x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Start pentru a sasea campanie electorala

Start pentru a sasea campanie electorala

17 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
ALEGERI PARTIALE - Bucurestenii vor fi bombardati cu oferte incepand de maine Maine incepe campania electorala pentru alegerile locale partiale programate la 3 aprilie si organizate in 20 de localitati ale tarii, inclusiv in municipiul Bucuresti. Tot maine este si ultima zi pentru depunerea candidaturilor la functia de primar.
GABRIELA ANTONIU

RECLAMA. Panourile de afisaj si-au tras sufletul trei luni. Atat a trecut de la ultima campanie electorala. De maine sunt chemate iar la datorie
La 2 octombrie 2004, candidatul Aliantei D.A. la Presedintie, Theodor Stolojan, decidea sa se retraga din cursa pentru Cotroceni din motive de sanatate. Locul sau a fost luat imediat de Traian Basescu, abia ales in iunie primar general al Capitalei. Castigand functia suprema in stat, Basescu demisioneaza in decembrie din functia de edil-sef al Capitalei, lasandu-l interimar in locul sau pe democratul Razvan Murgeanu. Potrivit legii, interimatul nu poate dura decat 6 luni, urmand sa se organizeze din nou alegeri.

Cabinetul Nastase dadu-se o hotarare prin care alegerile pentru functia de primar general al Capitalei urmau sa aiba loc la 10 aprilie. Guvernul Tariceanu, proaspat instalat la putere, a anulat-o insa si a dat o alta hotarare, prin care a stabilit ca alegerile pentru Bucuresti si alte 19 localitati din tara sa aiba loc la 3 aprilie. Fiind vorba de alegeri locale partiale, Legea 67/2004 stabileste ca in acest caz termenele se reduc la jumatate, cu exceptia celor de 24 de ore. Astfel, campania electorala pentru alegerile din 3 aprilie nu va mai fi de 30 de zile, ci de 15.

LOCALITATI. Potrivit unei hotarari emise de Guvernul Tariceanu luna trecuta, vor fi organizate alegeri locale partiale pentru primari si consilii locale in comunele: Gradina (Constanta), Florica (Buzau), Pietrari (Dambovita), Rau Alb, Rascaeti, Raciu Persinari (Dambovita), Ciohorani (Iasi), Soparlita (Olt); pentru consilii locale in comunele Mihaileni (Botosani) si Poiana Mare (Dolj); pentru primari, respectiv primar general in comunele Sacu, (Caras-Severin), Ion Roata (Ialomita), Ruginoasa (Iasi), Mogosoaia (Ilfov), Baita de sub Codru (Maramures), Turnu Rosu (Sibiu), Sandra (Timis), Craidorolt (Satu-Mare) si municipiul Bucuresti.

ISTORIC. Pentru bucuresteni, campania electorala care va incepe maine va fi a sasea pentru alegerea primarului general dupa decembrie 1989 pana in 1992, primarii Capitalei: Dan Petrescu, Stefan Ciurel,Viorel Oproiu si Doru Viorel Pana fiind numiti, si nu alesi. Dupa 1989, primul primar ales a fost, in 1992, Crin Halaicu.

In ultimul an insa, bucurestenii, dar si romanii din celelalte 19 localitati au mai trecut prin doua campanii electorale (pentru alegerile locale din iunie 2004 si cele generale din noiembrie 2004). Campania care incepe maine se va incheia la 2 aprilie, la ora 7:00.

OPAINA S-A INSCRIS IN CURSA
BEM. Radu Opaina a fost insotit de oficiali ai partidului

Radu Opaina, candidatul PUR, a devenit de ieri candidat oficial la Primaria Generala. In jurul orei 11:00, Opaina si a depus dosarul de candidatura la Biroul Electoral Municipal (BEM), unde a venit insotit de un grup restrans de sustinatori, "oameni simpli si mai putin politicieni", dar si de oficiali ai partidului: presedintele filialei Bucuresti a umanistilor, George Copos, deputatii Daniela Popa si Ionica Popescu. "Sansa mea este ca pe 3 aprilie bucurestenii sa voteze sfarsitul unei administratii dominate de politica. Eu voi fi un administrator si nu un politician", si-a prezentat Opaina atuurile. "Voi rezolva toate problemele oamenilor de la bloc", a fost promisiunea pe care candidatul umanist a facut-o o data cu inscrierea oficiala in cursa electorala. Opaina si-a prezentat pe scurt si oferta pentru bucuresteni: "Eficienta in actul de administratie, eficienta in exercitiul bugetar, respect fata de oameni, acesta este programul meu electoral".

NR. 13
Ieri s-a inregistrat la BEM si candidatura numarul 13. "Ghinionistul" - nimeni altul decat Marian Vanghelie. Acesta nu s-a aratat insa impresionat de situatie, ba chiar a declarat ca se simte norocos. Pentru primirea lui Vanghelie la sediul BEM, PSD a pus in scena o manifestare ca la carte: cateva zeci de membri ai organizatiei de tineret, care, in ciuda caldurii de afara erau imbracati cu geci groase albastre, inscriptionate "Vanghelie necenzurat" si "Vanghelie primar general incepand de maine". Insotit de o delegatie numeroasa, condusa de seful sau de campanie, Sorin Oprescu, si presedintele filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, Vanghelie a sustinut ca datoreaza sansa de a candida la fotoliul de edil-sef al Capitalei in primul rand cetatenilor, nu partidului din care face parte. "Datorita cetatenilor si nu sistemului politic sunt la ora actuala in sistem", a precizat candidatul PSD.
INSCRISI
La Biroul Electoral al municipiului Bucuresti erau inscrisi ieri la pranz, pe langa mai cunoscutii Cristian Popescu, alias Piedone - sustinut de Partidul Blocul Democrat, si Adriean Videanu, si 8 candidati ai unor astfel de partide: Stefan Corcau - Partidul Crestin, Radu Horatiu Munteanu - Alianta Electorala Polul Popular Crestin Democrat, Nicolae Serbu - Actiunea Populara, Hristea Ieronim - Partidul National Democrat Crestin, Gabriel Cofaru - Partidul Ecologist Roman, Vladu Alexandru - Partidul Popular din Romania, Gula Costin - Partidul Tineretului Democrat si Raschitor Monica - Partidul Muncitoresc din Romania. In cursul zilei de azi si presedintele CNA, Ralu Filip, si-a anuntat inscrierea in competitia electorala, motiv pentru care acesta a intrat in concediu de odihna pentru 15 zile. Lista candidaturilor definitive va fi anuntata de BEM la data de 25 martie, dupa expirarea termenului de solutionare a contestatiilor.
×
Subiecte în articol: politic partidul electorala