x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD: Soluţia Cristian Diaconescu

PSD: Soluţia Cristian Diaconescu

de Lavinia Dimancea    |    12 Apr 2008   •   00:00
PSD: Soluţia Cristian Diaconescu
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Cristian Diaconescu intră în cursa pentru Primăria Capita­lei. După refuzuri repetate, el s-a lăsat ieri convins să fie can­didatul social-demo­cra­ţi­lor, repre­zen­tînd soluţia de ultim mo­ment a PSD. Sorin Oprescu nu mai pare hotărît să candideze ca independent.

Cristian Diaconescu intră în cursa pentru Primăria Capita­lei. După refuzuri repetate, el s-a lăsat ieri convins să fie can­didatul social-demo­cra­ţi­lor, repre­zen­tînd soluţia de ultim mo­ment a PSD. Sorin Oprescu nu mai pare hotărît să candideze ca independent.

 

Nominalizarea lui Cristian Diaconescu a constituit o surpriză, în condiţiile în care el a declinat constant oferta conducerii partidului, spunînd de fiecare dată că nu îl interesează Primăria Capitalei. Fostul ministru al Justiţiei şi specialist al PSD în relaţii inter­na­ţi­o­nale a renunţat însă ieri să mai susţină că nu se pricepe la administraţie, cedînd pentru “interesul partidului”, după cum încercau să acre­diteze ideea unii lideri pesedişti. În fapt, Diaconescu a fost soluţia ultimă la care PSD a apelat, dat fiind că variantele Marian Vanghelie, Sorin Oprescu şi Miron Mitrea s-au dovedit irealizabile. Vanghelie ar fi vrut, dar nu a fost agreat de gruparea Iliescu şi de grupul de la Cluj, el s-a dat la o parte pentru Mitrea, dar acesta a refuzat să mai intre în cursă din cauză că Oprescu, susţinut de Iliescu, nu a renunţat la posibilitatea de a candida ca independent. Cu această situaţie s-a intrat ieri în şedinţa Biroului Permanent Naţional, convocat înainte de Comitetul Executiv Naţional (CEx), în urma căreia, după trei ore de discuţii, de la care au absentat Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Ilie Sîrbu, Ioan Rus, Victor Ponta, s-a ieşit cu soluţia Diaconescu.

 

UNANIMITATE, LA TV. Ion Iliescu a ajuns pe finalul şedinţei, suficient să pună problema Oprescu, cum însă Organizaţia Bucureşti nu l-a vrut nici în ruptul capului, a fost nevoit să accepte candidatura lui Diaconescu. Aceasta a fost votată, potrivit lui Mircea Geoană, în unanimitate, după ce a fost formulată de Organizaţia Bucureşti, prin vocea lui Vanghelie. La Comitetul Executiv totul a fost doar o simplă formalitate, transmisă, ca un show adevărat, în direct la televizor, la dorinţa lui Geoană: liderii centrali şi judeţeni au dat prin ridicare de mînă vot unanim pentru candidatura lui Diaconescu, s-a aplaudat, Geoană a strigat: “De azi putem să spunem că avem primar. Habemus primar”, Diaconescu s-a simţit onorat şi a promis că va pune “toată capacitatea şi tot sufletul” în această candidatură pentru a cîştiga Primăria Bucureştiului. Spectacolul fusese anticipat de unii şefi de filiale care nu s-au dat în lături să declare, dar neoficial, înainte de a se încheia Biroul Permanent, că Vanghelie îi cedează locul lui Diaconescu şi că acesta va fi candidatul-surpriză.

 

TANDEM. Vanghelie a părut ieri încîntat de soluţia de compromis şi s-a lăudat că va face tandem cu Diaconescu, el urmînd să candi­de­ze la funcţia de primar al Secto­rului 5 şi să fie cap de listă pentru Consiliul General. Vanghelie a “dez­­văluit” că decizia privind sus­ţi­nerea de către Organizaţia Bu­cu­reşti a candidaturii lui Diaconescu a fost luată joi noaptea, fiind cea mai bună soluţie de ima­gine. Cît priveşte toată zvonistica şi informaţiile pe surse din zilele precedente legate de candidatura lui Mitrea, primarul de la 5 a avut o explicaţie aiuritoare: “Am făcut un joc spectaculos (…) un joc de democraţie corectă, care a adus PSD o creştere în sondaje, ajungînd la 32% în Bucureşti”. Revenind la Diaconescu, Vanghelie a încheiat apoteotic: “Eu am să fac tandem cu Diaconescu, împreună să cîştigăm Bucureştiul. Putem să facem un tandem foarte bun”. Mitrea, care ieri-dimineaţă făcea pe naivul, spunînd că nu ştie cum a ajuns numele său în discuţia despre candidaţi pentru că nu i s-a propus şi nici nu s-a oferit să candi­deze, l-a ridicat şi el în slăvi pe Diaconescu. “Politician tînăr, extrem de energic, foarte ambiţios, curat, foarte onest”, l-a caracterizat coordonatorul de campanie al PSD pe candidatul Diaconescu. Ion Iliescu, deşi a recunoscut că încă mai crede că Oprescu era cea mai bună soluţie, a admis la rîndul său că Diaconescu este “o opţiune echilibrată”, avînd în vedere starea conflictuală care s-a creat în partid şi “probabil cea mai potrivită”.

 

Sorin Oprescu dă înapoi

Sorin Oprescu a făcut ieri un pas înapoi şi nu a anunţat dacă va candida ca independent, deşi ameninţase că va comunica acest lucru în cazul care nu va fi desemnat candidatul PSD. Senatorul a declarat pentru Mediafax că va mai reflecta asupra posibilei sale candidaturi independente, avînd în vedere că, “după ce cazi din pom, stai şi te gîndeşti”. “Am să mă sfătuiesc cu echipa mea, cu oamenii din jurul meu, care mă cunosc. Important este să se ţină seama de bucureşteni”, a explicat Oprescu, adăugînd că nominalizarea lui Diaconescu a fost “cronica unei candidaturi anunţate”, dar crede că acesta este “un reputat jurist, diplomat, o persoană carismatică, dinamică, care poate susţine o bătălie electorală importantă”. Liderii PSD nu cred însă că Oprescu va mai candida ca independent. Iliescu a arătat că nu ar fi bine pentru partid, Mitrea s-a declarat convins că senatorul nu va face asta, la fel Titus Corlăţean şi Marian Vanghelie. “Nu cred că Oprescu va candida independent, cred că va veni în echipă cu noi. Este invitat şi Oprescu alături de noi, să facem echipă. Este colegul nostru şi va fi sprijinitorul nostru”, a spus Vanghelie.

 

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd diaconescu vanghelie oprescu