x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Social-democraţii cer expertiză grafologică

Social-democraţii cer expertiză grafologică

de Adriana Duţulescu    |    14 Dec 2009   •   00:00Purtătorul de cuvânt al PSD spune că nu a cerut renumărarea voturilor nule şi cere expertiză grafologică pentru declaraţiile pe proprie răspundere semnate de alegătorii din secţiile speciale. BEC a reluat ieri numărătoarea voturilor nule. Numărul celor declarate valabile creşte în dreptul lui Traian Băsescu.

După ce BEC renumărase sâmbătă voturile nule din 27 de circumscripţii, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat sâmbătă că formaţiunea sa solicită expertizarea grafologică a declaraţiilor pe proprie răspundere semnate de votanţii din secţiile speciale. "Cer compararea tuturor CNP-urilor din secţiile speciale cu secţiile normale. Cer, în străinătate, compararea numărului de voturi cu numărul de declaraţii pe proprie răspundere. Declaraţiile pe proprie răspundere să fie expertizate, inclusiv grafologic, să se constate că persoanele care le-au dat sunt cele care au şi scris aceste declaraţii", a spus Duvăz. El a precizat că renumărarea voturilor, decisă de Curtea Constituţională, ar putea fi o "perdea de fum" care să acopere de fapt frauda, prin falsificarea declaraţiilor pe proprie răspundere. "Nu vreau să riscăm să ne aflăm cumva sub o perdea de fum şi să ne trezim că, de fapt, după renumărarea voturilor nule să ni se spună: «Domnule, am făcut tot ce-am putut. Astea s-au putut număra şi cu asta basta»", a adăugat el. Duvăz a subliniat că PSD nu a  solicitat renumărarea voturilor nule, ci a reclamat dublarea ştampilei pe buletine şi anularea de voturi. "Nu vreau să ne păcălim. Ar putea să ne trezim că ajungem la concluzia ca această renumărare a voturilor nule să fie o perdea de fum. În primul rând, că am reclamat altceva: dublarea ştampilei şi anularea de voturi. Acest lucru nu se poate face decât prin expertiză, o expetiză tehnică complicată, ca să constate că ştampila nu s-a dat la aceeaşi oră. Sau nu a fost cu aceeaşi cerneală. Este o expertiză care nu este simplă. Se poate constata prin expertiză, şi unde noi reclamăm sunt secţiile speciale din ţară şi străinătate", a spus Duvăz. "Vreau să fac câteva precizări pentru a nu aluneca într-un lucru care ne va da o impresie, până la urmă, cu totul neconcludentă privind această renumărare. În primul rând, subliniez că PSD nu renumărarea a reclamat-o, ci la voturile nule am spus că, după închiderea urnelor - şi asta este reclamaţia pe care am făcut-o către Curtea Constituţională şi BEC -, după închiderea urnelor s-au anulat voturi, dublându-se semnătura în defavoarea lui Mircea Geoană", a adăugat Duvăz.

BEC A OBOSIT SÂMBĂTĂ

Membrii Biroului Electoral Central, care au reluat ieri-dimineaţă verificarea şi renumărarea voturilor declarate nule, au numărat, după reexaminarea buletinelor primite de la 31 de circumscripţii, 778 de voturi valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 697 pentru Mircea Geoană, susţin surse oficiale citate de Mediafax. Membrii BEC au reluat, la ora 8:00, verificarea şi renumărarea voturilor nule, proces pe care l-au întrerupt sâmbătă la prânz, după circa 18 ore de lucru, termenul dat de Curtea Constituţională pentru finalizarea reexaminării buletinelor fiind astăzi, ora 15:00. Cei 17 membri ai BEC au întrerupt sâmbătă verificarea şi renumărarea voturilor nule, din cauza oboselii, dat fiind că au lucrat pe tot parcursul nopţii anterioare.

Ieri, la ora 15.30, reprezentanţii BEC reuşiseră să numere voturile nule în 37 de judeţe. Traian Băsescu şi-a mărit avansul, ajungând acum la 1.085 de voturi valide, iar Mircea Geoană, la 887, potrivit antena 3.ro. Din totalul de 110.000 de voturi nule renumărate, 1.972 voturi considerate iniţial invalide au fost declarate valide de membrii BEC. Emil Boc a apreciat sâmbătă, referitor la afirmaţiile lui Bogdan Niculescu Duvăz, că PSD caută argumente pentru a-şi spăla imaginea de partid învins, jignind românii din diaspora. Boc şi-a exprimat nedumerirea faţă de faptul că PSD nu îşi întreabă propriii reprezentanţi în secţiile de votare de ce au semnat procesele-verbale de validare a rezultatului alegerilor în circumscripţii şi nu au contestat atunci procesul-verbal care a confirmat rezultatul votului.

Băsescu a câştigat renumărarea voturilor nule

Biroul Electoral Central a constatat că, printre cele circa 137.000 de buletine de vot nule verificate de la secţiile de votare din ţară, s-au regăsit 2.137 de voturi valabil exprimate, dintre care 1.169 pentru Traian Băsescu şi 968 pentru Mircea Geoană, conform unui comunicat al BEC. În acesta se precizează că voturile nule de la secţiile de votare din străinătate vor fi transmise Biroului Electoral Central, pentru reexaminare şi renumărare, de către Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate în cursul zilei de azi. Potrivit comunicatului, cele 137.206 buletine de vot nule de la secţiile de votare din ţară au fost reexaminate şi renumărate, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 11 decembrie 2009.


×
Subiecte în articol: politic