x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preferat de Barna, Cristian Ghinea tulbură apele între USR și PLUS

Preferat de Barna, Cristian Ghinea tulbură apele între USR și PLUS

de Ion Alexandru    |    15 Ian 2020   •   10:03
Preferat de Barna, Cristian Ghinea tulbură apele între USR și PLUS

Dan Barna ar fi încercat „să îl resusciteze” pe Cristian Ghinea în conducerea Alianței care pregătește campania pentru locale și parlamentare, ceea a dus la tensiuni în USR, afirmă surse poilitice. Acesta ar fi fost și motivul pentru care PLUS a părăsit pentru scurt timp ședința în care trebuia să se decidă acest lucru, pentru a-i lăsa să ajungă la consens.

Surse din USR susțin că „Dan Barna a mers cu niște propuneri de persoane pentru conducerea executivă a Alianței, pe care nu le-a discutat decât cu cei din echipa lui din Biroul Național. Problema cea mai mare era «resuscitarea» oficială a lui Cristian Ghinea. Doar că în Birourile Naționale reunite Barna nu poate trece peste voința noastră, e prevăzut în protocolul Alianței”. Membrii care nu sunt în acord cu președintele partidului au reușit să includă în protocolul Alianței USR-PLUS un amendament prin care deciziile sunt luate cu două treimi din numărul total de membri ai fiecărei formațiuni, iar demersul lui Dan Barna a fost blocat, au precizat sursele citate.

„Mai exact, avem minoritate de blocaj dacă majoritatea vrea să impună ceva discreționar. Dan nu a crezut că vom activa clauza asta și s-a dus înainte, am activat-o și s-a făcut pauză de consultări, pentru că Barna a fost nevoit să se consulte cu noi”, au completat sursele menționate.

 

Vor candidat unic cu PNL

La ședința de la începutul acestei săptămâni a Birourilor Naționale ale USR și PLUS, liderii partidului condus de Dacian Cioloș s-au retras pentru scurt timp, pentru a-i lăsa pe membrii USR să ajungă la consens. În cadrul reniunii de luni a conducerii celor două partide, liderii Alianței USR-PLUS urmau să discute și cu reprezentanții PNL pentru desemnarea unui candidat comun la alegerile locale de anul acesta, conform unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al Alianței, Ionuț Moșteanu.

Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Dacian Cioloș a declarat, referitor la faptul că PNL vrea candidat propriu la Primăria Capitalei, că liberalii ar trebui să își amintească faptul că au pierdut alegerile la București, în vara anului 2016, pentru că nu a existat un candidat comun al Opoziției la PMB. Liderul PLUS le-a propus liberalilor, cât și PMP să decidă un candidat comun la Primăria Capitalei pe baza de primaries. Premierul Ludovic Orban a declarat însă că PNL va avea un candidat propriu în cursa pentru Primăria Capitalei, iar acesta va fi desemnat în urma unei cercetări sociologice ample și în urma unei testări a potențialilor membri eligibili pentru poziție.

Până în prezent, doar numele lui Nicușor Dan este vehiculat drept candidat independent, dar susținut de USR București, pentru a participa la cursa pentru câștigarea fotoliului de primar general al Capitalei. În timp ce din partea PLUS este preferat fostul ministru tehnocrat al Sănătății Vlad Voiculescu. De asemenea, este o certitudine faptul că din partea Partidului Social Democrat va candida pentru un al doilea mandat actualul primar general, Gabriela Firea.

 

 

×
Subiecte în articol: Dan Barna