x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, in opoziţie sau cu PSD

PNL, in opoziţie sau cu PSD

de Monica Iordache Apostol    |    21 Noi 2007   •   00:00
PNL, in opoziţie sau cu PSD
Sursa foto: Christian Silva/

Un lider PNL a vorbit pentru prima dată despre un parteneriat cu PSD ca o necesitate pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare. Vicepreşedintele Paul Păcuraru a pus această posibilitate in balanţă cu intrarea liberalilor in opoziţie.

Păcuraru - soluţii pentru realizarea majorităţii

Un lider PNL a vorbit pentru prima dată despre un parteneriat cu PSD ca o necesitate pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare. Vicepreşedintele Paul Păcuraru a pus această posibilitate in balanţă cu intrarea liberalilor in opoziţie.

Vicepreşedintele PNL Paul Păcuraru a declarat ieri la Satu-Mare că liberalii trebuie să găsească pănă la sfărşitul acestui an soluţii ca să-şi asigure susţinere in Parlament, singura opţiune fiind un parteneriat cu PSD. Altfel, PNL nu are de acceptat decăt intrarea in opoziţie. "Va trebui să găsim o soluţie funcţională pănă la sfărşitul anului, care să asigure votarea legilor in Parlament. PD nu mai poate fi un partener politic pentru noi, deoarece nu se bazează decăt pe dictatul preşedintelui Traian Băsescu. Din păcate pentru PNL, singura variantă funcţională ar fi cea cu PSD. PNL este ca la o răscruce, avem două opţiuni. Prima opţiune ar fi să mergem in opoziţie, iar a doua opţiune, un parteneriat cu PSD. Precizez că cele două opţiuni nu au făcut obiectul unor discuţii interne ori a unor negocieri", a spus vicepreşedintele PNL, citat de corespondentul Mediafax. Păcuraru a explicat şi că pănă acum guvernul a rămas in funcţie deoarece există "o teamă uriaşă" de regim autoritar. "Partidele au făcut tot posibilul pentru a nu da cărţile in măinile presupusului autor de guvern autoritar. Meritul PNL este că a făcut ca decizia executivă să nu cadă in măinile preşedintelui jucător", a spus Păcuraru.

SCENARII. Speculaţiile privind parafarea unui protocol PNL-PSD după alegerile europarlamentare au tot curs in ultima perioadă, fie că au pornit de la declaraţiile lui Dinu Patriciu, care a mărturisit că ar finanţa oricănd o alianţă PNL-PSD, fie că au pornit de la propunerea conservatorilor privind realizarea unui proiect comun PNL-PSD-PC. La sfărşitul lunii trecute, Patriciu declara că "este nevoie de o coaliţie intre PSD si PNL, singura soluţie care poate asigura stabilitatea in următorii şase ani. Intrebat dacă, in condiţiile inceperii campaniei electorale pentru Parlamentul European şi in perspectiva alegerilor din 2008, va sprijini anumite formaţiuni politice, Patriciu a spus că va oferi suportul său acelor forţe politice apte să asigure o guvernare stabilă. La insistenţele jurnaliştilor, Patriciu a susţinut că va finanţa campania celor două partide. Liderii liberali neagă insă oficial orice apropiere de PSD, mai ales că la nivel de imagine o alianţă cu social-democraţii le-ar aduce deservicii. Pe de altă parte insă, guvernul are de trecut prin Parlament, pănă la sfărşitul anului, proiectul de buget pe 2008, singura soluţie fiind convingerea PSD să il voteze.

monica.iordache@jurnalul

Â

"Dictatura minorităţii"

Tot despre dictatură a vorbit şi premierul Călin Popescu Tăriceanu intr-un interviu la Radio Romănia Actualităţi. Tăriceanu a spus că preşedintele refuză să promulge Legea votului uninominal, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament, deoarece vrea să işi impună propria voinţă, şi că sistemul propus de şeful statului este "o incercare de pregătire a dictaturii minorităţii asupra majorităţii, ceea ce nu poate fi acceptat". Premierul a precizat că proiectul de lege propus de Guvern se bazează pe sisteme aplicate in multe ţări europene şi respectă in totalitate proporţionalitatea intre numărul de voturi şi cel de mandate, "pe cănd sistemul pe care vrea să-l promoveze preşedintele duce la deformări periculoase ale rezultatului alegerilor". Cel al lui Băsescu este identic cu cel aplicat in Canada in 1929, in baza căruia partidul care a obţinut 41% din voturi nu a primit nici un mandat in Parlament, iar partidul clasat pe poziţia a doua, cu 18% din voturi, a avut majoritatea relativă a numărului de mandate, a susţinut Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic psd pnl