x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu – 32,42%, Mircea Geoană – 31,17%

Traian Băsescu – 32,42%, Mircea Geoană – 31,17%

24 Noi 2009   •   00:00
Traian Băsescu – 32,42%, Mircea Geoană – 31,17%
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Traian Băsescu a obţinut 32,42% din voturile valabil exprimate, Mircea Geoană 31,17%, iar Crin Antonescu 20,02%, conform rezultatelor parţiale anunţate ieri de Biroul Electoral Central (BEC). Rezultatele finale vor fi date publicităţii astăzi.

Rezultatele acestea au fost prezentate de BEC în urma centralizării datelor introduse şi validate de la 21.689 secţii de votare, dintr-un total de 21.706 secţii, reprezentând 99,92% din totalul secţiilor de votare. Ceilalalţi candidaţi au obţinut: Corneliu Vadim Tudor - 5,55%, Kelemen Hunor - 3,83%, Sorin Oprescu - 3,18%, George Becali - 1,91%. Sub 1% din voturile valabil exprimate au obţinut Remus Cernea - 0,62%, Constantin Rotaru - 0,45%, Eduard Manole - 0,35%, Ovidiu Iane - 0,23% şi Constantin Potârcă - 0,21%. Prezenţa la vot a fost de 54,32%. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a anunţat că mai sunt de validat şi centralizat rezultatele votării pentru prezidenţiale de la secţiile din judeţul Maramureş şi din străinătate.



REFERENDUMUL, VALIDAT
BEC a anunţat tot ieri că 77,78% din alegători au votat duminică pentru introducerea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea la maximum 300 a numărului de parlamentari, potrivit numărătorii voturilor din 99,92% din secţii. Conform datelor anunţate de BEC la referendumul naţional s-au prezentat 50,91% din persoanele cu drept de vot, ceea ce înseamnă că referendumul a fost validat.

REZULTATELE FINALE, ASTĂZI
Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, BEC va anunţa astăzi rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale şi cele pentru referendum, precizând că mai sunt de centralizat voturile din secţiile din străinătate şi la o secţie din Maramureş. Centralizarea datelor din secţiile de votare din Maramureş la Biroul Electoral Judeţean a fost blocată din cauza unei contestaţii împotriva preşedintelui unei secţii din Leordina, acuzat de PD-L de "fraudă electorală".

MÂINE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
Muhuleţ a mai spus că Birourile Electorale Judeţene şi al Municipiului Bucureşti au informat că marţi şi miercuri după-amiază vor trimite la BEC procesele-verbale în original pentru validare. "BEC urmează să realizeze procesele-verbale finale ale turului întâi al alegerilor prezidenţiale şi referendumului, astfel încât să le înaintăm Curţii Constituţionale pentru validarea alegerilor, pentru a începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale", a adăugat Muhuleţ.

El a apreciat că procesul-verbal final al turului întâi al alegerilor prezidenţiale va ajunge mâine la Curtea Constituţională.

CE URMEAZĂ
Potrivit Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, cu completările şi modificările ulterioare, Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, mai prevede legea. Actul normativ stabileşte că al doilea tur de scrutin are loc în condiţiile prevăzute la articolul 83 alin. (3) din Constituţia României.

Acest articol prevede că în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Legea 370/2004 stabileşte că al doilea tur se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.

ÎNCEPEREA CAMPANIEI ELECTORALE
Confirmarea clasamentului candidaţilor care intră în turul doi întocmit pe baza numărului voturilor valabil exprimate pe întreaga ţară la primul tur se face de Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la primirea proceselor-verbale întocmite de Biroul Electoral Central. Această confirmare se face prin aducerea la cunoştinţă publică a prenumelui şi numelui celor doi candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin şi a zilei votării stabilite potrivit alin. (1). (3). Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la data când s-a adus la cunoştinţă publică ziua votării.

PRM A CONTESTAT PREZIDENŢIALELE LA CCR
Ieri însă PRM a solicitat Curţii Constituţionale a României (CCR) anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, reclamând o "avalanşă inimaginabilă de fraude". CCR a anunţat ieri că solicitarea PRM a fost înregistrată la Curte şi că urmează să stabilească termenul de judecată.

"Domnule preşedinte Ioan Vida, având în vedere avalanşa inimaginabilă de fraude, abuzuri şi alte ilegalităţi săvârşite pe parcursul alegerilor prezidenţiale din ziua de 22 noiembrie 2009, Partidul România Mare vă solicită anularea acestora", se arată într-un comunicat al PRM. Dacă "aceste aşa-zise alegeri ar fi validate", România s-ar face "de râsul lumii", iar populaţia şi-ar pierde încrederea în democraţie, se mai arată în documentul citat.

 

"Să mergem spre Geoană"
Preşedintele fondator al PNL Radu Câmpeanu a declarat ieri, înainte de şedinţa BPC a liberalilor, că politicienii trebuie să se reunească şi să lupte ca Traian Băsescu să nu mai iasă preşedinte, menţionând că acesta ar fi interesul naţional şi că liberalii trebuie să-l sprijine pe Mircea Geoană.

Întrebat dacă este de acord ca voturile PNL să meargă către Mircea Geoană, adăugând că liberalii trebuie să-l sprijine pe liderul PSD, acesta a precizat: "Să mergem spre Mircea Geoană, dacă Mircea Geoană a ieşit al doilea, trebuie sprijinit Mircea Geoană. Ăsta e punctul meu de vedere", adăugând referitor la posibila alianţă PNL-PSD că "atunci când faci politică trebuie să ai în faţă mai ales interesul naţional, care este înaintea intereselor mici de partid". La rândul său, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, înaintea şedinţei Consiliului Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale, că Uniunea va lua o decizie în aceste zile privind susţinerea unui candidat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

El a negat că o eventuală susţinere a lui Geoană în turul doi ar veni în contradicţie cu opţiunea majoritară a electoratului maghiar, care se îndreaptă către actualul preşedinte, Traian Băsescu.

 

Organizarea referendumului, contestată de două ONG-uri
Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei au reclamat la Curtea Constituţională procedura de organizare a referendumului desfăşurat duminică, judecătorii constituţionali urmând să stabilească termenul de dezbatere al cererii celor două ONG-uri. O cerere de suspendare a referendumului, depusă anterior desfăşurării consultării românilor cu privire la Parlamentul Unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, a fost respinsă săptămâna trecută de Curtea de Apel Bucureşti. Liderul Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, declara atunci că vrea să se ajungă la Curtea de la Strasbourg, "pentru că ONG-urile cred că este foarte important ca asemenea precedent să nu mai funcţioneze nici în România şi nici în alte state europene".

"Am constatat că legislaţia europeană se referă la alegerile legislative, nu la alegerile prezidenţiale şi cred că un asemenea proces desfăşurat la Strasbourg va duce la lămurirea foarte multor situaţii. Noi ştim că există o serie de recomandări ale Adunării Parlamentare ale Consiliului Europei şi ale Comisiei de la Veneţia cu privire la organizarea alegerilor. Aceste recomandări de bune practici nu au fost luate în considerare", spunea Pârvulescu.

 

Mai puţine voturi decât în 2004 pentru Traian Băsescu
Scorul electoral al lui Traian Băsescu este ceva mai mic decât cel din urmă cu cinci ani. Traian Băsescu a intrat atunci în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor de pe poziţia a doua, cu 33,9% din voturile celor care s-au prezentat la scrutin, adică cu votul a 3.545.236 de români. În 2009, preşedintele în exerciţiu intră în turul al doilea cu 32,4% din voturi, adică 3.148.124 de voturi, conform rezultatelor numărătorii din 99% din secţiile de votare, în condiţiile unei prezenţe la urne de 54,32%. 

Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, la alegerile din 2004, în contextul unei prezenţe de 58,9%, adică peste 10 milioane de voturi exprimate, candidatul de atunci al Alianţei PNL-PD a obţinut în primul tur de scrutin 33,9% din voturi. Structura electoratului de atunci al lui Traian Băsescu era însă diferită, strângând atât voturile liberalilor, cât şi pe cele ale democraţilor. În 2009, electoratul liberal care l-a votat pe Traian Băsescu, în 2004, a migrat spre Crin Antonescu.

În 2004, candidatul PSD, Adrian Năstase a intrat în turul al doilea de scrutin cu 4.278.864 de voturi, adică cu girul a 40,9% din cei care s-au prezentat la vot.

VOTURI ÎMPĂRŢITE
Voturile celorlalţi candidaţi prezenţi în primul tur de scrutin s-au împărţit între cei doi câştigători ai primei runde. Astfel, cele 1.313.714 voturi, adică 12,5%, ale lui Corneliu Vadim Tudor se pare că s-au dus către Traian Băsescu în turul al doilea, în timp ce cele 5,1% ale lui Marko Bela se presupune că s-au dus spre Adrian Năstase.

Turul al doilea al prezidenţialelor din 2004 a beneficiat tot de prezenţa a peste 10 milioane de români la urne, astfel încât voturile date candidaţilor care n-au prins turul doi nu s-au pierdut, ci au fost în mod clar redirecţionate. Astfel, turul al doilea al prezidenţialelor s-a finalizat atunci cu 5.126.794 de voturi acordate lui Traian Băsescu, adică 51,3% din voturi, şi cu 4.881520 voturi acordate lui Adrian Năstase, adică 48,7% din voturi. (M.I.A.)

Băsescu: "Dacă Iohannis înţelege să discute cu toate partidele putem avea în vedere orice soluţie"
Preşedintele Traian Băsescu a reiterat ieri anunţul că nu va negocia cu nimeni pentru susţinerea sa în turul doi, cerând politicienilor să pună capăt discuţiilor care îl vizează în acest sens, deoarece "voturile se obţin, nu se negociază".
El a mai spus că în cazul în care Klaus Iohannis va discuta cu toate partidele, atunci se poate avea în vedere orice soluţie, "dar în nici un caz soluţia Grivco. O exclud".

El a mai spus că obligaţia sa la desemnarea premierului este de a da un şef de guvern "care să nu fie manipulat de interese din spate". "Din experienţa mea, cred că trebuie partide care să echilibreze", a declarat Băsescu. De asemenea, şeful statului a spus că singurul lui partener este poporul român, electoratul din România şi din afara graniţelor ţării şi nicidecum politicienii. Băsescu şi-a început declaraţia susţinută ieri la sediul său de campanie printr-o interpretare a rezultatului referendumului de duminică pentru reformarea Parlamentului.

În opinia sa acest rezultat reflectă dorinţa majorităţii românilor de a se pune capăt privilegiilor şi de a se moderniza rapid România. De asemenea, el a spus că rezultatul referendumului mai spune că românii doresc reformarea statului, pentru că înţeleg unde se duc resursele financiare: pe privilegii şi clientelă politică.

În acest context, Băsescu a spus că România nu are suficienţi bani "pentru a satisface lăcomia lui Patriciu, Voiculescu, Hrebenciuc şi Vanghelie". Resursele se află la stat, iar românii au cerut să se pună în afară aceste "grupuri ale lăcomiei şi privilegiilor", a mai spus Băsescu. În acest context, el a afirmat că politicienii nu au învăţat nimic din rezultatul acestui referendum şi a făcut trimitere la negocierile anunţate de Mircea Geoană pentru susţinerea în turul doi. Băsescu a adăugat că aceste dezbateri îl afectează şi pe el, deşi nu a cerut să i se acorde voturi.

"Voturile nu sunt acordate pentru a le depozita, tranzacţiona sau pentru a face târguri în avantajul clientelei tale politice. Votul nu este o marfă, ci este un sentiment de încredere pe care oamenii îl acordă politicienilor. Încrederea trebuie apărată, nu tranzacţionată", a spus Băsescu.
• Gabriela Antoniu

PNL a decis să-l susţină pe Mircea Geoană


PNL, PSD şi UDMR au decis ieri în forurile de conducere să perfecteze un acord de colaborare. Liberalii au hotărât să-l susţină pe Mircea Geoană în turul al doilea, cu condiţia semnării "unui acord bazat pe principiile liberale".

Hotărârea a fost citită chiar de Crin Antonescu, acesta precizând şi că PNL a luat decizia formării unei majorităţi parlamentare împreună cu PSD, majoritate care să susţină un guvern condus de Klaus Iohannis. "PNL, constatând criza politică economică şi morală în care a fost adusă România de Traian Băsescu şi de Guvernul său, degradarea tot mai accentuată a condiţiilor de viaţă din România, escaladarea stării conflictuale (...), hotărăşte: crearea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis, elaborarea unui program de guvernare care să scotă România din criză şi, trei, susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţiale în condiţiile în care se va negocia şi se va semna un acord politic bazat pe principiile fundamentale ale PNL", a declarat Antonescu. Traducerea în fapt a acestei decizii înseamnă pentru liberali continuarea campaniei electorale în favoarea lui Mircea Geoană şi formarea unui guvern cu PSD, sub conducerea primarului Sibiului. Dacă acordul PSD-PNL se va semna, Antonescu promite să se implice în continuare în campania electorală. El a declarat că nici un coleg liberal nu a avut obiecţii faţă de declaraţia pe care a făcut-o luni privind excluderea oricărei colaborări cu Traian Băsescu şi că, în negocierile cu PSD, liberalii au puncte la care nu renunţă "sub nicio formă", precum eliminarea impozitului forfetar. Acordul politic cu PSD va fi negociat de prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, iar vicepreşedintele Relu Fenechiu se va ocupa de negocierea programului de guvernare. În acelaşi timp, Ludovic Orban şi Romeo Stavarache vor coordona campania electorală pe următoarele două săptămâni.  

ACORD CU PNL, ÎNŢELEGERE CU PSD
La finalul şedinţei BPC, Crin Antonescu a anunţat că a avut discuţii cu liderii UDMR, în urma cărora a constatat că cele două formaţiuni au obiective comune, susţin împreună un Guvern Iohannis şi vor semna un acord politic în acest sens. Urmare a şedinţei conducerii centrale cu liderii teritoriali, UDMR a decis ieri să continue discuţiile cu liberalii pentru a ajunge la un acord privind susţinerea lui Iohannis pentru funcţia de premier. De altfel o întâlnire în acest sens urma să aibă loc aseară, Marko Bela precizând că pe agendă se aflau stabilirea atât a susţinerii unui candidat pentru turul doi, cât şi formarea majorităţii care va da Guvernul Iohannis. Nu la fel de tranşant a fost preşedintele Uniunii în privinţa unui eventual acord cu PSD, partidul care în decembrie 2008 s-a opus vehement intrării UDMR la guvernare alături de social-democraţi şi PDL. Marko Bela a spus că nu e cazul să fie un acord bilateral cu PSD, ci numai o înţelegere referitoare la susţinerea lui Iohannis. Consiliul Naţional Executiv (CNEx) şi Delegaţia Permanentă (DP) ale PNL au confirmat ieri în unanimitate deciziile luate de BPC al partidului, respectiv implicarea în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi guvernarea pe baza unor acorduri încheiate cu PSD şi UDMR... (M.I. Apostol, Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: alegeri 2009