x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Programul de guvernare Băsescu/FMI

Programul de guvernare Băsescu/FMI

de Daniela Ivan    |    07 Feb 2012   •   21:00
Programul de guvernare Băsescu/FMI

Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu nu aduce nimic nou. Este o continuare a vechiului program Boc si a angajamentelor asumate de coalitia aflata la putere in fata FMI, impanat, pe ici pe colo, cu unele dorinte mai vechi ale tuturor cabinetelor: reducerea numarului de taxe si impozite, reducerea evaziunii fiscale, construirea a X Km de autostazi, micsorarea CAS, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, marirea natalitatii etc. etc. De altfel, presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca in programul de guvernare al noului Cabinet se regasesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare, cu obiectul de a consolida stabilitatea economica.

'In programul de guvernare se regasesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare cu obiectivul de a stabiliza stabilitatea economica si de a incepe sa le dam romanilor nivelul de trai pe care il asteapta', a spus Emil Boc.
Una dintre cele mai ambitioase prevederi lasate mostenire este marirea gradului de absorbtie a fondurilor europene (de la 5,55% la finalul anului 2011 pana la 20% la finele lui 2012) prin atragerea a 6 miliarde de euro. Este si una dintre cerintele exprese ale FMI care considera ca atragerea de fonduri europene este singura solutie pentru a impiedica scaderea economiei, in conditiile caderii exporturilor ca urmare a recesiunii din zona euro. Cum va atinge noul guvern aceasta prformanta? 'Cele 6 miliarde euro din fonduri europene vor fi atrase astfel: 2,5 mld. euro in agricultura, din care 1,2 mld. euro plati directe si 1,3 mld. euro pentru dezvoltare rurala si 3,5 mld. euro din fonduri de coeziune.'

Salariile si pensiile? Cum am stabilit
Premierul desemnat si liderii coalitiei au convenit ca in programul de guvernare al noului Cabinet sa fie prevazuta cresterea veniturilor populatiei, in functie de resursele economiei, surse politice precizand ca masura va fi luata prin majorare directa sau prin reducerea CAS si indexari de pensii.

'S-a convenit sa fie clar specificat ca, in functie de resursele economiei, vor fi adoptate in acest an masuri de crestere a veniturilor populatiei', au declarat surse politice agentiei Mediafax. Acestea au aratat ca la momentul respectiv coalitia va opta intre doua variante, si anume pentru cresterea directa a veniturilor sau reducerea contributiilor de asigurari sociale si indexari de pensii. Nu trebuie uitat ca Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a spus ca exista putin loc in buget pentru cresteri salariale din cauza constrangerii de incadrare intr-un deficit pe cash de 1,9% din PIB si a scaderii economiei cu 0,3 puncte procentuale fata de prognoza initiala.

Programul mai prevede si acordarea de subventii firmelor care reincadreaza in munca femei cu copii in varsta mai mica de 6 ani, imbunatatirea legislatiei privind pensia de urmas si cresterea calitatii vietii in zonele defavorizate. Totodata, Guvernul va elabora si aproba un Plan national pentru locuri de munca, va face parteneriate intre institutii care monitorizeaza piata muncii si va asigura acordarea de subventii angajatorilor care incadreaza femei cu copii sub 6 ani, potrivit programului de guvernare al noului cabinet.

Fiscalitatea bat-o vina
Dupa doi ani de cand se vorbeste de programul de taxare a marilor averi, timp in care nu s-a facut nimic, noul guvern il preia in programul de guvernare. Cum? Ca angajament ca in acest an vor fi 'analizate' modalitatile de introducere a unui astfel de sistem, fara insa sa existe si promisiuni clare de adoptare efectiva a unei legi in acest sens. Programul de guvernare prevede 'analiza modalitatilor de taxare a marilor averi', fara alte detalii supl­ime­ntare.

In 2010, UNPR a initiat un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din averea afisata care depaseste 450.000 de euro. Proiectul prevede, totodata, ca, in cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, sa se taxeze doar bunurile imobile a caror va­loare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, caz in care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor. UNPR apreciaza ca impozitul pe averea afisata ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri intre doua si trei miliarde de euro.

Guvernul mai promite dimi­nuarea poverii fiscale prin comasarea sau eliminarea celor 237 de taxe si tarife din cele 491 existente la inceputul anului 2009. Nu se spune insa cate au fost eleminate in timpul Guvernului Boc si cate mai raman pentru Guvernul Ungureanu. In plus, se mai prevede crearea unui portal virtual unic One Stop Shop pentru IMM-uri si diminuarea perioadei de infiintare a unei firme la trei zile. Guvernul isi mai propune sa scada cheltuielile de sponsorizare din impozitul pe profit in limita a 20% si 3% din cifra de afaceri.

Autostrada Soarelui, gata in 2012
Deschiderea circulatiei pe inca 200 de kilometri de autostrada este principala prevedere din capitolul infrastructura de transport a programul de guvernare pe 2012. Este vorba de inaugurarea tronsoanelor Cerna­voda – Medgidia, in lungime de 20,5 ki­lometri si Medgidia – Constanta, in lungime de 30,8 kilometri, ambele de pe autostrada A2, 21,8 kilometri din centura ocolitoare a municipiului Constanta, ce face parte din au­tostrada A4, centura ocolitoare a mu­ni­cipiului Arad, in lungime de 12,5 ki­lometri si 9,5 kilometri din tronsonul Timisoara Lugoj ambele pe autostrada A1, precum si tronsoanele Bu­cu­resti – Ploiesti, de 62 de kilometri si Sarsig – Biharia, de 18 kilometri, de pe autostrada A3.

In plus, o prioritate a noului guvern este finalizarea privatizarii a peste 50% din CFR Marfa pana la sfarsitul anului. Se mai doreste si vanzarea la bursa a unui pachet de 20% din Tarom, pentru revitalizarea companiei.

Vanzarea de companii continua
Programul de guvernare mai include 'intentia ferma' a Executivului de a vinde pe bursa pachete minoritare de actiuni detinute de stat la diferite companii, precum si adoptarea Legii holdingului, proiect aflat in discutie inca din 2009. Potri­vit prevederilor cuprinse in capitolul Energie, noul Executiv isi propune finalizarea proceselor de privatizare pe bursa a urmatoarelor pachete minoritare: Transelectrica – 15%, Transgaz – 15%, Romgaz – 15%, Hidroelectrica – 10%, Nuclearelectrica – 10%, OMV Petrom – 9,84%; finalizarea privatizarilor majoritare la Oltchim, Cuprumin si ISCIR-CERT.

De asemenea, se au in vedere initierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distributie ale Electrica si finalizarea privatizarilor majoritare la Electrica Furnizare si la cele sase companii rezultate din divizarea Electrica Serv. In plus, Guvernul isi propune consolidarea Bursei de Energie OPCOM si introducerea obligativitatii incheierii tuturor contractelor de energie prin Bursa de Energie OPCOM, finalizarea strategiei energetice a Romaniei, continuarea negocierilor cu Gazprom pentru importul direct de gaze, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an, si infiintarea noii societati care va administra minele neviabile din Compania Nationala a Huilei si accesarea ajutorului de stat.

Noi drepturi in invatamant pentru unguri
Noul Guvern s-a angajat sa infiinteze o institutie de formare continua pentru 'perfectionarea' actului de predare in limba maghiara, sa constituie structuri cu predare in limba minoritatilor la universitatile multiculturale si multilingve, dar si sa finanteze in mod diferentiat studiile de masterat.

Astfel, va fi asigurata o finantare diferentiata a studiilor de masterat in limbi de circulatie internationala si a celor in limba minoritatilor nationale, cat si a doctoratelor in cotutela cu universitati de prestigiu din strainatate, releva programul de guvernare al noului Cabinet. 'In procesul de descentralizare a invatamantului preuniversitar se va tine cont de situatia speci­fica, precum si de factorii de corectie dependenti de densitatea de elevi in zona, severitatea dezavantajelor, de limba de predare si alti factori', se arata in document.

Asigurarea manualelor in limba de predare a mino­ri­ta­tilor nationale conform prevederilor legale si a accesului egal si 'sporit' la invatamantul in limbile minoritatilor natio­nale, introducerea programelor scolare specifice privind predarea limbii materne, a limbii romane, a istoriei si traditiilor istorice, precum si conti­nuarea procesului de aplicare a legislatiei recent adoptate, in vederea asigu­rarii dreptului la invatatura in limba materna la toate nivelurile si profilu­rile sunt alte angajamente asumate distinct in programul de guvernare al noului Cabinet. Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ieri ca problema invatamantului in limba maghiara la UMF Targu-Mures 'se poate rezolva printr-o hotarare de gu­vern'.

Rectorul UMF din Targu-Mures, Constantin Copotoiu, a declarat insa ca daca Guvernul Romaniei ar emite o astfel de HG, aceasta ar fi ilegala, intrucat ar incalca autonomia universitara, garantata de Constitutie.

Ministrul Ritli: Coplata, o suma fixa, acceptabila
Directiile de actiune in 'sanatate' dovedesc continuitate in doze homeopate a principiilor enuntate in controversatul proiect al legii sanatatii retras la comanda presedintelui Traian Basescu. Astfel, ceea ce dorea Traian Basescu se va implementa sub forma de proiecte pilot: unul de functionare a spitalelor ca fundatii si asociatii si un altul in privinta salarizarii diferentiate, in functie de performanta, a personalului medical. Conform retetei prescrise recent de Jeffrey Franks, se va continua procesul de revizuire a duratei de spitalizare pe diferite grupe de diagnostice si a numarului de paturi.

Jeffrey Franks a ingaduit un ragaz de sase luni pentru intrarea in dezbatere publica a noului proiect de lege. Totusi, in 'directiile de actiune' in sanatate ale actualului Executiv nu se fac precizari in acest sens. Deocamdata, la Ministerul Sanatatii consultarile pentru elaborarea noului proiect sunt in grafic, iar ministrul Ladislau Ritli nu da semne ca s-ar grabi cu textul noii legi doar pentru a respecta indicatiile lui Franks. Ceea ce confirma faptul ca ministrul Ritli asculta mai degraba de Kelemen, presedintele UDMR, decat de negociatorul sef Franks. De altfel, chiar la audierile in comisii, ministrul Ritli confirma: 'Estimam ca la sfarsitului acestui an sau la inceputul anului viitor vom putea implementa aceasta lege'.

Ministrul Ritli promite 'pachetul de baza revi­zuit' si atrage atentia ca 'medicamentele scumpe vor fi prescrise doar cand sunt necesare'. Ministrul Ritli considera ca, in forma actuala, 'coplata este teh­nic ina­plicabila'. In acest sens, ministrul pledeaza pentru o noua lege in care coplata sa fie o suma fixa, acceptabila pentru toata popu­latia, mult sub venitul mi­nim. In acest an, SMURD va fi ope­ra­tional in toate judetele, din surse in­ter­ne se va imbunatati sistemul de telemedicina, sectiile de ginecologie si nou-nascuti si se va finaliza Institutul National de Oncologie de la Iasi. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: politica