x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tema zilei în PSD - Se întoarce Năstase?

Tema zilei în PSD - Se întoarce Năstase?

de Lavinia Dimancea    |    19 Ian 2008   •   00:00
Tema zilei în PSD - Se întoarce Năstase?

În PSD lucrurile par să se precipite înainte de Consiliul Naţional, programat la începutul lunii februarie. Agenda în rândul social-democraţilor este ocupată în ultimele zile de subiectul unei posibile reveniri a lui Adrian Năstase la vârful PSD şi a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.


În PSD lucrurile par să se precipite înainte de Consiliul Naţional, programat la începutul lunii februarie. Agenda în rândul social-democraţilor este ocupată în ultimele zile de subiectul unei posibile reveniri a lui Adrian Năstase la vârful PSD şi a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.


Joi seară, într-o emisiune la Antena 3, Năstase spunea, ceea ce anunţase repetat înainte, că este dispus să intre în cursa pentru Cotroceni, iar Ion Iliescu i-a fost alături, declarând că l-ar susţine pe fostul premier pentru o eventuală candidatură. Ieri, Năstase a insistat. "Eu nu mă dau în lături. Dacă este nevoie, mă voi prezenta în această cursă", a spus fostul premier, arătând că "PSD are de ales între a i se supune lui Traian Băsescu sau a i se opune", iar la reuniunea Consiliului Naţional partidul trebuie să dea semnalul opoziţiei ferme faţă de un şef al statului al cărui scop este acela "de a distruge PSD sau de a-l ţine la un nivel de funcţionare minimă". "Şi nouă în PSD trebuie să ne vină mintea la cap, să lăsăm deoparte frustrările şi prostiile, să nu mai îl lăsăm să se joace cu unii dintre noi", a avertizat Năstase.


PRO ŞI CONTRA. Ofensiva pornită de fostul premier începe însă să învolbureze apele în PSD, social-democraţii având opinii diferite despre posibila revenire a acestuia. Senatorul Şerban Nicolae, un apropiat al lui Ion Iliescu, admitea ieri că Năstase mai are un cuvânt de spus în partid şi că "rămâne un om politic de prim-plan". "Mi-am permis odată să spun în glumă, Adrian Năstase, chiar şi dacă ar fi portar la sediul PSD, ziariştii tot s-ar opri să-i ceară părerea. Influenţa lui în PSD este corespondentul influenţei în viaţa politică", a spus Nicolae, la Realitatea TV. Liderul filialei maramureşene a PSD, Eugenia Godja, a îndemnat şi ea conducerea partidului "să-i aducă alături şi pe foştii lideri" şi să valorifice astfel "experienţa domnilor Miron Mitrea, Adrian Năstase". De partea cealaltă, Mircea Geoană, deşi a consimţit că Năstase este "un nume mare" pentru PSD, a punctat clar ieri că fostul premier nu trebuie să aibă o funcţie pentru a se implica în viaţa partidului. La rândul său, clujeanul Vasile Dâncu a arătat că aducerea lui Năstase la vârful PSD ţine de "o decizie colectivă" şi, chiar dacă începe să creadă că fostul premier este "o miză politică şi hărţuit pe nedrept", nu se află încă "în opinia publică într-o poziţie foarte avantajoasă". Cât priveşte o eventuală candidatură a lui Năstase la prezidenţiale, Dâncu a declarat că "în acest moment nu ne putem hazarda să spunem că cineva este mai performant decât altcineva", în timp ce liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a spus tranşant că Năstase nu ar fi o soluţie potrivită.


Despre congres

După frământările de anul trecut, Mircea Geoană a fost nevoit ieri să respingă din nou ideea unui congres extraordinar, lansată zilele trecute de un alt apropiat al lui Ion Iliescu, senatorul Ion Solcanu. "Nu a fost niciodată de actualitate (n.r. – Congresul). Eu admir interesul pentru acest subiect, dar este unul care nu există şi care oricum este născut mort", a contracarat Geoană. Şi Adrian Năstase a arătat că organizarea unui congres extraordinar înainte de alegerile locale "nu mai are practic nici o şansă de reuşită", dar a precizat că un congres trebuie organizat, "problema fiind când".

×
Subiecte în articol: politic psd nastase