Decizia Curtii Constitutionale din Romania, care a validat ieri votul Parlamentului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, este comentata de numeroase agentii si publicatii internationale, care continua sa urmareasca evolutia situatiei de la Bucuresti.
Curtea Constitutionala din Romania a validat ieri votul Parlamentului privind suspendarea sefului statului, Traian Basescu, si l-a numit pe liderul majoritatii de centru-dreapta Crin Antonescu presedinte interimar. S-a deschis astfel, calea catre organizarea unui referendum la 29 iulie, scrie AFP, care a relatat pe larg despre situatia din Romania, realizand inclusiv o cronologie a crizei politice de la Bucuresti, declansata in urma cu doua luni.
Prezentand in detaliu intreaga situatie din Romania, agentia franceza aminteste ca judecatorii Curtii Constitutionale urmeaza sa se pronunte marti in legatura cu revocarea avocatului poporului si cu legea care schimba conditiile de validare a referendumului. Potrivit acestui text, seful statului va putea fi demis cu majoritatea voturilor exprimate, in timp ce din 2010 legea cerea majoritatea celor inscrisi pe listele de vot.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis validarea suspendarii sefului statului, precizeaza jurnalistii Le Monde, iar functia i-a revenit acum, cu titlu interimar presedintelui Senatului, Crin Antonescu. In articol se aminteste si de faptul ca popularitatea lui Traian Basescu a scazut in ultimii doi ani, in special dupa adoptarea masurilor de austeritate, astfel ca sansele sale de a-si pastra functia in urma referendumului ar putea fi in pericol.
O reactie dura vine din partea publicatiei Israel National News, care titreaza ca "Guvernul roman este critic pentru ca se joaca cu Constitutia". Criza constitutionala din interiorul tarii s-a declansat odata cu suspendarea presedintelui Basescu, a carui soarta va fi acum decisa de catre popor. Jurnalisti precizeaza ca "abia din acest moment lucrurile devin amuzante. Guvernul condus de Victor Ponta a decis sa schimbe regulile jocului, referindu-se la modificarea adusa legii referendumului.
Prestigiosul cotidian Wall Street Journal relateaza, de asemenea, despre situatia din Romania, citandu-l pe premierul Victor Ponta, care sustine ca "aceasta decizie demonstreaza ca au fost respectate toate regulile democratice si constitutionale".
La randul sau, agentia Reuters se apleaca asupra ingrijorarilor pe care le ridica in Uniunea Europeana "lupta politica in care se afla presedintele Traian Basescu". UE este ingrijorata de regresul democratiei in Romania, care a aderat la blocul comunitar in 2007, dupa aproximativ un an de la confruntarile dintre Bruxelles si Budapesta cu privire la independenta justitiei si libertatea presei.
Aceste conflicte cu privire la standardele politice au fost o diversiune nedorita pentru liderii europeni care se lupta cu criza financiara. Acestia se plang ca UE nu are instrumente adecvate pentru a impiedica statele sa regreseze in privinta democratiei, comenteaza Reuters.
Subiectul este abordat si de Australian Associated Press (AAP), agentia de presa nationala din Australia, care subliniaza ca judecatorii au deliberat timp de mai multe ore inainte de a lua o decizie cu privire la votul Parlamentului de saptamana trecuta.
Postul britanic BBC mentioneaza ca noua ore le-a trebuit judecatorilor CCR pentru a ajunge la o decizie cu privire la constitutionalitatea suspendarii. Guvernul Ponta, care a venit la putere in urma cu sase saptamani, spun jurnalistii, e criticat dur de Angela Merkel, iar conflictul dintre presedintie si executiv pare de parte de a se fi incheiat, se arata in articol.