Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, amânarea alegerii preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM până pe 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.
Şeful statului a precizat că solicită CSM acest lucru, având în vedere că decizia privind validarea listei cu membrii aleşi ai Consiliului a fost contestată la Curtea Constituţională.
"Lucrul mai dificil este că, în prezent, evaluarea celor care vor întocmi raportul de ţară e că vom avea CSM lispit de credibilitate ca urmare a modului în care au avut loc alegerile", a adăugat Băsescu, potrivit Mediafax.
Băsescu a ţinut să menţioneze că şi el aşteaptă decizia CC înainte să promulge o lege.
"La fel cum eu nu pot promulga o lege până nu se pronunţă CC, nici dumneavoastră nu puteţi călca în picioare Curtea Constituţională", a spus el.
"Faceţi ce vreţi! Eu am făcut doar o sugestie", le-a mai spus Băssecu membrilor CSM, adăugând că aceştia pot decide că sunt mai presus de Curtea Constituţională, aşa cum au făcut şi în alte situaţii.
Şedinţa de constituire a noului CSM a fost anunţată pentru vineri. Tot atunci ar urma să fie aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului.
Curtea Constituţională judecă, în 19 ianuarie, contestaţia a 30 de senatori PDL privind validarea listei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aleşi de judecători şi procurori pentru un mandat de şase ani, începând cu 2011.
În 22 decembrie 2010, Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".
Concret, PDL a susţinut faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi pentru un mandat de şase ani în urma aleşilor în 2004 (în condiţiile legii de atunci) şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un alt mandat.
În urma scrutinului pentru alegerile CSM din 1 noiembrie au fost aleşi candidaţi din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron. Judecătorii aleşi din partea curţilor de apel sunt Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, iar Adrian Toni Neacşu a fost ales din partea tribunalelor. Din partea judecătoriilor au fost aleşi, după al doilea tur de scrutin, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ.
De asemenea, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel a fost ales procurorul George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă tribunale - Oana Schmidt Haineală, iar din partea parchetelor de pe lângă judecătorii - Dan Nicolae Chiujdea.
Urmare a contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 decembrie, să anuleze Hotărârile nr. 1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Central al Curţii de Apel Bucureşti şi a obligat Curtea de Apel Bucureşti să emită o nouă hotărâre prin care "să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensul respingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţia de membru al CSM". Sentinţa a fost atacată cu recurs.