x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prig(e)oană - Iliescu, la un pas de sancţiune

Prig(e)oană - Iliescu, la un pas de sancţiune

de Lavinia Dimancea    |    Emilia Sava    |    05 Oct 2007   •   00:00
Prig(e)oană  - Iliescu, la un pas de sancţiune
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Ion Iliescu a recunoscut ieri că a votat impotriva moţiunii de cenzură a PSD. Patru dintre trădători, Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu, sunt deja pe lista de excludere din partid. Cazul Iliescu se discută măine, la Comitetul Executiv Naţional.
• Iiescu: "Mentalitatea de la vărful PSD este primitivă, a unor persoane care nu ştiu ce e politica" • Geoană: "Nu poţi să fii preşedinte de onoare sau lider de grup la fără frecvenţă"Â

Ion Iliescu a recunoscut ieri că a votat impotriva moţiunii de cenzură a PSD. Patru dintre trădători, Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu, sunt deja pe lista de excludere din partid. Cazul Iliescu se discută măine, la Comitetul Executiv Naţional.

"De ce aţi votat impotriva moţiunii?" "Pentru că e mai bine aşa", le-a spus ieri Ion Iliescu jurnaliştilor, la Constanţa. Cu o seară inainte, preşedintele de onoare al PSD declanşase un atac virulent la adresa conducerii partidului, catalogănd, la Radio RFI, drept "o ruşine" eventualele excluderi ale parlamentarilor care nu au votat moţiunea. Mircea Geoană anunţase deja că astăzi, in Biroul Permanent Naţional, vor fi date sancţiuni impotriva celor indisciplinaţi la votul moţiunii. "O asemenea intenţie este o ruşine pentru un partid politic. Intr-un partid democrat să faci aşa ceva... este inacceptabilă mentalitatea aceasta cazonă şi poliţienească intr-un partid politic, este ceva de neconceput", replica Iliescu. Ieri, inainte ca liderii social-democraţi să ia o decizie, Iliescu a spus că nu crede că va fi exclus din PSD, invocănd statutul partidului, dar a salutat respingerea moţiunii. "Dacă ar fi căzut guvernul, tot controlul desfăşurării mai departe a activităţii politice trecea in măinile preşedintelui Băsescu. Cui i-ar fi convenit aşa ceva? Din acest punct de vedere, cred că respingerea moţiunii a fost un lucru bun", a apreciat Iliescu.

DAŢI AFARĂ. In timp ce Ion Iliescu făcea aceste comentarii la Constanţa, in Bucureşti, liderii PSD decideau sancţiunile. Se vehicula că vreo 20 de parlamentari ai partidului nu au votat moţiunea de cenzură, iar vizionarea casetelor cu momentul votului ar putea elucida cazurile trădătorilor. Decizia luată nu l-a vizat insă pe Iliescu, deşi declarase public că a votat contra, ci pe alţi patru parlamentari: senatorii Ion Solcanu şi Răzvan Theodorescu, ambii apropiaţi ai lui Iliescu (aceştia au declarat public că nu votează moţiunea), şi deputaţii Dan Mihalache şi Alin Teodorescu. Celor patru li s-a retras sprijinul politic, in paralel cu declanşarea procedurii de excludere din partid, motivul prezentat de Geoană fiind "declaraţiile ostentative la adresa moţiunii". In ceea ce ii priveşte pe ceilalţi parlamentari care au votat contra moţiunii, inclusiv Ion Iliescu, discuţiile au fost amănate pentru măine, la Comitetul Executiv Naţional, ce se va desfăşura la Braşov. Potrivit unor surse din partid, Geoană va incerca atunci să forţeze sancţionarea cu pănă la excludere a "trădătorilor", cap de listă fiind susţinătorii colaborării cu PNL - Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc şi Adrian Năstase. Ieri, liderul PSD a dat de inţeles că la Braşov vor fi luate măsuri impotriva lui Iliescu. "Nu mă surprinde faptul că liberalii au aplaudat după ce unii parlamentari ai noştri, inclusiv dl Iliescu, au votat (...) Pentru ceea ce reprezintă elemente de fond ce au condus la faptul că moţiunea nu a fost votată, Comitetul Executiv va evalua intregul ansamblu de măsuri şi va propune măsurile cele mai adecvate", a spus Geoană. Vicepreşedintele Ilie Sărbu a admis ieri că Iliescu ar putea rămăne fără sprijin politic, declarănd la Antena 3 că senatorul "va trebui să inţeleagă că nu face parte din suprastructura PSD, dintr-o conducere din turn care dă ordine".

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

Decizie criticată

Ion Iliescu a contestat decizia conducerii impotriva celor patru parlamentari şi a arătat că astfel de măsuri sunt "inacceptabile", riscănd "să declanşeze o luptă internă dăunătoare partidului". Potrivit Rompres, intrebat dacă se aşteaptă la sancţiuni şi la adresa sa, senatorul a răspuns: "Să văd pănă unde ii poate duce mintea". Adrian Năstase a catalogat şi el decizia drept una eronată, precizănd că ştie că "ideea este de a se merge mai departe, să fie sancţionaţi şi alţii". La răndul său, Ion Solcanu a acuzat că măsura nu este una "judecată" şi că partidul are probleme grave de management, actuala conducere dovedind inconsecvenţă. Răzvan Theodorescu se aştepta la o astfel de decizie şi a declarat că nu va contesta excluderea sa din partid, va pleca şi se va intoarce in momentul in care actuala conducere va fi indepărtată de la cărma PSD. Dan Mihalache găseşte, in schimb, neintemeiată motivaţia conducerii de a-l sancţiona, spunănd că nu a făcut vreo declaraţie publică impotriva moţiunii de cenzură şi că, de fapt, "este un pretext al lui Mircea Geoană de a scăpa" de el din partid. Şi Alin Teodorescu susţine că nu a dat nici o declaraţie impotriva moţiunii şi crede că se caută vinovaţi pentru eşecul unei moţiuni al cărei unic scop a fost de la inceput să "pună anumiţi oameni in funcţii de miniştri".

Războiul declaraţiilor

Schimb dur de replici ieri intre Mircea Geoană şi Ion Iliescu. "Cred că ar trebui să-i fie ruşine domnului Iliescu şi cred că-i este ruşine", a spus Geoană la Radio Romănia Actualităţi, referinduse la votul pe care Iliescu, transformat in "portdrapelul guvernului Tăriceanu", l-a acordat la moţiune in aplauzele frenetice ale liberalilor. "E mai tănăr decăt mine cu 20 de ani. El vorbeşte despre trădare?! Nu are autoritatea morală să vorbească. (...) L-am iertat pentru că sunt tolerant, nu am păstrat ranchiună, nu m-am răsculat, am căutat să dau şanse de revenire tuturor, şi el işi permite obrăznicii la adresa mea? E ruşinos", a răspuns Iliescu.

×