vorbă. Nu s-a stabilit aşa ceva. Visează unii", se arată contrariat un lider al partidului.

Ora 15:00 / Nu vor cu nebunul
Încep să vină de prin ţară liderii PNL care au candidat care încotro. Unii speră să se vadă cu Tăriceanu. Îşi pregătesc pledoaria pentru şedinţa conducerii PNL de azi. "Dacă luăm postul de prim-ministru, mergem cu oricine." Ce partid de 18% conduce guvernul? "Uite, PNL!", debordează optimistul liberal. "Nu cred că o să fie în PNL o majoritate care să decidă să facem guvern cu PD-L. Ce facem cu nebunul (n.r. – Traian Băsescu)? Dacă la anul pune iar parul pe noi? Mai degrabă cu PSD, dar e greu să ne dea postul de prim-ministru. Şi doar pentru şefia Camerei Deputaţilor, pentru Tăriceanu, nu merită să intrăm la guvernare", spune scepticul liberal.

Ora 17:00 / Se anunţă discuţii

Pentru liberali, primul pas ar fi să facă o grupare cu UDMR, care să-l susţină pe Tăriceanu ca premier în orice negociere. Discuţiile ar trebui să înceapă azi, după şedinţa conducerii liberale. Pesediştii zic şi ei că încep tot de azi negocierile.

Ora 17:30 / PD-L dă raportul
Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu anunţă că democrat-liberalii vor discuta cu şeful statului la recepţia pe care acesta urma să o organizeze aseară la Palatul Cotroceni, la ora 19:00, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Spune că pentru PD-L un guvern de dreapta este prima opţiune de negociere, dar nu singura, după ce din Statutul PD-L a fost eliminată prevederea care interzicea colaborarea cu social-democraţii lui Mircea Geoană.

Ora 19:00 / "Nada" pentru PSD-işti
Începe recepţia. Traian Băsescu, Mircea Geoană, sub acelaşi acoperiş. Alături de pedelişti. Numai Tăriceanu lipseşte, pentru că are "agenda încărcată". Pedeliştii dau pe surse că vor să aibă o întâlnire cu lideri ai PNL, pentru a negocia realizarea unei majorităţi parlamentare care să formeze viitorul Guvern, discuţii urmând să aibă loc cel mai probabil astăzi. Le-a zis ceva Băsescu pesediştilor? "Nada", răspunde unul dintre liderii PSD prezenţi la recepţia oferită de şeful statului.

×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic psd pnl geoană pd-l