x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CIVIS - Presedintele, nesincer in scandalul "Biletelul"

Sondaj CIVIS - Presedintele, nesincer in scandalul "Biletelul"

de Lavinia Dimancea    |    26 Feb 2007   •   00:00

46% dintre romani nu sunt de acord ca presedintele Traian Basescu sa fie demis in urma scandalului "Biletelul", fata de 29% care sustin demiterea acestuia, iar 38% considera ca nu trebuie demis nici Guvernul Tariceanu, in timp ce 34% spun ca "da", releva un sondaj CIVIS, realizat in perioada 8-14 februarie a.c. Totusi, 56% dintre intervievati sunt de parere ca seful statului nu a fost sincer ori putin sincer in acest scandal si doar 27% apreciaza sinceritatea acestuia. La fel si in cazul ALRO, 46% din cei chestionati sustinand ca presedintele a fost putin/foarte putin/deloc sincer si doar 13% mizand pe sinceritatea sefului statului. Mai mult, 63% spun ca Basescu nu a fost sincer ori prea putin sincer cand a spus ca nu se amesteca in justitie, in timp ce 22% s-au aratat de acord ca declaratiile acestuia au fost sincere. Pe de alta parte, 53% dintre intervievati sustin ca Basescu se ocupa mai mult de propria imagine, fata de doar 36% care cred ca acesta se ocupa mai mult de imaginea Romaniei, iar 41% considera ca presedintele provoaca scandaluri pentru a-si ascunde propriile fapte de coruptie si 38% pentru a lupta cu coruptia.

DEMITERE. In ciuda acestor critici, 55% dintre respondenti sunt impotriva declansarii procedurii de supendare a sefului statului, fata de 31% "pentru", 61% sustinand ca acest demers este un joc de imagine al Opozitiei si doar 28% o necesitate reala a Romaniei. In plus, 49% nu sunt de acord cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, in timp ce 34% se pronunta in favoarea acestuia. In cazul in care referendumul ar avea loc, 60% ar participa la vot, 24% nu ar merge si 16% nu stiu. 42% dintre intervievati ar vota in cadrul referendumului impotriva demiterii, 27% pentru demitere, in timp ce 15% nu s-au hotarat, 3% nu stiu, iar 13% nu vor merge la urne. Pe de alta parte, mai arata sondajul, 42% din cei chestionati considera necesara demiterea Guvernului Tariceanu printr-o motiune de cenzura, 40% sunt impotriva si 18% nu stiu.

PREZIDENTIALE. Traian Basescu ar obtine cele mai multe voturi in cazul in care duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidentiale, el fiind preferat de 35% din cei hotarati sa mearga la vot. Pe locul al doilea se afla Gigi Becali cu 18%, urmat de Mircea Geoana - 14%, Calin Popescu Tariceanu - 11% si C.V. Tudor - 7% (18% nu s-au hotarat sau nu vor vota). La alegerile pentru Parlamentul European din mai, PD ocupa primul loc in preferintele electorale cu 27%, clasamentul fiind completat de PNL - 21%, PSD - 19%, PNG - 12%, PRM - 7%, UDMR - 6%, PLD - 2%, PIN - 2%, PC - 1%, alt partid - 3%. 23% dintre cei intervievati nu ar merge la urne sau nu sunt hotarati. In cazul in care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipare, Alianta PNL-PD ar castiga cu 46%, urmata de PSD - 19%, PNG - 12%, PRM - 8%, UDMR - 6%, PLD - 3%, PIN - 2%, PC - 1%, alt partid 3%. 22% nu ar vota sau sunt nehotarati. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.091 de persoane si are o eroare de ±3%.

×
Subiecte în articol: politic