Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, într-o scrisoare adresată PNL, că va înființa un nou partid liberal și că va demara acțiunea de strângere de semnături pentru a candida la președinție.
"În calitatea mea de vechi liberal, de participant direct la renaşterea liberalismului în România imediat după Revoluţie şi de om politic care a reprezentat cu onoare şi a făcut cinste PNL în funcţiile publice deţinute, am hotărât împreună cu colegii mei din Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale următoarele: vom iniţia imediat toate procedurile necesare înfiinţării legale a unui nou partid liberal, inclusiv strângerea de semnături şi adeziuni. Noi vom ţine vie flacăra liberalismului în România. Simultan, vom iniţia acţiunea de strângere a semnăturilor necesare înscrierii legale a candidaturii la Preşedinţia României a subsemnatului", afirmă Tăriceanu, în mesajul transmis liberalilor.
El a afirmat că ar fi preferat să adreseze acest mesaj la Congresul PNL, dar că nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte.
"Aş fi preferat să vă adresez acest mesaj că participant la Congresul PNL, în calitate de delegat, în calitate de candidat la preşedinţia partidului, aflat pe lista celor care solicită onoarea de a reprezenta PNL la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte, când în realitate ea a dorit eliminarea candidaturii mele, evitarea unei dezbateri reale şi unei competiţii reale, a dorit un Congres formal, prin intermediul căruia să-şi păstreze funcţiile de conducere şi să impună partidului o direcţie politică falimentară, dictată de interese personale şi exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe acelaşi drum cu PNŢCD. Veţi avea un Congres la care nu veţi dezbate nicio idee, niciun proiect. Dar veţi avea 'alegeri'. Acesta nu este un congres al unui partid democratic, liberal, un congres ce ar trebui să fie caracterizat prin dezbateri vii şi libere, ci mai degrabă o caricatură", spune Tăriceanu în scrisoare.
Potrivit lui Tăriceanu, o fuziune a PNL cu PDL aduce după sine o consecinţă gravă, şi anume faptul că valorile, ideile şi principiile liberale întruchipate până acum de PNL nu vor mai fi reprezentate în România, urmând ca partidul rezultat din proiectata fuziune să capete o nouă identitate ideologică, proprie familiei politice populare.
"E trist şi ruşinos pentru că trădaţi ideologic, dar vă trădaţi şi propriul electorat. Vă reamintesc că la ultimele alegeri peste 800.000 de alegători au votat 'liberal'. Dacă ar fi vrut să voteze 'popular' aveau la dispoziţie cel puţin patru alte partide: PDL, PMP, FC şi PNŢCD, dar n-au făcut-o. Aveţi o obligaţie şi o responsabilitate faţă de cetăţenii care v-au acordat încrederea, fie că vă pasă sau nu. Se pare că nu. Şi greşiţi. Mai mult de atât, fuziunea cu PDL, dacă va fi desăvârşită, este o greşeală capitală, prin care va fi înlocuită identitatea PNL cu filosofia politică băsistă, indiferent de titulatura pe care o va avea viitorul partid, transformându-l în partidul lui Traian Băsescu", susţine Tăriceanu, adăugând că PDL a rămas "în sfera de influenţă activă a lui Traian Băsescu, prin intermediul unor influenţi camarazi mai vechi sau mai noi ai săi".
Liberalul indică faptul că "o parte însemnată a actualei conduceri a PDL, dar şi unii dintre membrii săi, persoane publice compromise şi respinse de electorat, îşi vor găsi adăpost şi camuflaj în PNL, în istoria sa de 139 de ani, în prestigiul său incontestabil, încercând astfel să-şi facă uitate păcatele trecutului".
"Atitudinea pro-Băsescu afişată public fără echivoc de conducerea PDL, PMP şi Forţa Civică în legătură cu scandalul Băsescu - clanul Bercea, ar trebui să fie pentru dumneavoastră, stimaţi prieteni liberali, nu doar un serios semnal de alarmă, ci şi un indiciu convingător privitor la filosofia şi mentalitatea pe care o va promova viitoarea construcţie în care cele trei partide vor fi preponderente ca număr şi influentă. Chiar şi prim-vicepreşedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a avut o atitudine ambiguă şi oscilantă faţă de scandalul Băsescu - clanul Bercea. E foarte posibil ca, după ce va obţine preşedinţia PNL, ambiguitatea dlui Iohannis să dispară, pentru a fi înlocuită de o poziţie pro-Băsescu fără echivoc", consideră Tăriceanu, potrivit Agerpres.
În opinia sa, fuziunea cu PDL va fi o eroare, pentru că vor apărea mari dificultăţi juridice şi de imagine în recuperarea patrimoniului material şi ideatic al PNL, a identităţii şi prestigiului său.
De asemenea, el apreciază că europarlamentarii liberali trebuie să revină în ALDE.