"Sunt pentru a doua oară în faţa dumneavoastră pe fondul unor solicitări ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi, vă recunosc, rolul meu astăzi este cu mult mai dificil decât prima dată. Dacă în iulie 2009 eu însămi v-am cerut să încuviinţaţi începerea urmăririi penale fată de mine în controversatul dosar legat de «Evenimentele de la 2 Mai», de aceasta dată, pe fondul unor derapaje evidente ale activităţii de urmărire penală, vă solicit să ţineti cont de votul Comisiei Juridice de respingere a cererilor Ministerului Public", a afirmat Ridzi.
Ridzi a susţinut că imunitatea ministerială este o garanţie, "şi nu o soluţie de evitare a anchetelor".
"Cu alte cuvinte, răspunderea politică nu se încadrează in modelul general al răspunderii juridice, ci are o natură specială, manifestată prin existenţa unei prezumări a faptei incriminate. Iată de ce, pentru acest motiv, reputaţi profesori de drept constituţional au precizat că responsabilitatea politică vine în contradicţie cu principiul prezumţiei de nevinovăţie", a declarat fostul demnitar.
Ridzi a subliniat faptul că votul asupra avizelor DNA trebuie să se bazeze exclusiv pe actele dosarului, pe necesitatea şi oportunitatea desfăşurării unei anchete corecte, non-şicanatorii la adresa unui fost ministru şi că, ceea ce ar trebui să primeze, ar fi exclusiv raţiunile de ordin juridic.