x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Dacian Cioloş o lasă pe Gorghiu în offside

Premierul Dacian Cioloş o lasă pe Gorghiu în offside

de Adrian Ilie    |    20 Ian 2016   •   18:00
Premierul Dacian Cioloş o lasă pe Gorghiu în offside
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Prim-ministrul Dacian Cioloş a respins ideea ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să introducă alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum i-au cerut liberalii. Cioloş susţine că nu ar fi democratic ca Executivul să modifice legea alegerilor locale, adoptată relativ recent de către Parlament, prin care primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Dacian Cioloş a arătat că nu intenţionează să amestece Guvernul în revizuirea unei înţelegeri anterioare dintre partide, înţelegere la care şi PNL a fost parte, atunci când s-a decis menţinerea sistemului actual de alegere a primarilor. „Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică.

Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este demo-cratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat Cioloş. Însă Alina Gorghiu speră să-l convingă pe premier să-şi schimbe poziţia. „Această prevedere din legislaţia electorală nu ţine de politic, ţine de democraţie, ţine de societatea civilă, ţine de drepturile cetăţenilor”, susţine şefa PNL.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că Executivul va lua o decizie în chestiunea alegerilor locale doar după ce se va contura o poziţie comună a partidelor. „Guvernul va lua o decizie în momentul în care discuţiile politice vor fi concludente”, a spus Suciu.
 

×