x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: "Băsescu a devenit ştirist, s-a dus la Guvern pentru a citi buletinul de ştiri economice"

Tăriceanu: "Băsescu a devenit ştirist, s-a dus la Guvern pentru a citi buletinul de ştiri economice"

15 Iun 2009   •   00:00
Tăriceanu: "Băsescu a devenit ştirist, s-a dus la Guvern pentru a citi buletinul de ştiri economice"

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat, ieri seară, pe blog, participarea preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa de Guvern, afirmând că şeful statului s-a transformat în "ştirist" şi a citit populaţiei de pe prompter "buletinul de ştiri economice" care i s-a dat.



"La Guvern, am văzut un preşedinte transformat în ştirist, care citea de pe prompter textul care i s-a dat. Nu îl înţelegea foarte bine. Nu înţelegea de ce acum câteva săptămâni era optimist şi acum trebuie să spună că numai sunt bani. Nici nu îşi punea problema că oamenii se aşteaptă să audă ce măsuri va lua Guvernul, nu doar un buletin de ştiri, chiar dacă acest buletin de ştiri este citit de însuşi preşedintele României", susţine fostul premier liberal.

Tăriceanu menţionează că anunţurile făcute la Guvern de către şeful statului vin după ce unii membri ai Executivului declaraseră că România a trecut peste perioada mai dificilă a crizei.

"Am auzit veşti proaste: România este în recesiune, nu mai sunt bani de salarii, sistemul de educaţiei este într-o stare deplorabilă şamd. Ştirea a venit pe neaşteptate, după ce Emil Boc şi alţi membri ai Guvernului declaraseră acum câteva săptămâni că împrumutul de la FMI începe să îşi facă simţite efectele, iar România a trecut peste perioada mai dificilă a crizei", a spus Tăriceanu, menţionând că "problema României este că actualul guvern de stânga nu este capabil să pună în aplicare un plan anti-criză, nu lipsa ştirilor".

Fostul premier a apreciat că "de 6 luni, România este condusă de o mână de politicieni transformaţi în ştirişti" şi că Traian Băsescu, Emil Boc sau Mircea Geoană "nu au curajul şi capacitatea de a conduce, adică de a lua măsuri anti-criză, de a îşi asuma decizii".

"Singura decizie pe care au luat-o a fost să se împrumute de la FMI şi să îi lase pe cei de la FMI să conducă economia României. Din când în când, ei mai anunţă câte o iniţiativă, care însă fie este abandonată rapid, fie nu are nici o influenţă benefică în economia reală. Rolul jurnaliştilor este să chestioneze puterea politică. Jurnaliştii. Când însă cei care se află la putere se transformă în jurnalişti, care relatează evenimentele în loc să vină cu soluţii, pe cine să mai chestionezi? Pe cei de la FMI?", scrie Tăriceanu.

Traian Băsescu "a prins din nou, în ultima lună, gustul vizitelor electorale"

"Înţeleg logica: în timpul crizei, oamenii trebuie să îl vadă pe şeful statului printre ei. S-a întrebat însă cineva de ce Traian Băsescu nu a fost niciodată la Galaţi, unde mii de oameni au perspective sumbre, dacă nu au fost deja disponibilizaţi? De ce nu a fost printre profesorii cărora le-a promis că le măreşte salariile cu 50%? A fost doar în vizite de «partid» – să tundă oiţe, să petreacă la zilele nu ştiu cărui oraş", scrie Tăriceanu.

Liberalul afirmă că respectivul model este aplicat şi de Emil Boc, Mircea Geoană şi de Elena Udrea.

"Actualii guvernanţi au găsit medicamentul perfect anti-criză: voioşia. Chiar dacă e criză, românii sunt bucuroşi, cel puţin românii pe care îi vizitează ei. Ce nu pare să înţeleagă nici unul din politicienii aflaţi la putere este că românii vor lideri, lideri care îşi asumă măsuri anti-criză, lideri care îşi asumă responsabilităţi. Nu politicieni aflaţi în turnee electorale, întrerupte din când în când pentru a citi patriei ultimele evoluţii ale economiei, despre care ei nu ştiu însă mare lucru", susţine Tăriceanu, citat de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, duminică, la începutul şedinţei de Guvern, unde urma să se discute despre descentralizare, aplicarea programului "Prima Casă" şi comasarea unor taxe şi tarife parafiscale.

Băsescu a declarat că optimismul BNR privind economia nu are acoperire şi că România intră în recesiune, a cerut miniştrilor să nu depăşească fondul de salarii şi a estimat o nouă rectificare bugetară negativă.

Şeful statului a cerut ministrului Educaţiei să nu scoată sportul din şcoli şi să adapteze programa şcolară cerinţelor economiei, a cerut ca la alegerile prezidenţiale fiecare secţie de votare să aibă un calculator conectat la Internet pentru a preveni turismul electoral şi a mai solicitat reluarea plăţii sporurilor către militarii din teatrele de operaţiuni din luna iulie.

Şeful statului a cerut Ministerului de Finanţe să compenseze mai rapid TVA-ul pentru firme, a recomandat Guvernului să stabilească o dobândă în jur de cinci procente pentru creditele în euro care vor fi contractate în cadrul programului "Prima Casă" şi a declarat că Banca Naţională a României are o rezervă de aproape 12 miliarde euro şi deţine în lei echivalentul a 6 miliarde euro, care sunt bani ai băncilor comerciale, fiind obligată să rămână cu o rezervă de numai 2% pentru ca România să intre în zona euro în 2014. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic