x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şeful statului se retrage în caz de derapaj economic

Şeful statului se retrage în caz de derapaj economic

de Lavinia Dimancea    |    18 Mai 2009   •   00:00

Traian Băsescu a declarat aseară că nu va mai candida pentru un nou mandat la Cotroceni în situaţia în care România va întregistra un şomaj de peste 10%.



După ce în cursul zilei refuzase să facă vreun comentariu legat de raportul austriac, aseară şeful statului a explicat că nu poate reacţiona la un document care nu este asumat de nimeni. "Nu-mi creează nici o problemă mie. Mă tem că Ambasada Austriei trebuie să dea o explicaţie.

Trebuie să vedem în ce măsură şi-o asumă Ambasada Austriei şi după aceea vom reacţiona noi. Nu putem să reacţionăm pe un document care nu ştim al cui este. E o scrisoare pierdută", a spus Băsescu, la Realitatea TV.

Preşedintele a acceptat în schimb să precizeze exact în ce condiţii nu va mai candida la prezidenţiale. Întrebat astfel care ar fi nivelul crizei care l-ar obliga să nu mai intre în cursă, Traian Băsescu a răspuns "derapajul".

"Derapajul înseamnă să ajungem la un şomaj de peste 10 procente, deci de două cifre", a explicat şeful statului, adăugând că în analiza privind o nouă candidatură a sa va ţine seama şi de disponibilitatea de a accepta încă cinci ani jigniri cum i-au fost aduse în ultimii ani, de tipul aceleia că fiica sa cea mare, Ioana, şi-a luat apartament de un milion de euro.

"Atâtea jigniri am înghiţit în ultimii ani, încât analizez şi din acest punct de vedere", a spus Băsescu. Referitor la alternativa PD-L în cazul în care el nu va mai candida la Preşedinţie, Băsescu a refuzat să dea vreun nume, rezumându-se la a spune că partidul va trebui să hotărască cine va fi candidatul.

Preşedintele Băsescu a precizat în schimb ce va face după ce va părăsi Cotroceniul: nu va mai reveni în vreun partid pentru că i se pare "umilitor" ca un fost şef de stat să se reîntoarcă la "jocurile şi bârfele de partid". "Nimeni nu îmi va scoate din cap că după ce vei fi preşedintele României mai poţi fi şi altceva... nici preşedinte de partid, nici ministru sau prim-ministru", a spus Băsescu.


Ancheta autorităţilor austriece
Ambasada Austriei a precizat într-un comunicat de presă că "regretă profund faptul că un document atribuit ambasadei cu privire la o întrevedere a preşedintelui României cu ambasadorii statelor UE a fost făcut public".

"Autorităţile austriece au iniţiat o anchetă în acest caz şi vor întreprinde toţi paşii necesari clarificării", se mai arată în comunicat. În acelaşi document se mai precizează că "întocmirea rapoartelor asupra unor convorbiri şi contacte ale ambasadei are caracter intern şi nu reprezintă poziţia oficială austriacă". De asemenea, Ambasada Austriei subliniază caracterul execelent al relaţiilor bilaterale, care au dobândit o nouă dimensiune după aderarea României la UE.

  Dana Piciu

×
Subiecte în articol: politic