x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Premierul" Geoana in vizita de lucru

"Premierul" Geoana in vizita de lucru

de Alex Nedea    |    06 Iul 2006   •   00:00
"Premierul" Geoana in vizita de lucru

Cand s-a trezit baba Anto-neta dis-de-dimineata, a cincea zi de la potopul din satul ei, Arbore, jude-tul Suceava, nu se gandea ca se va pomeni in poarta cu "prim-ministrul" pe ca-re il stie "din televizor". Si nici macar nu era Taricea-nu, era Geoana, cu mai multi pesedisti pe langa el.

Cand s-a trezit baba Antoneta, dis-de-dimineata, a cincea zi de la potopul din satul ei, Arbore, nu se gandea ca se va pomeni in poarta cu "prim-ministrul" pe care il stie "din televizor".

Doua microbuze incarcate ochi cu barbati si femei cu chipuri decupate tocmai din ecranul televizorului se opresc asa cum a fost stabilit la podul din localitatea Arbore. Din el coboara pe rand, imbracati ca la nunta mai-marii pesedisti: Geoana, Mitrea, Diaconescu, Ilie Sarbu si altii. O deputata parfumata ca o floare e si ea pe acolo: toculete-toculete, fustita-fustita, margelute-margelute. Lipsesc deocamdata sinistratii. Asa ca, Geoana vrea sa se avante pana una alta spre una din casele de la strada, jumatate prabusita. Numai ca e incaltat cu pantofi bine lusruiti si se opreste inainte sa ajunga in noroi. Vin pe rand si napastuitii. "Domnu’ Geoana, ascultati-ma si pe mine, ca sunt femeie batrana. 30 de ani de ceapeu. Nu mai am nimic." Geoana o pupa, o imbratiseaza si-i daruieste un plic cu bani. Un batran cere ciment. Geoana vorbeste pentru cei adunati, si tata Ileana, printre ei, despre o lege speciala: "Sa-i extragem pe acesti oameni din legea obisnuita si sa propunem o lege speciala". Tata Ileana da din batic a aprobare.

CONFUZIA. Se porneste coloana la pas de-a lungul peisajului apocaliptic, cu case spulberate de ape. Cu Geoana in frunte. "Domnu’ Tariceanu...", striga dupa el o femeie. Presedintele PSD o aude, intoarce capul spre ea, dar, desi femeia vrea sa-si spuna necazul, nu se opreste, asa cum a facut cu ceilalti neajutorati. "Frumos!", tipa femeia dupa el si, desi avea sa-i spuna multe, nu se mai duce dupa el. Inainte de venirea PSD-ului, acea femeie se plangea unor vecini: "Parca suntem in Congo, nu in Romania".

"Domnu’ Geoana, eu am patru sute de lei pensie…" "Ei, nu se poate!", exclama politicianul si-l mangaie pe sale pe barbatul ce i-ar putea fi tata. "Plecati de-aici cu totii!", raspunde sinistratul. Soarele e puternic, drumul e lung, asa ca echipajul pesedist se urca in microbuz. Pe bancheta din fata se asaza seful partidului. In spate sta sotia lui Mitrea, Manuela, si ea deputat, langa care se pune primarul comunei lasandu-l pe Miron in picioare. "Dom’ primar, lasati-l pe Mitrea sa se aseze langa nevasta, ca asa e protocolul", glumeste Geoana. Fetele politicienilor, schimonosite de compasiune in fata sinistratilor, incep sa se destinda la umbra autovehiculului. "Cine a fost la Becali? Cum a fost?", se intereseaza seful. "A venit «trimisul»?", face bascalie si Mitrea.

IMAGINE. Miron Mitrea si Cristian Diaconescu au adoptat o tinuta nu tocmai potrivita cu locul

IMBARBATARI. Microbuzul opreste in locul unde fusese casa familiei unde au murit trei persoane si un copil de doi ani e disparut. Geoana ii promite tanarului ramas si fara sotie, si fara fiu, si fara mama ca ii face casa si ii da animale. Ii da trei palme la fund a imbarbatare. Depune o jerba, aprinde o lumanare, ofteaza: "Viata-i nedreapta, viata-i nedreapta, fi-ar sa fie!". A adus PSD-ul un camion de cherestea, unul de ciment, unul de capriori plus unul de apa minerala. Sa fie.

Din nou in microbuz. Primarul se asaza iarasi langa nevasta lui Mitrea. Zambete pe fata. Coborarea se face direct in ograda unei alte femei sinistrate. Declaratie de presa. Vorbeste de rolul opozitiei. Inainte se interesase de vizita lui Tariceanu. Geoana pomeneste de numarul mare al celor morti. Sinistrata primeste vizita "presedintelui". Care presedinte? Cine stie cum l-o mai chema si pe asta. Presedintele ii da trei milioane de lei din propriul portofel si pleaca.

Cineva, un pesedist mai mic, un simplu membru, are grija ca batrana sa primeasca lamuriri despre identitatea celui care i-a dat cand altii nu i-au dat: "El e Geoana. Geoa-na. Pe-se-de. Nu ati votat cu el! Ati votat cu Tariceanu, si uite!…

×
Subiecte în articol: politic geoană