x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SFATURI, LECŢII, AVERTISMENTE.../Băsescu, şef la Palatul Victoria

SFATURI, LECŢII, AVERTISMENTE.../Băsescu, şef la Palatul Victoria

de Lavinia Dimancea    |    29 Dec 2008   •   00:00
SFATURI, LECŢII, AVERTISMENTE.../Băsescu, şef la Palatul Victoria

Traian Băsescu a fost sâmbătă "stăpân" la Palatul Victoria pentru aproape 25 de minute. El a prezidat în acest timp o şedinţă informală a Cabinetului Boc în care le-a transmis miniştrilor că nu le va fi adversar atât timp cât va cunoaşte mecanismul deciziilor luate de aceştia şi că se va întoarce în ianuarie pentru a le "transfera" din lucrurile pe care el le ştie foarte bine.



Traian Băsescu şi-a rupt sâmbătă câteva ore din vacanţa petrecută pe Valea Prahovei pentru a merge la Palatul Victoria şi a sta în capul mesei, alături de Emil Boc, la şedinţa informală a Guvernului pe tema proiectului de buget pe 2009. Aproape interzis pe vremea lui Tăriceanu în ultimii doi ani, şeful statului a venit la şedinţa Cabinetului Boc la nici cinci zile de la instalarea acestuia în funcţie, onorând astfel, a precizat el, invitaţia "surpriză" făcută în acest sens de noul premier. Şeful statului este hotărât însă să urce des scările de la Palatul Victoria, el anunţând că în ianuarie se va întoarce pentru a participa, de această dată, la o şedinţă oficială. "Rugămintea mea la domnul prim-ministru a fost ca în măsura în care apreciază oportun, să particip la o primă şedinţă oficială a Guvernului, în luna ianuarie, când va trebui să vă transfer câteva din lucrurile pe care eu, având continuitate, le ştiu bine, iar dvs. să nu mai pierdeţi câteva luni să le identificaţi", le-a spus Băsescu miniştrilor, având în spate prevederile constituţionale potrivit cărora acesta "poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii" şi că "prezidează şedinţele Guvernului la care participă". Până atunci, Băsescu a ţinut sâmbătă să stabilească linia relaţiei Cotroceni-Victoria, să-i asigure pe miniştri de "solidaritatea" sa şi că, nu le va fi duşman dacă vor fi respectate anumite condiţii.

VÂRFU’ OMU... CRUCEA CARAIMAN
"Din punct de vedere al instituţiei prezidenţiale, vă asigur, încă o dată, că atâta timp cât o să ştiu mecanismul deciziilor, nu mă voi dezice de ele şi nici nu mă voi aşeza undeva pe muntele Omu, pe Vârful Omu sau pe Crucea de la Caraiman, să spun: ia uite ce rău face Guvernul acesta. (...) Orice măsură veţi lua nu va avea în mine un adversar  atâta timp, cât ştiu care a fost mecanismul pentru care s-a luat această decizie şi în colaborarea cu premierul, cu siguranţă o să ştiu de ce aţi luat-o şi ca atare, nu vă aşteptaţi să mă poziţionez în afara responsabilităţilor Guvernului şi departe de Guvern", a avertizat Băsescu asupra condiţiilor sale de prietenie. În acest fel, el şi-a prezentat şi locul pe care-l va ocupa în actualul Executiv, sfătuindu-i pe membrii cabinetului Boc să vadă în preşedintele României "un partener extrem de corect, ca parte a Executivului". "Şi eu fac parte din aceeaşi putere, din puterea executivă", a întărit şeful statului, dându-le miniştrilor şi o temă: aceea de a plafona salariile celor aflaţi în subordinea şefilor de agenţii, care au rămas cu venituri "de 5-6 ori mai mari decât şefii de agenţii acum". În plus, Băsescu a atenţionat că multe dintre angajamentele electorale nu vor mai putea fi duse la îndeplinire din cauza efectelor crizei financiare şi crizei economice din spaţiul UE, sugerând că ar fi vorba, deşi nu a dat exemple concrete, de majorarea salariilor profesorilor şi a pensiilor şi de noile indemnizaţii pentru mame.

Preşedintele a arătat însă ulterior că ar fi nedrept ca ministrul Educaţiei "să-şi asume toată dificultatea legii salarizării în învăţământ" ori ministrul Muncii  pe cea "care decurge din lipsa de resurse". "Nu este nici un secret pentru nimeni, eu am afirmat-o în campanie, şi am fost taxat, că fondul de pensii este prăbuşit, din punct de vedere al capacităţii lui de a asigura resursele pentru angajamentele luate în Parlament", a precizat şeful statului, reluând astfel teoria prăbuşirii fondului de pensii, lansată la 24 noiembrie. Atenţionând că "abordările" sale nu au nici o legătură cu alegerile prezidenţiale de anul viitor, şeful statului şi-a încheiat pledoaria cu un moment laudativ la adresa noului Cabinet: "Este un Guvern pe care, după votul decisiv al Parlamentului, l-am binecuvântat. Îl consider cea mai bună soluţie politică a momentului, o îmbinare de experienţă şi tinereţe, care îi dă foarte multe şanse".

După gura de "solidaritate" de la Palatul Victoria, preşedintele Băsescu s-a întors pentru o gură de oxigen la munte. "Am venit să iau aer în plămâni şi să-mi oxigenez creierii cu aer de munte", a declarat jurnaliştilor şeful statului ieri, la sosirea în Predeal, unde ar intenţiona să stea până în preajma Anului Nou.

ANALIZE ŞI REANALIZE
Premierul Boc a cerut miniştrilor noi documente pentru o evaluare clară şi exactă a situaţiei financiare actuale, în vederea elaborării proiectului de buget pe 2009. "A fost o discuţie generală privind bugetul, în condiţiile în care situaţia financiară nu este încă ştiută exact. Premierul a cerut miniştrilor noi documente pentru o evaluare clară şi exactă a situaţiei financiare, iar proiectul de buget pentru 2009 va fi discutat de Guvern într-o şedinţă prevăzută acum să aibă loc marţi, 30 decembrie", au declarat surse ministeriale pentru Mediafax. Boc a solicitat ca toate ministerele să lucreze împreună cu Ministerul Finanţelor la elaborarea bugetului, deoarece o parte din indicatorii economici prognozaţi pentru 2009 vor fi modificaţi în condiţiile crizei economice.

"În această perioadă, în mod categoric va trebui să suportaţi probabil critici extrem de severe pe diferenţa dintre abordările din campanie şi realitatea, cu bugetul de stat în faţă, care va fi mult mai puţin optimistă în raport cu angajamentele asumate înainte să cunoaşteţi situaţia economică, iar mesajul meu către dvs. este de deplină solidaritate"
Traian Băsescu, Preşedintele României

×
Subiecte în articol: basescu politic