x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Procurorii extind cercetările față de Udrea pentru alte infractiuni de spălare de bani

Procurorii extind cercetările față de Udrea pentru alte infractiuni de spălare de bani

21 Apr 2015   •   19:13
Procurorii extind cercetările față de Udrea pentru alte infractiuni de spălare de bani
Procurorii anticorupție au dispus, marți, disjungerea cercetărilor efectuate față de fostul ministru Elena Udrea pentru infracțiunile de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
 
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Elena Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul 'Gala Bute', procurorii continuând cercetările față de fostul ministru sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, cauza fiind disjunsă.
 
De asemenea, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Cornel Resmeriță și Cristofor Alin Condoiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu, și față de inculpații Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean și Miron Lupulescu pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la abuz în serviciu.
 
Conform sursei citate, Udrea a primit, în cursul anului 2010, în mod indirect, pentru sine și pentru altul, prin intermediul lui Ștefan Lungu, fostul său consilier personal, foloase materiale de la Adrian Gardean și Miron Gardean, pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'.
 
Astfel, la datele de 24 august 2010 și 20 decembrie 2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăți controlate de inculpatul Ștefan Lungu, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, suma reprezentând 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.
 
Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit o parte din banii astfel obținuți, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate și de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata și Organizația București a unui partid (n.r.—PDL).

''Dosarul 'Gala Bute' a fost trimis în instanță. Nu mai există niciun motiv ca Elena Udrea să rămână în arest!!! La ultima cerere de prelungire a arestării preventive, procurorii au solicitat încă 30 de zile invocând nevoia de a mai administra unele probe, de a face o expertiză și de a mai audia câțiva martori. Odată cu trimiterea în instanță a dosarului, faza de urmărire penală s-a încheiat și arestul preventiv nu mai este necesar, pentru că, evident, Elena Udrea nu mai poate influența ancheta penală sau probele deja adunate de procurori. De aceea, o decizie firească ar fi eliberarea sa la sfârșitul acestei săptămâni, când expiră mandatul de arest preventiv. Acum, că dosarul este trimis în instanță, toată lumea se va putea convinge de faptul că susținerile Elenei Udrea și ale avocaților săi au fost reale și nu există probe împotriva fostului ministru'', se arată în postarea pe Facebook.

×