VIDEO - Referindu-se la consultările pe care le-a avut ieri cu partidele din arcul guvernamental, pe de o parte, şi cele cu PSD-ul, pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat că discuţiile s-au axat, în principal, pe bugetul pe anul 2011.
"Am atenţionat partidele asupra a ceea ce înseamnă împrumuturile pentru anul 2011. Sunt parametri ai bugetului care încă nu arată bine. Bugetul de stat al anului 2011 vizează o continuare a procesului de consolidare fiscală. În 2011, vom da afară de unde este surplus şi vom angaja acolo unde este lipsă. O ajustare fină trebuie să continue şi în 2011.
Am atenţionat partidele ca nu cumva la capitolul cheltuieli materiale să se dea drumul la achiziţii de mobilier, plasme, maşini şi alte elemente de recuzită a politicianului instalat în funcţii publice şi cu maşină la scară. Nu este, 2011, anul în care să ne permitem astfel de achiziţii şi ele nici nu sunt justificate, având în vedere că s-a produs totuşi o reducere consistentă a personalului", a declarat preşedintele Traian Băsescu într-o conferinţă la Palatul Cotroceni.
"În raport cu situaţia economică europeană, începem să construim bugetul anului 2011 cu orientare către eficienţă şi competitivitate. O caracteristică vizibilă a bugetului pentru anul 2011 este prudenţa", a continuat Băsescu.
Actualul Cod al Muncii trebuie schimbat
"Am făcut un apel că nu mai putem continua cu actualul Cod al Muncii. Am rugat partidele să aibă ca prioritate pentru începutul anului viitor noul Cod al Muncii. Nu am primit un răspuns afirmativ generalizat nici de la Coaliţia de guvernare, nici de la PSD. Am făcut un apel la înţelegerea faptului că nu mai putem continua cu actualul Cod al Muncii, care face extrem de inflexibilă piaţa de muncă", a declarat şeful statului.
Educaţia este mult mai importantă decât să ai gaze, ţiţei sau aur
"Sunt un susţinător total al adoptării Legii Educaţiei în această sesiune. Lucrurile nu mai pot continua aşa. Este clar că reforma din anii 1997-1998 este un mare eşec şi că trebuie să trecem la un sistem de educaţie modern, care să le dea tinerilor competenţe şi care să ducă la diminuarea grupurilor de interese din sistemele de educaţie. Nu putem sacrifica şi generaţiile următoare de dragul rectorilor, de dragul profesorilor universitari, de dragul liderilor sindicali din Educaţie. Nu putem face acest lucru. Nu mai putem face o bătălie politică şi din nevoia de a reforma sistemul de Educaţie. Oricum, oricâte argumente s-ar putea aduce împotriva acestei legi, ea nu poate aduce rezultate mai proaste decât ale actualei legi. Cea mai de preţ resursă pentru dezvoltare este educaţia. E mult mai importantă decât să ai gaze, ţiţei sau aur", a declarat Băsescu referindu-se la reforma în Educaţie.
CSM, într-o situaţie dificilă
Despre aderarea României la spaţiul Schengen, Băsescu a declarat că ţara noastră va avea un raport bun din punctul de vedere al pregătirii tehnice. "Sunt însă ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România. Exact inima sistemului de justiţie, CSM, este în situaţia cea mai dificilă. Marea problemă care se prefigurează este legată de CSM, unde s-a sperat că va fi respectată legea, în mod deosebit în ceea ce priveşte alegerile în noul CSM. Consider că CSM nu a funcţionat cum ar fi trebuit şi a adus România acolo unde e din punct de vedere al justiţiei. Nu există niciun sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ şi pentru interesul naţional, din dispreţ şi pentru interesul românilor de a trăi într-o ţară în care sunt protejaţi de lege. Asta este, avem o justiţie independentă, care consideră că ei i se cuvine tot, iar de români nu-i pasă. Oricât s-ar supăra doamna Pivniceru, sau doamna cu soţul arestat, Costiniu ", a mai spus Băsescu.
Şeful statului a mai spus că declaraţiile sale nu reprezintă o imixtiune în treburile justiţiei, deoarece datoria sa este de a veghea la bunul mers al instituţiilor statului.