x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reducerea numărului de parlamentari nu e tranșată. Se așteaptă date de la Statistică, aleșii țin cu dinții de scaun

Reducerea numărului de parlamentari nu e tranșată. Se așteaptă date de la Statistică, aleșii țin cu dinții de scaun

de Andreea Dumitrache    |    21 Apr 2015   •   23:35
Reducerea numărului de parlamentari nu e tranșată. Se așteaptă date de la Statistică, aleșii țin cu dinții de scaun
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

La nivel declarativ, liderii tuturor partidelor politice cer un Parlament mai suplu, cu mai puţini senatori şi deputaţi. În spatele uşilor închise, cei care trebuie să-şi taie singuri, craca de sub picioare, adică să facă noua lege a alegerilor parlamentare, nu se înţeleg asupra numărului mai mic de aleşi.

Deşi au trecut aproape patru luni de când Comisia de cod electoral a început să lucreze pe legile privind alegerile locale şi parlamentare, nici până acum parlamentarii n-au stabilit câţi senatori şi deputaţi ne vom alege anul viitor.

Legea alegerilor parlamentare spune clar că se elimină votul uninominal şi se reintroduce votul pe liste, atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Pentru că niciunul dintre partidele politice n-a decis în forurile de conducere care este numărul optim de parlamentari, în draftul legii s-a păstrat norma de reprezentare de la alegerile uninominale din 2008. Adică am avea 334 de deputaţi şi 137 de senatori, în total 471 de parlamentari. Un număr mult prea mare faţă de 300, numărul impus de referendumul din 2009. Ar fi însă o reducere dacă ne gândim că aberaţia redistribuirii i-a băgat în parlament pe foştii democrat-liberali de pe locurile doi şi trei, iar astfel numărul total de aleşi a ajuns în 2012 la aproape 600. Fostul președinte al Comisiei de cod electoral, Valeriu Zgonea, declara în ianuarie că se lucrează pe varianta cu cel mult 400 de aleși, 300 de deputați și100 de senatori, fără minorităţi. Niciun partid n-a fost, însă, de acord cu această variantă. Actualul președinte al Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, a explicat pentru Jurnalul Național: ‘Numărul de parlamentari nu se decide, ci se calculează în funcție de populația țării, populația pentru fiecare județ. Tocmai ne-au anunțat cei de la INS că datele privind populația României de la 1 ianuarie 2015 vor fi gata pe 28 aprilie. Așa că vom aștepta informațiile de la Statistică, ele vor fi corelate cu cele de la Evidența Populației și după ce le avem, vom discuta în comisia de cod electoral și vom vedea care va fi norma de reprezentare pentru un deputat și un senator. Numărul de parlamentari va rezulta în urma unui calcul matematic.’’

Iohannis cere, Parlamentul ignoră

„În campanie, mi-am asumat ca angajament un Parlament mai mic și mai eficient și că, în calitate de președinte, voi cere partidelor politice să elaboreze o nouă legislaţie de alegere a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care să elimine aberaţiile”, spunea președintele Klaus Iohannis în decembrie anul trecut. După consultările de luni, nici președintele n-a mai vorbit de un număr mai mic de aleși. A spus doar că partidele s-au angajat să adopte legea alegerilor parlamentare până la sfârșitul lunii iunie. Rămâne de văzut dacă senatorii și deputații vor decide să fie mai puțini, de la anul.

×