x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD intră în campanie

PSD intră în campanie

de Lavinia Dimancea    |    17 Apr 2008   •   00:00
PSD intră în campanie

Cu Miron Mitrea pe post de maestru de ceremonii, PSD şi-a lansat aseară, la Romexpo, candidaţii pentru alegerile locale de la 1 iunie. Ion Iliescu a avut un sfat pentru echipa de campanie: să schimbe sloganul.

Cu Miron Mitrea pe post de maestru de ceremonii, PSD şi-a lansat aseară, la Romexpo, candidaţii pentru alegerile locale de la 1 iunie. Ion Iliescu a avut un sfat pentru echipa de campanie: să schimbe sloganul.

 

 

Peste 6.000 de oameni, cei mai mulţi aduşi de Marian Vanghelie din Bucureşti, între care şi cîteva domniţe cu fuste lungi, cărîndu-şi puradeii după ele, au asistat la ceremonia care a transformat Pavilionul Central într-o mare roşie de steaguri, tricouri, şepci şi eşarfe. “Sînteţi cei mai frumoşi, cei mai tari, cei mai puternici!”, a dat startul la show (asezonat cu muzică) Miron Mitrea, de pe scena unde se aflau, toţi cu însemne roşii, candidaţii la primăriile Bucureştiului şi municipiilor reşedinţă de judeţ şi cei la Consiliile judeţene, alături de liderii centrali ai partidului. Cel care a avut întîietate la prezentare a fost Cristian Diaconescu, candidatul-surpriză la Primăria Generală a Capitalei.

 

 

 

GRĂDINA ZOOLOGICĂ. “Bucureştiul, după 18 ani, are nevoie de un primar general care să nu îşi vîndă sufletul regilor bordurilor, asfaltului şi gunoaielor. Bucureştiul are nevoie de un primar general care să spună «Nu» mafiei retrocedărilor şi care să nu se aşeze la Golden Blitz la un şpriţ pentru contracte grase şi grăsane. Acest om este Cristian Diaconescu”, a fost introdus Diaconescu de liderul PSD, Mircea Geoană, după ce comparase Capitala cu o grădină zoologică, spunînd că “asistăm în ultima vreme la apariţia unor animale ca în fabulele copilăriei, ba papagali, ba buldogi, ba maimuţe”. În primul discurs de candidat, Cristian Diaconescu a atacat “puterea de dreapta” care “ne-a îmbolnăvit” şi care “trebuie să plece”. Deşi a recunoscut că este intelectual, el a promis că intră în campanie cu toată experienţa de jurist şi de diplomat şi mai ales cu tot sufletul. “Vreau să fiu primar. (...) Sînt hotărît să pun ordine într-un oraş în care bătaia de joc şi haosul ţin loc de nivel de trai, să pun capăt agoniei. (...) Bucureştiul nu aparţine afaceriştilor, ci celor din Colentina, din Rahova, din Ferentari”, a arătat Diaconescu.

 

 

 

SUGESTIE. Adrian Năstase le-a transmis şi el celor prezenţi că miza cea mai importantă a alegerilor locale este “reafirmarea PSD ca partid dominant” şi că românii respiră un aer poluat, “aerul toxic” al politicii de tip Băsescu, însă Ion Iliescu a venit cu sugestii clare. Preşedintele de onoare şi-a exprimat dezacordul faţă de sloganul “Mai bine pentru mai mulţi”, cu care era împînzită toată sala, spunînd că formula corectă ar trebui să fie “Mai bine pentru toţi”. Pe de altă parte, el i-a sfătuit pe candidaţi să nu folosească în dialogurile cu oamenii fraze meşteşugite, pentru că “viaţa vorbeşte, iar oamenii pot să compare guvernările de dreapta cu cele de stînga” şi i-a avertizat că în campania electorală se vor folosi minciuna, discreditarea şi calomnia. “Avem şi noi uscăturile noastre. Avem şi noi faliţii noştri. Dar este treaba noastră cum să îi facem oameni de încredere”, a spus franc Iliescu.

 

 

ŢINTA E BULDOGUL. Personajul care a făcut însă ca sala să explodeze a fost Marian Vanghelie. După ce i-a prezentat pe cei şase candidaţi de sectoare (Dan Tudorache, Neculai Onţanu, Doru Giugula, Vasile Mihalache, “subsemnatul” şi Dan Darabont), Vanghelie şi-a făcut cunoscut rolul pe care îl va avea el în campanie: “să îi taie labele buldogului de Blaga”. “Şi cînd Cristi (Diaconescu – n.r.) va fi un pic obosit, Vanghelie o să se joace un pic cu buldogul, că nu o să mai aibă blană”, a strigat Vanghelie către sală, încheindu-şi discursul, pe un ton răstit, cu un mesaj către oamenii de afaceri care ar fi încercat prin anumite “jocuri de culise” să schimbe regulile în cadrul organizaţiei din Capitală a PSD: “Vin spre voi, vin spre cooperativa Elena Udrea, vin spre cooperativa Constanda, vin spre cooperativa Golden Blitz. (...) Traiane, nici nu ştii cît de slab ai început să fii”. Şi totuşi finalul a fost: “Strigaţi «Cristian Diaconescu!»“

 

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

 

 

Alianţă politică PSD-PC

 

 

PSD şi PC vor semna astăzi, la Palatul Parlamentului, un protocol de colaborare politică care a fost validat aseară de social-democraţi, în şedinţa Consiliului Naţional, cu majoritate de voturi. Înainte de vot, liderul PSD, Mircea Geoană, le-a explicat colegilor că este vorba de o alianţă politică, şi nu de una electorală, care va fi condusă de un grup format din cîte şapte persoane de la fiecare dintre cele două formaţiuni. Geoană a mai spus că o structură similară de conducere va exista şi la nivelul fiecărui judeţ, iar grupurile parlamentare vor fi comune şi, în plus, va exista un grup comun de strategie şi comunicare.

 

 

Guvernare. Liderul PSD a arătat totodată că, prin acest protocol, ce va fi înregistrat la tribunal, PSD a încercat să evite chestiunile care au creat tensiuni între cele două partide în trecut şi că scopul principal al alianţei este formarea unui guvern comun. Decizia pesediştilor a venit după ce, în cursul dimineţii, liderii partidului au purtat, la sediul de campanie din Cotroceni, negocieri cu cei ai PC, în care s-au pus de acord asupra prevederilor protocolului. Liderul PC, Daniela Popa, declara că este vorba de o alianţă politică şi că protocolul urmează să îşi producă efectele după alegerile din toamnă la nivel parlamentar, iar dacă va fi cazul şi la cel guvernamental. (L.D., D.P.)

×
Subiecte în articol: politic psd diaconescu