x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război de criză cu PNL

Război de criză cu PNL

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    07 Mai 2009   •   00:00
Război de criză cu PNL
Sursa foto: KARINA KNAPEK/EDITURA INTACT

Preşedintele Băsescu a continuat ieri să joace electoral, reproşându-şi şi scuzându-se că nu a anticipat criza economică. De asemenea, el şi-a asumat încă o dată eroarea de a fi promulgat legea majorării salariilor profesorilor şi i-a făcut mincinoşi pe Tăriceanu şi Vosganian că i-au trimis date false.



Deşi atacat şi contrazis mereu de prezidenţiabilul pesedist Mircea Geoană, Traian Băsescu strânge din dinţi şi îşi îndreaptă toate armele către cealaltă tabără rivală, a liberalilor. Iritat că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că i-a atras atenţia prin scrisori oficiale, cu privire la imposibilitatea măririi salariilor profesorilor şi la criza economică, Băsescu şi-a ieşit din fire.

"Premierul Tăriceanu face ce a făcut în 2007 şi 2008, minte", a atacat Băsescu marţi seară, la TVR1. El a spus că liberalul i-a transmis la acel moment un document falsificat potrivit căruia nu poate plăti majorările salariale pe motiv că bugetul se execută la nivelul la care a fost alocat, 5,98% din 6%, când în realitate execuţia bugetară pentru Educaţie, a fost de 4,55%. Ieri, prezent la RRA, şeful statului s-a luat şi de fostul ministru al Finanţelor, Varujan Vosganian, întărâtat de declaraţiile acestuia prin care îi luase apărarea lui Tăriceanu.

"Nu voi intra în dispută cu acest domn. A spus destule trăznăi ca ministru al Finanţelor. Aduceţi-vă aminte cum îi duduia economia în cap chiar în timpul campaniei, cât de tari erau măsurile liberale", l-a persiflat Băsescu pe liberal, adăugând că lui nu i s-a scris despre criză, ci despre cu totul altceva, şi anume că, dacă se majorează salariile profesorilor, se depăşeşte deficitul bugetar.

IERTARE POLITICĂ
În toiul acestor atacuri, Băsescu a ţinut să-şi facă încă o dată mea culpa. "Îmi reproşez că nu am anticipat că va fi criză. Mă şi scuz într-un anumit fel. Un şef de stat trebuie să ştie tot", a arătat Băsescu, reluând ideea că îşi asumă eroarea "cu valoare politică" a promulgării Legii celor 50%, susţinând că mai avea posibilitatea să trimită legea înapoi în Parlament.

"Aş fi primit-o însă înapoi în 48 de ore şi trebuia s-o promulg oricum. Vă amintiţi că în toamnă era o veselie cu aruncat pe pereţi cu banii publici. Ca gest politic, probabil că trebuia să o retrimit în Parlament. N-am făcut acel gest politic şi îmi asum eroarea", a declarat Băsescu.

PNL ÎI CERE DEMISIA
Liberalii au plusat şi ei şi au cerut demisia preşedintelui pentru că a promulgat legea celor 50%. Deputatul PNL Horia Uioreanu a declarat ieri că nu e suficient ca şeful statului să-şi asume răspunderea pentru promulgarea legii. "Cer demisia domnului Băsescu sau, dacă într-adevăr vrea să îşi asume răspunderea, să demită acel guvern pe care dânsul îl patronează, format de actuala coaliţie PSD-PD-L, egal vinovată de minciunile pe care le-au enunţat în campania electorală şi de nerespectarea promisiunilor", a afirmat deputatul clujean, spunând că solicitarea sa este susţinută de partid.

După ce a scos de la sertar scrisorile lui Tăriceanu, Vosganian a mai făcut ulterior o dezvăluire compromiţătoare despre şeful statului. "Preşedintele Traian Băsescu mă suna să-mi spună că, dacă îi vom aduce pe cei de la PSD la guvernare, suntem nişte criminali", a afirmat Vosganian, precizând că a primit asemenea telefoane la începutul lunii noiembrie 2008.


Vosganian: "Rolul lui Traian Băsescu se apropie de sfârşit"
Preşedintele Traian Băsescu şi liberalii au continuat şi azi să-şi arunce invective pe tema legii de salarizare a profesorilor. Aseară şeful statului l-a acuzat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu că minte atunci când susţine că l-a informat cu privire la impactul aplicarii majorărilor de 50% la salariile profesorilor, iar azi fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian a scos documentele din sertar pentru a demonstra că preşedintele dezinformează.

"Preşedintele Basescu încearcă să justifice o eroare, pentru că nu e dispus sa plăteasca, având în vedere că această eroare a adus partidelor din majoritatea parlamentara un număr de voturi", a declarat Vosganian. "Îi sugerez preşedintelui Băsescu, când vine vorba de dezmăţul cheltuielilor, să nu se mai adreseze guvernului Tăriceanu. Acum deficitul bugetar este de şapte ori mai mare, iar cheltuielile cu jumătate mai ridicate", a spus Vosganian.

"Presedintele Basescu comite a doua eroare. Crede că, prin dezinformări susţinute, ar putea să convingă populaţia. Este un joc riscant, prin care arată ca rolul său politic se apropie de sfârşit", a adaugat Vosganian.

Citiţi scrisorile trimise de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu preşedintelui Traian Băsescu:
Scrisoare 16 octombrie 2008 - format pdf
Scrisoare 22 octombrie 2008 - format pdf
Anexa  explicativa a Ministerului Finantelor si a Ministerului Muncii - format pdf

×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic