x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD + ALDE = 52%. Dragnea, aproape premier?

PSD + ALDE = 52%. Dragnea, aproape premier?

de Marius Gîrlașiu    |    03 Oct 2016   •   08:49
PSD + ALDE = 52%. Dragnea, aproape premier?

ALDE şi PSD ar forma fără probleme majoritatea după alegeri, arată un sondaj prezentat ieri de partidul lui Nicuşor Dan. Social-democraţii şi partidul lui C.P. Tăriceanu ar atinge împreună 52% din intenţia de vot pentru parlamentare, în vreme ce liberalii se află în cădere liberă, ajungând la 25% din preferinţele românilor. Deşi a intrat în criză de timp pentru cele 200.000 de semnături necesare candidaturii, Uniunea Salvaţi România îşi continuă ascensiunea, depăşind ALDE şi PMP înaintea scrutinului din 11 decembrie.

Datele prezentate ieri de USR arată cifre îngrijorătoare pentru liberali în perspectiva alegerilor parlamentare din luna decembrie. Cu două luni şi jumătate înaintea scrutinului, PNL-ul Alinei Gorghiu se află la 20% din sufragii în urma social-democraţilor, care ar face lejer majoritatea alături de “fraţii de arme” conduşi de C.P. Tăriceanu. Împreună, ALDE şi PSD ating în prezent 52% din intenţia de vot în rândurile românilor, asta în condiţiile în care social-democraţii conduşi de Liviu Dragnea obţin de unii singuri un scor uriaş, de 45%. În Capitală, situaţia pare şi mai dramatică pentru liberali, după eşecul de la locale. Cu 29% intenţie de vot, USR se află pe poziţia secundă în Bucureşti, suflând în ceafa PSD (35%). “În momentul ăsta, PSD şi ALDE nu ar avea nicio problemă să formeze guvernul. Însă, PSD a fost de multe ori în situaţia câştigătoare, chiar cu două săptămâni înainte de alegeri şi de multe ori prezenţa masivă la vot a răsturnat calculele dinainte. Eu sper să se întâmple acelaşi lucru”, a explicat Nicuşor Dan. Şeful USR a asigurat din nou că nu vrea să facă o alianţă, iar partidul său va negocia cu premierul în funcţie de programul guvernamental,fără să ceară la schimb posturi în Guvern pentru şefii USR. “Nu vrem să facem o alianţă, însă vrem să votăm pentru un guvern. Vom negocia pe program, nu pe miniştri. Pe program şi neavând presiunea internă din partid a unor oameni şi grupuri care vor să fie miniştri”, a precizat Nicuşor.

PMP nu trece pragul

În schimb, deşi se chinuie să strângă în timp record cele 200.000 de semnături necesare candidaturii la alegerile parlamentare, Uniunea Salvaţi România se află pe podiumul preferinţelor, cu 10% din sufragii. Sub comanda cuplului Clotilde Armand - Nicuşor Dan, USR a depăşit ALDE (7%) şi PMP (4%), partide care beneficiază de imaginea unor lideri-locomotivă, respectiv de notorietatea lui C.P. Tăriceanu şi bazinul electoral încă fidel lui Traian Băsescu. “Am spus de multe ori că ţinta noastră este 10%. Aveţi încredere că nu am pus din pix 10% la USR. Suntem pe creştere şi peste două luni şi jumătate vom fi mult mai sus. Începând de azi, USR este a treia forţă politică din România”, a proclamat liderul USR. Aflat sub pragul parlamentar, PMP-ul lui Băsescu este depăşit la mustaţă de UDMR (5%), în vreme ce naţionaliştii din PRU abia dacă ating un firav 1% în preferinţele alegătorilor. Sondajul a fost realizat de Kantar TNS România la comanda USR în perioada 14-23 septembrie, prin metoda telefonică, pe un eşantion de 1001 persoane, iar marja de eroare este de maxim 3,2%.

Nicuşor Dan, lider USR: Dacă vom strânge 10.000 de semnături de susţinere pe zi, am ajunge la 200.000 de semnători până pe 27 octombrie. Am plecat de undeva de la 2-3%, acum suntem la 10% şi suntem în creştere. Asta înseamnă că Uniunea Salvaţi România este a treia forţă politică din România

×