Comisia Juridică din Senat a respins, ieri, cu opt voturi la trei, Ordonanța de Urgenţă a Guvernului privind modificarea legii pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, în care au fost reglementate, noaptea, și procedurile pentru declanșarea alegerilor anticipate.
Actul normativ în discuție se află pe lista celor 25 de ordonanțe, el neavând, la momentul adoptării, toate avizele necesare. Printre modificările operate și intrate în vigoare, prin publicarea Ordonanței în Monitorul Oficial, se numără și reducerea de la 90 la 50 de zile a termenului în care, înaintea zilei votului, Guvernul trebuie să anunțe data alegerilor parlamentare, posibilitatea votului în orice altă localitate decât cea de domiciliu, dar și votul pe durata a trei zile pentru românii din străinătate.
Surse politice arată că, odată cu acest raport de respingere primit de la Comisia Juridică a Senatului, cel mai probabil va fi adoptată, în plenul camerei superioare a Parlamentului, Legea de Respingere a acestui OUG. Însă forul decizional în acest caz este Camera Deputaților, unde liberalii speră să obțină un vot favorabil. În paralel, însă, PSD, Pro România și UDMR cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepție de neconstituționalitate a acestui act normativ deoarece există riscul ca, în procedură parlamentară, termenul până la care se va rezolva această chestiune poate fi tergiversată sine die, inclusiv prin retrimiterea legii de respingere de către președintele României înapoi în Parlament, înainte de eventualitatea în care alegerile parlamentare anticipate chiar s-ar produce.