x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu, atac furibund la Banca Naţională

Traian Băsescu, atac furibund la Banca Naţională

11 Feb 2014   •   22:20
Traian Băsescu, atac furibund la Banca Naţională

Simţindu-se ca acasă în studioul televiziunii B1 TV, adică necenzurat decât de propria-i persoană,  deşi acolo părea a fi prezent şi moderatorul emisiunii, Traian Băsescu şi-a propus să se redea rolului de locomotivă de partid, de data aceasta în favoarea noii formaţiuni politice pe care o păstoreşte, Mişcarea Populară.
Încercând  să-şi reactiveze statura de preşedinte-jucător.,  încă deţinătorul adevărului suprem în toate domeniile - politic, economic, jurnalistic - Băsescu a fost nevoit să cititească ţintele de atac de pe o bucată de hârtie, stilul grobian, la limita decenţei, fiind ca întotdeauna la purtător.

Prima ţintă a atacului său a fost Banca Naţională, vinovată în opinia sa de acceptul pe care l-a dat creditului fiscal acordat de guvern cetăţenilor cu salarii reduse care au rate la bancă.
"Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni, cu echipa de la BNR, pentru electorată (creditul fiscal acordat de guvern - N.R.). Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a plecat de la BNR. Aşa că, nu aş mai vrea să-l văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR  (Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvând al guvernatorului BNR - N.R.) explicându-ne cum BNR nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase", a declarat Băsescu.

Din punctul de vedere al lui Băsescu, şi delegaţiile instituţiilor financiare au greşit grav dându-şi acordul asupra acestei măsuri fiscale, exprimându-se chiar că "şefa delegaţiei FMI nu a înţeles măsura şi nici nu are experienţa necesară să o înţeleagă".
"Nici FMI nu fusese informată despre această "electorată" ci i-a pus-o în faţă cu o fermitate incredibilă. (...) Şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie, şefa delegaţiei în România fiind fericită că s-a găsit aceasta soluţie. Nu doamnă, vă spun eu, preşedintele acestei ţări, că nu este deloc bine...", a mai spus Băsescu.

Referindu-se la acciza suplimentară pe combustibil, motiv pentru care a refuzat să semneze acordul cu FMI, Băsescu a precizat că nu va ezita să îi cheme pe români în stradă pentru a protesta.
"Ideea electoratei s-a lansat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine duminică, adică luni dimineaţă la o întâlnire la BNR, este o idee pe care o critic aceasta legată de ratele pe care le au românii 1600 de lei. Vă asigur că sunt două lucruri pentru care nu voi semna scrisoarea cu Fondul: dacă apare o singură formulare legată de creşterea accizei la benzină şi motorină pentru că înseamnă 42-43 de bani la fiecare litru, bani de care bugetul nu are nevoie, are nevoie însă Dragnea şi Ponta să arunce către baronii locali înainte de europarlamentare. Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt pentru că ştiu că e o mare minciună, eu îi voi chema pe români să se apere în strada în mitinguri", a declarat Băsescu.

×
Subiecte în articol: declaratii traian basescu