x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surpriza Mitrea stîrneşte nervi

Surpriza Mitrea stîrneşte nervi

de Lavinia Dimancea    |    09 Apr 2008   •   00:00
Surpriza Mitrea stîrneşte nervi

PSD ● Geoană&Co au decis candidatul la Primăria Capitalei
După lansarea oficială a lui Vasile Blaga (PD-L) la Primăria Capitalei, pesediştii, adunaţi pe sprînceană la sediul de campanie al partidului, au dat drumul în sfîrşit numelui candidatului-surpriză: Miron Mitrea.


PSD ● Geoană&Co au decis candidatul la Primăria Capitalei
După lansarea oficială a lui Vasile Blaga (PD-L) la Primăria Capitalei, pesediştii, adunaţi pe sprînceană la sediul de campanie al partidului, au dat drumul în sfîrşit numelui candidatului-surpriză: Miron Mitrea.


Informaţia a apărut însă pe surse şi nu oficial, aceasta ajungînd cu repeziciune la toate agenţiile de presă imediat ce s-a terminat întîlnirea la care au fost prezenţi Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc şi Mitrea. Deşi lideri din PSD au dat ca sigură nominalizarea lui Mitrea, cei părtaşi la decizie nu au confirmat, anunţînd doar că şedinţa Comitetului Executiv Central (CEx), forul care validează candidatul pentru Primăria Capitalei, nu va mai avea loc săptămîna viitoare, ci în cursul zilei de vineri.


DACĂ... Singurul lucru pe care candidatul-surpriză l-a spus, la finalul întîlnirii, a fost acela că "dacă organizaţia din Bucureşti va găsi de cuviinţă să facă altă propunere decît cea actuală (Marian Vanghelie – n.r), eu pot fi candidatul Bucureştiului". Geoană s-a rezumat şi el la a explica că o condiţie obligatorie pentru un candidat este să aibă susţinerea necondiţionată a organizaţiei din Capitală, altfel "şansele scad". "Dacă domnul Mitrea şi-a exprimat dorinţa de a candida, e bine. Poate pînă vineri şi alţii o vor putea face, iar la CEx decidem", a declarat Geoană. În schimb, Vanghelie a arătat că "de principiu" tot el intră în CEx pentru că este susţinut de organizaţie, dar dacă interesul de a cîştiga Primăria i-o va cere, el va renunţa la candidatură.


INDIGNARE. Nominalizarea lui Mitrea a produs nervozitate în rîndul liderilor PSD, indignaţi că nu au fost informaţi de întîlnire, ori de faptul că astfel de decizii nu se iau într-un asemenea cadru. Unul dintre aceştia este preşedintele de onoare, Ion Iliescu, susţinător al lui Sorin Oprescu în cursa pentru Primărie. "Nu am participat, deci nu am ce să comentez", ne-a declarat foarte nervos Iliescu cînd l-am întrebat dacă a fost invitat să participe la întîlnirea în care s-a convenit asupra candidatului-surpriză. Insistînd asupra deciziei scurse pe surse, Iliescu s-a arătat şi mai iritat şi a ţinut să puncteze că ieri a avut loc doar o întîlnire a echipei de campanie şi că aceasta nu poate lua nici o hotărîre cu privire la candidatul PSD la Primăria Capitalei. "Sunt nişte oameni de aparat. Decizia este una politică şi aceasta va fi luată vineri, la Comitetul Executiv", a spus Iliescu.



Vasile Blaga, lansat de Negoiţă şi de Videanu

Democraţii au chemat ieri presa pe terenul primarului de la Sectorul 3, Liviu Negoiţă, pentru a-l lansa pe Vasile Blaga (foto) drept candidat la Primăria Capitalei. Parcul Titan, de lîngă Policlinica Titan, reabilitat de Liviu Negoiţă, a avut rolul exemplului pentru cum ar urma să arate tot Bucureştiul în mandatul Blaga. Primarul în exerciţiu, Adriean Videanu, nu a justificat de ce nu mai candidează. A spus doar "Recunosc, Vasile Blaga e mai puternic decât mine!". De altfel, şi tema de campanie a fostului ministru de Interne va fi "Lege şi ordine". Discursul său, mai puţin digerabil de mămicile împingătoare de cărucior sau de bătrînii din parc, s-a axat pe reforma în administraţia publică şi pe lupta cu clauza de salvgardare. I-au făcut însă campanie nu doar Liviu Negoiţă, care l-a prezentat drept un "om onest, un profesionist, un om de onoare", cît mai ales actorul Marcel Iureş şi regizorul Ducu Darie, care şi-au pus reputaţia în joc, de dragul lui Negoiţă, cu care Iureş recunoaşte că este prieten. Directorul executiv SAR, Sorin Ioniţă, a fost şi el, dar în calitate de "cetăţean nervos".
Festivitatea s-a vrut una la obiect, după jumătate de oră, mulţimea, formată mai mult din lideri de partid, părăsind scena. Relevant însă şi cine a lipsit. Liderul PD-L, Emil Boc, nu a catadicsit să mai stea o zi în Bucureşti pentru a-şi lansa candidatul. Doamna Udrea a lipsit şi ea. De la PD-L a fost doar Flutur, care conduce campania alături de Blaga la nivel naţional.
  • Oana Stancu



Candidate PC

Preşedintele PC, Daniela Popa, a prezentat ieri cîteva dintre candidatele partidului pentru funcţia de primar. Printre acestea se numără Elena Trican la primăria Ploieşti, Maria Grapini la Timişoara în tandem cu senatorul Ştefan Glăvan, care va fi candidat pentru CJ Timiş, şi Adela Radameştean pentru Primăria comunei Orţişoara – Timiş. Aceasta din urmă este o tînără învăţătoare care a cîştigat premiul oferit de Fundaţia "Dan Voiculescu" la concursul "Bucuria de a fi propriul tău stăpîn". Tot ieri, Daniela Popa a arătat că are discuţii cu alte partide, printre care şi PSD, pentru eventuale înţelegeri la alegerile parlamentare, dar deocamdată nu s-a concretizat nimic. "Nu îmi este indiferent ce se va întîmpla cu PC după alegerile locale pentru care noi ne pregătim. Rezultatele alegerilor locale contează foarte mult în conturarea forţelor politice care vor fi la guvernare", a declarat Popa.
  • Dana Piciu


×
Subiecte în articol: politic mitrea