x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ruperea Aliantei - De-a v-ati ascunselea

Ruperea Aliantei - De-a v-ati ascunselea

de Lavinia Dimancea    |    29 Ian 2007   •   00:00
Ruperea Aliantei  -  De-a v-ati ascunselea

Alianta si joaca de-a soarecele si pisica. Democratii ameninta cu ruperea Aliantei daca liberalii vor sustine suspendarea presedintelui. Liberalii decid zilele acestea ce pozitie vor adopta in Parlament, dar nu exclud o aliere la demersul PSD daca seful statului nu se schimba.

Demersul PSD privind suspendarea presedintelui Traian Basescu acutizeaza relatiile din Alianta. Dupa atacul dur la adresa premierului Tariceanu, presedintele PD, Emil Boc, iese din nou la rampa si avertizeaza ca o eventuala decizie a PNL de a sustine demersul initiat de social-democrati va conduce automat la ruperea Aliantei. Boc a declarat sambata la Realitatea TV ca Alianta "nu se mai justifica" in cazul alierii PNL la demersul PSD, iar ramanerea la guvernare devine "problematica". Liberalii vor lua o decizie zilele acestea la Sinaia, unde conducerea PNL se intalneste cu parlamentarii partidului, desi, inainte de aceasta, unele voci nu au respins ideea sprijinirii demersului pesedist. Vicepresedintele Ludovic Orban a declarat in acest week-end ca PNL va vota pentru suspendare daca seful statului "continua pe linia ultimilor doi ani si isi intensifica actiunile in vederea cresterii puterii personale". In stilu-i cunoscut, Orban l-a acuzat pe Basescu ca intretine "scandaluri, crize, seminte ale discordiei" si a apreciat ca PD "trebuie intarcat" pentru a deveni un adevarat partener al PNL. Mai ponderat, purtatorul de cuvant al liberalilor, Varujan Vosganian, a aratat ca trebuie vazut daca "actiunea PSD nu este facuta pentru a castiga electorat", iar daca sesizarea este "impregnata de patimile PSD, PNL nu va sustine actiunea", cu toate ca demersul contine niste avertismente pentru seful statului si este un bun subiect de meditatie pentru acesta si pentru Alianta.

Inca un pas. De partea cealalta, pesedistii au strans semnaturile necesare pentru declansarea procedurilor de suspendare a sefului statului (din partea parlamentarilor PSD si PRM, PC anuntand ca nu a semnat lista) si au finalizat o prima forma a sesizarii catre Curtea Constitutionala, care, potrivit vicepresedintelui Ilie Sarbu, contine incalcari grave ale Constitutiei de catre seful statului, si nu aspecte "derizorii" precum cazurile "biletelul" si "Golden Blitz". Ca si cum ar fi sigur de victoria in Parlament, PSD a decis chiar introducerea in programul de pregatire a managerilor de campanie, coordonat de consilierul american Ron Werber, a unui modul special privind organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui. Pana atunci insa, PSD isi inteteste razboiul cu PD, Mircea Geoana acuzandu-i pe Adriean Videanu ca doreste desfiintarea bugetelor sectoarelor, pentru a controla fondurile si a le canaliza catre clientela politica a PD, si pe Emil Boc ca are o "relatie aproape intima" cu cei pusi sub acuzare la Cluj. Videanu i-a raspuns lui Geoana ca "risca sa devina Ariciul Pogonici al politicii romanesti", PSD revenind prompt cu o contra-replica in care sustine ca violentele de limbaj ale lui Videanu sunt un simptom al fricii fata de demersul pentru suspendarea presedintelui.

×
Subiecte în articol: politic psd