x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Statutul procurorilor - Monica Macovei, scoasa din schema de deputati

Statutul procurorilor - Monica Macovei, scoasa din schema de deputati

de Lavinia Dimancea    |    07 Sep 2006   •   00:00

Procurorul general si adjunctii acestuia vor fi numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei, cum se procedeaza in prezent, au stabilit ieri deputatii din Comisia juridica.

Procurorul general si adjunctii acestuia vor fi numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei, cum se procedeaza in prezent, au stabilit ieri deputatii din Comisia juridica. Acestia au aprobat un proiect de lege initiat de senatorii PC Dan Voiculescu si Gavrila Vasilescu, prin care se propune modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sa fie numiti si revocati de presedintele tarii la propunerea CSM. Proiectul a primit raport favorabil din partea comisiei cu un scorstrans - 13 voturi "pentru" si 12 "impotriva", in favoarea acestuia pronuntandu-se deputatii PC, UDMR (care au avut un proiect similar, dar respins sesiunea trecuta de Camera Deputatilor), PSD si PRM, iar contra - cei ai PNL si PD.

MOTIVE. Conservatorii au motivat necesitatea adoptarii acestor prevederi prin faptul ca, o data cu cresterea rolului CSM in calitate de garant al independentei justitiei, se va asigura independenta reala a procurorilor fata de ministrul Justitiei. "Ministrul Justitiei este un produs politic. Pentru a indeparta suspiciunile ca propunerile acestuia au la baza criterii politice si pentru a asigura independenta justitiei, trebuie ca aceste propuneri sa fie facute de CSM", a explicat deputatul PC Bogdan Ciuca (foto).

×
Subiecte în articol: politic