x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu ataca - "Cotroceniul, un fel de Golden Blitz"

Tariceanu ataca - "Cotroceniul, un fel de Golden Blitz"

de Lavinia Dimancea    |    25 Ian 2007   •   00:00
Tariceanu ataca  -  "Cotroceniul, un fel de Golden Blitz"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat aseara, intr-o editie speciala la TVR, un nou atac la adresa presedintelui Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca, prin declaratiile facute in urma cu doua zile la acelasi post de televiziune, a contribuit la "amplificarea imaginii ca Romania se confrunta cu o problema politica".

"Atata vreme cat presedintele incearca sa intre in treburile Guvernului, sa conduca tara folosind cu precadere serviciile secrete, sa aiba interventii care influenteaza justitia, toate aceste lucruri prefigureaza tendinta de alunecare catre un regim de autoritate personala", a avertizat Tariceanu, criticandu-l vehement pe seful statului ca foloseste informatii de la serviciile secrete despre membri ai Guvernului.

"Este foarte grav. Presedintele stie ca unii membri ai Guvernului fac obiectul unor ascultari, iar eu nu sunt informat. Observ ca presedintele poarta corespondenta directa cu ministri (n.r. - referire la rezolutia pusa de presedinte pe memoriul ALRO trimis ministrului Codrut Seres), dar eu nu sunt informat. Nu contest dreptul presedintelui de a discuta cu un ministru, dar trebuie sa tina seama ca seful Guvernului este premierul si nu se substituie el premierului", l-a atentionat Tariceanu pe seful statului.

Incercand sa demonteze aprecierile agentiei Reuters referitoare la o criza guvernamentala in Romania, premierul a declarat ca nu este vorba de o criza politica, ci numai de un scandal politic declansat de presedinte. "Si PSD greseste pentru ca nu face decat sa se plieze unui stil de a face politica al presedintelui care vrea sa genereze scandal. Acest demers (n.r. - declansarea procedurilor de suspendare a sefului statului) va genera un alt scandal, alte reactii. Se transforma institutia prezidentiala intr-un fel de carciuma de Golden Blitz, pentru ca asta o sa se intample", a spus Tariceanu, adaugand ca nu va recomanda liberalilor sa sustina demersul PSD, dar a aratat ca atitudinea finala a partidului "va depinde de comportamentul presedintelui".

AVERTISMENT. Intrebat despre o posibila reconciliere cu Basescu, Tariceanu s-a aratat transant: "Daca presedintele va continua sa incerce sa transforme Guvernul intr-o anexa a sa, serviciile secrete, sa domine justitia si sa o influenteze, sa atace si sa discrediteze PNL, sa incerce sa-l distruga asa cum a facut prin actiunile cu Stolojan, nu voi asista impasibil", a avertizat Tariceanu, vizibil satisfacut ca PD a luat decizia de a ramane la guvernare si "nu a cedat presiunilor care s-au facut de la Cotroceni". Nu in ultimul rand, premierul s-a aratat solidar cu Iliescu, atacat de Basescu in emisiunea de luni seara, considerand "regretabil" ca televiziunea publica i-a refuzat dreptul la replica.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic