x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şeful statului a avut consultări cu Puterea şi Opoziţia

Şeful statului a avut consultări cu Puterea şi Opoziţia

14 Dec 2011   •   21:00
Şeful statului a avut consultări cu Puterea şi Opoziţia

Presedintele Traian Basescu a invitat ieri partidele parlamentare la consultari pe tema pactului UE de gu­vernanta fiscala. Primii care au intrat la consultari au fost reprezentantii USL, invitati separat de Putere, asa cum au cerut cu o zi inainte. Co­pre­se­dintele USL, Victor Ponta, a de­cla­rat dupa consultari ca la intalnirea cu seful statului opozitia a propus in­vestirea unui Guvern format din teh­nocrati care sa pregateasca legislatia electorala si alegeri corecte. "Domnul presedinte (Traian Basescu – n.r.) a spus ca nu respinge deloc aceasta idee (a Guvernului de tehnocrati – n.r.), dar ca, sigur, sunt necesare discutii intre actuala majoritate si noi, cei din opozitie. Noi vom vota un Guvern de tehnocrati cu acest mandat, un mandat de implementare a masurilor de guvernanta bugetara, de adoptare a legii electorale prin care sa alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari si sa organizeze ale­geri corecte", a spus Ponta. El a ara­tat ca USL a propus ca, dupa ale­gerile organizate de Guvernul de teh­nocrati, noul Parlament sa re­vi­zu­ias­ca Constitutia nu doar pentru in­cluderea prevederilor pactului fiscal, ci pentru toate celelalte lucruri care sunt de revizuit. Intrebat ce a raspuns presedintele Basescu, liderul PSD a sustinut ca seful statului a spus ca "nu poate sa il demita pe Boc", ne­exis­­tand prevedere cons­ti­tu­tionala in acest sens si a cerut USL sa-i dea de­cretul care permite acest lucru.

Copresedintele USL a mai spus ca i-a transmis sefului statului ca nu este de acord cu un referendum de re­vizuire a Constitutiei simultan cu alegerile, in 2012. El a explicat ca, daca ar fi co­masate alegerile locale, cu cele ge­ne­rale si cu referendumul privind gu­vernanta fiscala, "categoric nu mai in­telege nimeni nimic". "Deci noi nu suntem de acord cu referendum odata cu alegerile. A inteles presedintele acest lucru. O sa vedem. A spus ca domnul Oltean a vorbit de capul lui, ca nu il reprezinta", a explicat Ponta.

Ulterior, intrebat daca ar fi de acord cu modificarea Cons­ti­tu­tiei daca referendumul s-ar face in aprilie, asa cum a spus premierul Emil Boc, Ponta a spus ca raspunsul USL este afirmativ. "Dar, atentie, noi vrem sa fim convinsi ca este vorba despre interesul Romaniei fata de ce se intampla la nivel european, si nu de smecherii electorale", a avertizat copresedintele USL.

Intrebat daca s-a discutat despre revizuirea Constitutiei asa cum a fost anuntata de premierul Emil Boc, copresedintele USL Daniel Constantin a precizat ca Traian Basescu a atras atentia liderilor USL ca "discutia se poarta cu presedintele Romaniei si nu cu domnul Boc". "Domnul Boc poate sa spuna ce vrea dansul. Am luat in discutie revizuirea Constitutiei doar pe acest aspect al deficitului structural. Pe de alta parte am reiterat ideea ca nu suntem de acord cu un Parlament unicameral. Acest lucru nu poate intra in discutie. Daca se va pune problema revizuirii Constitutiei, pentru ca pana in martie 2012 nu stim exact daca se va pune aceasta problema, este posibil sa nu fie nevoie si sa fie nevoie doar de un Tra­tat la nivel comunitar", a declarat Da­niel Constantin. El a mai spus ca me­sajul liderilor USL a fost acela ca sus­tin implementarea prevederilor fi­nale ale pactului fiscal european "fie in Constitutie, fie intr-o lege speciala". "De preferat ar fi o lege speci­a­la, dar daca e nevoie, si de modifica­rea Constitutiei", a mai precizat Constantin. "I-am spus ca, din punctul nostru de vedere, in ultimii trei ani statul social a fost ucis in Romania, desfiintat. Romania este cel mai putin stat social din Europa (...) dar in acelasi timp Romania a devenit cel mai clientelar si cel mai corupt stat. (...) O armata de oameni care se afla sub ochii, sub comanda politica a domniei sale si sub protectia politica a domniei sale, fura in Romania tot ce se poate fura (...), (n.r. – i-am spus) ca statul clientelar fara precedent din Romania de azi nu are nimic cu ideea de stat performant despre care dl Basescu si omologii sai europeni vorbesc si ca in Romania s-a realizat doar austeritate impotriva tuturor categoriilor de bugetari, impotriva intreprinzatorilor care nu cotizeaza, a salariatilor din mediul privat (...) dar nu a inceput inca si nu da vreun semn sa inceapa austeritatea impotriva hotilor, a clientilor impotriva tuturor favoritilor, preferatilor si pa­razitilor acestui regim pe care domnia sa il conduce", a completat co­pre­sedintele USL, Crin Antonescu, temele discutiilor de la Cotroceni.

Dupa intalnirile avute cu re­prezentantii partidelor politice, cu presedintii celor doua Camere si consultarile cu membrii Guvernului, seful statului a declarat la Cotroceni ca nu are nimic impotriva ca partidele politice sa vorbeasca despre nevoia unui Guvern tehnocrat, insa a precizat ca trebuie vazut "cat de util poate fi un asemenea Guvern, cum poate fi instalat, pentru ca eu aici nu pot da satisfactie nimanui. Daca ma intrebati pe mine personal, cred ca toate temele cola­terale trebuie eliminate pentru a atinge acest target (n.r. – pactul fiscal european), care este intr-adevar de interes national".


PDL ar vrea sa negocieze, dar UDMR nu se grabeste cu referendumul
Dupa USL, a venit randul reprezentantilor Puterii (PDL, UDMR, UNPR si minoritati) la consultari. La finalul discutiilor, premierul Emil Boc a declarat ca "PDL sustine acordul fiscal, iar Romania sa adere si sa semneze acest acord. PDL sustine revizuirea Constitutiei pentru ratificarea acordului fiscal. PDL sustine ca, odata cu revizuirea Constitutiei in vederea ratificarii acordului, sa se puna si trecerea la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari". El a mai aratat ca data referendumului poate fi stabilita de comun acord cu opozitia, astfel incat cele doua probleme fundamemntale pentru Romania – acordul fiscal si Parlament unicameral – sa devina realitati in 2012. Ulterior, in sedinta de guvern, premierul Emil Boc l-a asigurat pe seful statului de sustinerea Executivului pentru pactul fiscal european. "Nu stiu cum a fost la consultarea cu Opozitia, dar vreau sa va spun ca aici ati batut categoric la usi deschise", i-a spus Boc lui Basescu, la inceputul sedintei de guvern. "Credeti ca daca mi se pareau inchise, veneam?", a raspuns presedintele Basescu. La randul sau, UDMR a propus la consultari realizarea unui pact national intre partidele parlamentare cu privire la revizuirea Constitutiei doar pe subiectul prevederilor acordului de guvernanta fiscala al UE. "Pozitia UDMR este ca in acest moment o alta solutie decat amendare Constitutiei nu exista. (...) Noi am propus astazi un pact national intre partidele parlamentare in care sa stabi­lim ca sustinem cu totii acest lucru, amendarea Constitutiei, doar in ceea ce priveste introducerea textelor care vor fi stabilite in perioada imediat urmatoare privind acordul de uniune fiscala. In ceea ce priveste re­ferendumul, nu se poate stabili in acest moment data, nu trebuie sa ne grabim, este o chestiune care trebuie discutata mai tarziu si nu acum, in decembrie", a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Din culise
Boc, cu ochii in soare
Presedintele Traian Basescu a plecat ieri de la Guvern imediat dupa ce a vorbit ministrilor, in prezenta presei, despre Acordul de uniune fiscala al UE, desi premierul Emil Boc a insistat ca acesta sa ramana in sala pentru a mai discuta cu membrii Cabinetului. Desi Basescu i-a invitat in mod repetat pe membrii Guvernului sa ii adreseze intrebari, daca au nelamuriri, nici un ministru nu s-a inghesuit. Singurul care a luat cuvantul a fost premierul Boc, care, apoi, a cerut presei sa pa­ra­seasca sala de sedinta. Presedintele s-a ridicat insa imediat de la masa Guvernului si a parasit sala chiar inaintea presei, precizand ca are alte treburi.

Tinuti la usa
Jurnalistii prezenti ieri la Co­tro­ceni nu au fost lasati in sala un­de au avut loc consultarile dintre seful statului si re­pre­zen­tan­tii USL nici macar pentru oportunitati de imagine, practica uzuala in astfel de cazuri. "Noi am vrut. Noi nu avem niciun fel de retinere. A fost decizia gazdelor, nu o comentez, sa nu lase presa nici macar cat sa ia cadre", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, dupa intalnire. Liderul PSD Victor Ponta i-a cerut lui Crin Antonescu sa nu tina jurnalistii la usa cand va deveni presedintele Ro­ma­niei. Daniel Constantin a afirmat ca au intrat in Palatul Co­troceni pe alta usa fata de cea la care erau asteptati de jur­na­listi din cauza ca asa au fost condusi.

"Basescu, mai grosolan"
"Eu vreau sa fiu corect, chiar daca domnul Basescu azi a fost chiar mai grosolan si mai, cum sa spun, mai iresponsabil decat e de obicei. Asta a fost impresia mea, dar eu sunt corect chiar si cu cei incorecti", a declarat Victor Ponta, dupa consultari. "Eu am mai fost la consultari cu domnia sa. E un presedinte obo­sit, nervos, plictisit. Cred ca nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi", a continuat Ponta. Surse politice ci­ta­te de Mediafax au afirmat ca pre­sedintele Traian Basescu nu ar fi dat mana cu liderii USL Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin la inceputul in­tal­nirii de la Palatul Co­tro­ceni. "Nu pot face educatie po­li­ti­ci­enilor", a comentat ulterior Traian Basescu afirmatiile cum ca ar fi fost grosolan.

Discutii tensionate
Discutiile dintre seful statului si liderii USL au fost marcate si de pasaje tensionate, unul dintre acestea fiind constituit de acu­ze­le de coruptie aruncate de am­bele parti, au declarat pentru Mediafax surse politice. Crin Antonescu i-ar fi spus lui Traian Basescu ca patroneaza un sistem corupt, in care toti sunt corupti si fura. Dupa ce l-a ascultat, Ba­ses­cu i-ar fi spus lui Antonescu: "Si voi sunteti corupti!". "Cine, eu?", ar fi replicat Antonescu, potrivit surselor citate. "Voi, politicienii", i-a replicat Basescu.

×
Subiecte în articol: basescu consultari cotroceni