x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL - Şefia SIE devine vacantă oficial

PNL - Şefia SIE devine vacantă oficial

de Monica Iordache Apostol    |    24 Apr 2007   •   00:00
PNL - Şefia SIE devine vacantă oficial

Procedurile de numire a unui nou şef al SIE se declanşează azi. Parlamentul va lua act oficial de demisia lui Claudiu Săftoiu. Premierul Tăriceanu ainceput deja să caute un succesor pe care să il numească in perioada interimatului prezidenţial.

Procedurile de numire a unui nou şef al SIE se declanşează azi. Parlamentul va lua act oficial de demisia lui Claudiu Săftoiu. Premierul Tăriceanu a inceput deja să caute un succesor pe care să il numească in perioada interimatului prezidenţial.

PNL şi PSD au bătut palma in chestiunea serviciilor de informaţii. SRI rămane la PSD, care va decide dacă il schimbă sau nu pe George Maior, iar SIE revine PNL. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a inceput deja să caute un succesor pentru Claudiu Săftoiu, pe care să il numească in perioada interimatului prezidenţial, dar printre liberali bursa numelor incă nu s-a deschis. Decizia ii revine exclusiv premierului Tăriceanu, acesta sugerandu-le pană acum apropiaţilor din partid că vrea o persoană independentă politic, posibil din societatea civilă sau din diplomaţie. Opţiunile lui Tăriceanu au făcut ca speculaţiile să se indrepte spre numele lui Mihnea Constantinescu, diplomat de carieră şi şef al său de cabinet. Acesta şi-a anunţat de altfel plecarea de la Guvern, dar a declarat categoric că nu se pune problema să devină şef al SIE şi că se va intoarce in Ministerul de Externe. Semnalul că numirea noului şef al SIE va fi făcută rapid l-a dat preşedintele PSD, Mircea Geoană, care a declarat ieri că azi se declanşează procedurile in acest sens, prin faptul că Parlamentul ia oficial la cunoştinţă de demisia lui Claudiu Săftoiu. intrebat dacă PSD are o propunere pentru acest post, Geoană a răspuns că nu s-a gandit incă şi că Parlamentul decide.

OFICIAL. De azi, postul de director al Seviciului de Informaţii Externe va fi oficial vacant, pentru că Parlamentul, in şedinţă comună, va lua act de demisia lui Claudiu Săftoiu. Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu (PSD), a anunţat ieri că, după şedinţa comună a Parlamentului convocată azi, preşedinţii celor două Camere il vor informa pe şeful statului in legătură cu vacanţa postului şi cu necesitatea numirii unul alt director al SIE.

LEGE SCHIMBATĂ. Preşedintele interimar, Nicolae Văcăroiu, a anunţat şi el că a avut ieri o intalnire cu şeful interimar al SIE, Silviu Predoiu, şi că l-a convocat la Cotroceni şi pe directorul SRI, George Maior. Văcăroiu a adăugat că nu şi-a propus acum să il nominalizeze pe Silviu Predoiu la şefia SIE, deoarece, personal, işi doreşte ca mai intai să fie adoptată noua lege SIE. In pachetul de legi privind siguranţa naţională, promovat de PNL, proiectul referitor la organizarea şi funcţionarea SIE prevede că directorul acestui serviciu este numit de Parlament la propunerea preşedintelui, formulă pusă in concordanţă cu prevederile Constituţiei. Actuala lege a SIE prevede, contrar Constituţiei, că şeful SIE este numit de CSAT, la propunerea preşedintelui.


DEMISIE
"De azi, postul de director al Seviciului de Informaţii Externe va fi oficial vacant, pentru că Parlamentul, in şedinţă comună, va lua act de demisia lui Claudiu Săftoiu"
Ioan Munteanu (PSD)
secretarul Camerei Deputaţilor

RELANSAREA REPUBLICII PARLAMENTARE
Liberalii au analizat şi ei, in şedinţa de ieri a Biroului Politic Central, strategia pe care ar trebui să o adopte in perioada de dinaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui. Deşi au intors problema pe toate părţile, liberalii nu au luat nici o decizie, dar balanţa a inclinat spre o strategie pacifistă. Printre cei care au susţinut că Traian Băsescu trebuie atacat, iar electoratului ar trebui să i se recomande să voteze impotriva lui, s-a aflat şi ministrul de Interne, Cristian David. Cei mai mulţi au susţinut insă că PNL trebuie să meargă pe ideea că Romania a intrat in normalitate fără Traian Băsescu şi că blocajele dintre instituţii au fost eliminate. O altă idee pe care PNL ar putea să o abordeze inaintea referendumului este cea a republicii parlamentare, instituită prin modificarea Constituţiei, dar liberalii nu au hotărat incă nimic. La finalul şedinţei, vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a recomandat cetăţenilor să se prezinte la referendum, indiferent de opinia pe care o au, dar a menţionat că Traian Băsescu este "un personaj din care n-a rămas decat un demagog şi un calomniator".
×
Subiecte în articol: politic pnl oficial claud