Directorul SRI, George Cristian Maior, în conferinţa de presă susţinută ulterior audierii sale la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii serviciului pe care îl conduce, a încercat să creeze un spaţiu de siguranţă pentruTraian Băsescu, în subiectul referitor la informaţiile primite în legătură cu relaţiile dintre fratele său, Mircea Băsescu şi membri clanul interlop condus de Bercea Mondial.
George Maior ţinut să accentueze că informările trimise la Cotroceni nu făceau referire decât la activitatea infracţională a clanului Bercea, nu şi relaţia dintre Mircea Băsescu şi Bercea. Dar acest lucru nu demonstrează în niciun caz faptul că Traian Băsescu nu le putea relaţiona cu ceea ce se petrecea în jurul său sau al familiei sale. Astfel, este evident faptul că Informările care vizau clanul Bercea, încă din 2001, s-au petrecut simultan unor evenimente publice care au asociat evident familia Băsescu de clanul Bercea: vizita la Costeşti, când s-a petrecut celebrul episod al cadoului primit de Maria Băsescu chiar de la Bercea, sau botezul nepoatei lui Bercea de către Mircea Băsescu.
Faptul că un serviciu de informaţii, în această speţă SRI, nu a oferit instituţiilor abilitate informaţii complete, care atingeau chiar elemente de siguranţă naţională, poate fi interpretat ca un viciu procedural constatându-se o lipsă a prevederilor legale în acest domeniu.
UPDATE 15:25 - Directorul SRI, George Maior, a declarat, în cadrul Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, că "activitatea infracţională al lui Bercea Mondial s-a aflat în atenţia SRI încă din 2001".
"SRI a acţionat consecvent pentru informarea beneficiarilor din plan central. În perioada 2001 - 2012, SRI a avut 8 acţiuni informativ - operative referitoare la activitatea de criminalitate organizata ale grupării Bercea", a spus George Maior.
"Informările SRI au fost trimise de-a lungul timpului la organele de urmărire penală, dar şi preşedintilor Ion Iliescu şi Traian Băsescu", a spus directorul Serviciului Român de Informaţii.
Maior a precizat însă că aceste informări "nu au conţinut aspecte referitoare la raporturile lui Bercea cu fratele preşedintelui" şi că "preşedintele, în declaraţia sa, a avut dreptate când a spus că Serviciile nu au abordat această chestiune în informările către el".
Maior a menţionat faptul că Traian Băsescu a primit o ultimă informare cu privire la activitatea clanului condus de Sandu Anghel în 29 octombrie 2009 şi că nici aceasta nu a conţinut aspecte referitoare la relaţiile lui Bercea Mondial cu Mircea Băsescu. Şeful SRI a declarat că ulterior acestei date nu a mai fost făcută nicio informare cu privire la clanul Bercea, datele referitoare la aspectele activităţii infracţionale fiind trimise organelor de anchetă, centrale sau locale, DNA, DIICOT, IGPR, IJP.
George Maior a omis în acest caz să spună ce legea prevede ca embargoul vizează doar informaţiile provenite direct din dosarele cazurilor aflate în anchetă, şi nu şi noi infracţiuni ce ar putea fi comise de către cei cercetaţi.
................................
Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, este audiat la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI cu privire la posibile notificări în cazul Mircea Băsescu - Bercea Mondial. La audieri mai participă adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, şi şefi de structuri din cadrul Serviciului.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului pentru Protecţie şi Pază întocmirea unui raport din care să rezulte dacă preşedintele Traian Băsescu a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
"În calitate de Preşedinte al Senatului României, voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia informativă a Preşedintelui României în cazul vizitelor la clanul 'Bercea' să fie puse la dispoziţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Preşedintele României a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale gazdelor sale şi în ce au constat aceste informări", informa un comunicat al Senatului.
"Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au atribuţii legale şi norme interne precise privind protecţia informativă în cazul vizitelor efectuate de Preşedintele României, prin care să se asigure că Preşedintele României nu intră în contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezintă un pericol pentru viaţa Preşedintelui. SRI şi SPP sunt obligate să asigure protecţia informativă a soţului sau soţiei Preşedintelui şi a tuturor rudelor sale de gradul 1 şi au obligaţia să informeze organele abilitate ale statului în cazul în care constată activităţi cu caracter ilegal", se mai arăta în comunicat.