x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reacţii - Sare pe rana Taubman

Reacţii - Sare pe rana Taubman

de Violeta Fotache    |    17 Noi 2007   •   00:00
Reacţii - Sare pe rana Taubman
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a continuat ieri să tensioneze relaţia cu Ambasada SUA la Bucureşti. După reacţia de joi pe care a avut-o la declaraţiile critice ale ambasadorului american Nicholas Taubman, privind modificările operate de Parlamentul romăn la Codul Penal (CP) şi Codul de Procedură Penală (CPP) - cănd a lansat un atac la persoana diplomatului, in loc să aducă argumente, ieri mai-marele deputaţilor a avut o declaraţie cu iz naţionalist.

Reacţii - Sare pe rana TaubmanPreşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a continuat ieri să tensioneze relaţia cu Ambasada SUA la Bucureşti. După reacţia de joi pe care a avut-o la declaraţiile critice ale ambasadorului american Nicholas Taubman, privind modificările operate de Parlamentul romăn la Codul Penal (CP) şi Codul de Procedură Penală (CPP) - cănd a lansat un atac la persoana diplomatului, in loc să aducă argumente, ieri mai-marele deputaţilor a avut o declaraţie cu iz naţionalist.

Aflat la Suceviţa, Bogdan Olteanu a spus că Parlamentul va modifica CP şi CPP aşa cum vrea societatea romănească, nu cea americană. Premierul Tăriceanu a declarat la răndul său că legile elaborate de Parlamentul Romăniei cu privire la schimbarea CP şi CPP sunt proaste, dar că acest lucru nu-l indreptăţeşte pe ambasadorul SUA să facă declaraţiile pe care le-a făcut.

  • Violeta Fotache


Iliescu: "Gestul lui Taubman de a critica public acte adoptate de Parlamentul romăn, impardonabil"

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, joi seară, la Antena 3, că gestul ambasadorului SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, de ieşi public cu aprecieri la adresa unor acte elaborate de Parlamentul romăn este unul "impardonabil" pentru un diplomat.

"Mă intreb cum ar reacţiona Congresul SUA dacă, nu ambasadorul Romăniei, ci un ambasador dintr-o ţară europeană şi-ar permite aprecieri asupra calităţii actelor elaborate şi deciziilor adoptate de Parlamentul american", a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a arătat că, in opinia sa, Nicholas Taubman nu are experienţă de diplomat de meserie.

"Poate să fie şi de bună credinţă. Omul poate să aibă orice fel de părere, dar sunt şi căi de a putea transmite in mod amical autorităţilor romăneşti, chiar la Parlament, punctul său de vedere. Dar să iasă public cu astfel de aprecieri, mi se pare impardonabil pentru un diplomat", a mai spus fostul şef de stat.

Potrivit lui Iliescu, nici ambasadorii sovietici la Bucureşti nu işi permiteau să aibă declaraţii critice, la nivel public, faţă de realităţile de atunci din Romănia.

"Ne-am aflat intr-o perioadă de subordonare faţă de Moscova. Eu nu-mi amintesc, vreodată, vreun ambasador sovietic să-şi fi permis public să iasă cu declaraţii critice la adresa realităţilor din ţară", a mai spus Iliescu.

Olteanu despre Taubman: "Ce-ar fi zis romănii dacă Băsescu il numea ambasador pe răposatul Anghelescu? "

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, s-a intrebat retoric, joi seară, referindu-se la ambasadorul SUA, "ce-ar fi spus romănii dacă in 2000 preşedintele Ion Iliescu numea ambasador un finanţator al campaniei sale electorale sau dacă Traian Băsescu il numea pe răposatul Anghelescu".

Olteanu a făcut această declaraţie intr-o intervenţie prin videofon la Realitatea Tv.

Referindu-se la criticile pe care i le-au adus colegii săi de partid, cum ar fi Crin Antonescu şi Ioan Ghişe, in legătură cu declaraţiile sale la adresa ambasadorului Nicholas Taubman, Olteanu a spus că el nu face parte din conducerea PNL şi că a făcut respectivele afirmaţii in nume personal.

Bogdan Olteanu a evitat insă să precizeze clar dacă s-a consultat cu conducerea partidului atunci cănd a făcut declaraţiile la adresa ambasadorului american.

Intrebat dacă nu regretă nimic, dacă retractează ceva din aceste afirmaţii şi dacă nu cumva a făcut "o gafă", Olteanu a răspuns: "E foarte posibil să fi făcut, din interpretarea dumneavoastră. Ceea ce găndesc eu, rămăne pentru mine".

In legătură cu modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, Bogdan Olteanu a spus că Parlamentul va şti să indrepte această situaţie, subliniind insă că romănii legiferează in Romănia.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: politic parlamentul olteanu taubman