x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Roman intra in cursa pentru Presedintie

Roman intra in cursa pentru Presedintie

06 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Intrarea lui Traian Basescu in cursa prezidentiala determina o miscare surpriza pe scena politica. Petre Roman, fostul lider al PD, va candida si el.
OANA STANCU

La numai o zi dupa anuntarea lui Traian Basescu drept candidat al Aliantei pentru Presedintie, un candidat-surpriza se anunta in cursa pentru Cotroceni: Petre Roman, fostul lider al PD. El ar urma sa echilibreze astfel lupta prezidentiala dintre Adrian Nastase versus Traian Basescu si Vadim Tudor, lui Basescu adaugandu-i-se astfel un oponent la scena deschisa, fiind de asteptat ca Roman sa incerce sa isi ia revansa pentru momentul 2001 cand a fost inlaturat de la sefia PD, dar sa si scoata din umbra formatiunea sa politica, Forta Democrata, care la alegerile locale a inregistrat un scor foarte slab, 1,4%, e drept, la doar o luna de la infiintare.

Antecedentele prezidentiale ale lui Roman numara un scor de 20,54% in 1996, cand a decis practic soarta alegerilor si trimiterea lui Constantinescu la Cotroceni, urmat de un 2,99% in 2000, scor care i-a adus si pierderea sefiei partidului. In prezent, Roman nu este inclus in sondajele de opinie. Scorul partidului sau a fost insa foarte mic. Presa anunta de curand o posibila apropiere a lui Roman de PSD, ba chiar o revenire alaturi de Ion Iliescu, lucru pe care liderul Fortei Democrate l-a negat. Ca va reusi sau nu figura din 1996, cert este ca in dezbaterile televizate cel putin, nu Nastase, ci Traian Basescu se va confrunta cu cineva care il stie de cand a intrat in politica, ii cunoaste trecutul, reactiile si, mai mult decat atat, are si o revansa de luat. Cat despre sustinere, Roman se poate baza pe sindicatele cu care a si fondat Societatea Romana pentru Democratie, confederatiile CSDR si Meridian.

Interviu - "Sunt mai pregatit ca oricand"

  • Jurnalul National: Domnule Roman, candidati la Presedintie din nou?

    Petre Roman: Eu nu am spus niciodata ca nu. Nu ma feresc de aceasta chestiune. Sunt de fapt mai pregatit decat oricand. Spuneam insa ca nu am deocamdata resursele financiare si politice sa fac acest lucru. Dar aceasta problema este in curs de rezolvare. Zilele acestea facem o evaluare in legatura cu aceasta decizie. Nu mi-e rusine sa spun: "Da, domnule, am o problema: nefiind in mocirla politica, nu dispun de reteaua care culege banii".

  • Intrarea lui Traian Basescu in cursa pare sa va fi determinat sa va ganditi la acest lucru.

    M-a determinat convingerea mea ca sunt o solutie, o alta solutie decat Nastase si Basescu, o solutie reala, nu izvorata din politica repudiata de oameni. Eu cred ca daca Stolojan ramanea in cursa, cu el disputa prezidentiala ar fi fost mult mai normala si mai constructiva. Era un om care nu se hazarda in nici un fel de aiureli. Cu aparitia lui Basescu, situatia se schimba.

  • Ca atare, ii dati o mana de ajutor lui Nastase.

    Aceasta speculatie e falsa. De la bun inceput am spus ca sunt o altfel de solutie si decat Nastase si decat Basescu.

  • Presa a anuntat insa ca veti intra in alegeri alaturi de PSD.

    Ceea ce nu s-a intamplat. S-ar putea spune si ca sunt in nu stiu ce contract cu PSD. Nu e adevarat. Nu am ales niciodata caile usoare, nici dupa mineriada din 1991, cand grupul Iliescu a plecat din FSN, nici in 1996.

  • Totusi, daca ati fi in situatia din 1996, cui i-ati da voturile, lui Nastase sau lui Basescu?

    Sub nici o forma nu imi pun problema asta acum. E prea departe sa spun acum asta. Eu imi joc sansele. Daca e sa fiu, e cu o singura vointa sa fiu o alta solutie decat ce e acum pe piata.

  • Aveti un sondaj care sa arate care sunt aceste sanse?

    Eu nu am fost inclus in sondaje pe intentia de vot la Presedintie, dar la capitolul incredere am peste 30%. Oamenii vor avea astfel si o alta optiune.

  • V-ati consultat cu Ion Iliescu?

    Nu.
  • ×
    Subiecte în articol: basescu politic roman