x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD - Tatonări la restaurant, pe tema guvernării

PSD - Tatonări la restaurant, pe tema guvernării

de Lavinia Dimancea    |    28 Noi 2007   •   00:00
PSD - Tatonări la restaurant, pe tema guvernării
Sursa foto: ALEX MICSIK/

Intr-un moment in care este vehiculată ipoteza intrării la guvernare a PSD alături de PNL, liderul social-democraţilor, Mircea Geoană respinge un astfel de scenariu şi susţine că in partid nu există, in prezent, discuţii despre alianţe.



Intr-un moment in care este vehiculată ipoteza intrării la guvernare a PSD alături de PNL, liderul social-democraţilor, Mircea Geoană (foto), respinge un astfel de scenariu şi susţine că in partid nu există, in prezent, discuţii despre alianţe.

"Nu, in acest moment nu există discuţii de alianţe, fiecare işi face analiza după alegeri, sunt şi lucruri bune, sunt şi lucruri mai puţin bune şi sunt convins că fiecare partid işi va promova propriile interese", a declarat ieri liderul PSD
Â
Cu toate acestea, Geoană s-a intălnit aseară, la un restaurant din Capitală, cu mai mulţi lideri ai partidului pentru a discuta despre posibila intrare la guvernare a PSD alături de liberali. Potrivit unor surse din partid, discuţiile nu s-au concretizat cu o poziţie anume, convenindu-se să se aştepte o ofertă concretă din partea PNL, deşi unii pesedişti sunt sceptici că o astfel de ofertă va veni. Totuşi, Viorel Hrebenciuc rămăne adeptul principal al unei colaborări guvernamentale cu liberalii, in timp ce majoritatea vicepreşedinţilor evită să se pronunţe deocamdată asupra oportunităţii acestei formule. Există insă şi voci care se opun categoric unei astfel de soluţii, ori acordării unui sprijin parlamentar cabinetului Tăriceanu, prin incheierea unui protocol, pledănd pentru statutul de opoziţie clară.


Â
REFUZ. Pe de altă parte, liderul PSD a anunţat că social-democraţii nu vor merge la consultările organizate de preşedintele Băsescu pe tema votului uninominal şi i-a trimis in acest sens o scrisoare de refuz şefului statului. "PSD nu poate participa la astfel de consultări atăta vreme căt Palatul Cortroceni a devenit sediu de campanie pentru PD şi PLD. PSD deplănge limbajul dublu pe care l-aţi utilizat după convocarea referendumului. Pe intreaga perioadă a campaniei nu aţi spus nici un moment romănilor că ii chemaţi la urne ca să susţină o formulă de vot uninominal pentru care PSD a depus deja un proiect de lege", i-a scris Geoană lui Băsescu. In acelaşi timp, pesediştii au acuzat "poziţia duplicitară" a PD, pe motiv că acum propune un proiect de lege privind uninominalul "copiat după varianta PSD".


DEZACORD. In ceea ce priveşte ideea convocării unui Congres extraordinar, susţinută de Ion Iliescu şi apropiaţii săi, Geoană a arătat că cei care cer acest lucru exprimă opinii izolate. "Cănd vor reprezenta organizaţii sau o mişcare statutar valabilă, atunci o să ii ascultăm. Deocamdată sunt nişte opinii izolate, care nu reprezintă decăt... Probabil că sunt foarte odihniţi după această campanie şi au multă energie", i-a acuzat Geoană pe reprezentanţii grupării Iliescu, avertizănd că toţi aceia care vor persista in a incălca disciplina de partid vor fi sancţionaţi "fără nici un fel de milă şi fără nici un fel de ezitare". Foarte mulţi lideri de organizaţii judeţene s-au declarat ieri solidari cu Geoană in chestiunea congresului extraordinar, aceştia respingănd o asemenea posibilitate. In plus, unii dintre ei au transmis conducerii centrale ce ar trebui să facă acum, cum este cazul preşedintelui PSD Botoşani, Constantin Conţac: inceperea unor negocieri pentru intrarea neintărziată a partidului la guvernare, fie in formula cu PD şi PLD, fie in formula cu PNL, PC, UDMR şi parlamentarii independenţi.


×
Subiecte în articol: politic psd